Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12595

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα 30ετίας!

Αποκαλυπτικά τα όσα προαναγγέλλει υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενώ τα μέτρα «μείωσης» του χρέους θα έχουν ορίζοντα το 2060!


ΣΕΛ.  3
ΚΟΥΒΑ
Χιλιάδες στέλνουν ύστατο χαιρετισμό στον Φ. Κάστρο

Σε εξέλιξη η πορεία προς το Σαντιάγκο ντε Κούβα. Την Κυριακή η επίσημη τελετή της κηδείας του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης


ΣΕΛ.  7

Εργασιακή ζούγκλα δίχως τέλος οι «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ»

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τα «δουλεμπορικά» γραφεία είναι δείγμα αυτών που θα ακολουθήσουν στα Εργασιακά

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί ότι «διαπραγματεύεται σκληρά» στα Εργασιακά προς όφελος των εργαζομένων και καλλιεργεί αυταπάτες αναμονής, μια σειρά από στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

Η πρώτη νομοθετική πράξη της νέας υπουργού Εργασίας είναι η παραπέρα απελευθέρωση των δουλεμπορικών «Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας». Την ίδια στιγμή, δηλώσεις στελεχών της ΕΕ σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στην ενίσχυση της «εργασιακής ευελιξίας», που σημαίνει πλήρες χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δείχνουν το τι σημαίνει «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ». Το ΠΑΜΕ, επίσης, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν θέση για την απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τους ανέργους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, μπροστά και στην προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη.


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προετοιμάζουν το κλίμα

Ολες οι πλευρές που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, σκιαγραφούν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της συμφωνίας, ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη «αξιολόγηση». Οπως άφησε να εννοηθεί ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, Ευρωζώνη και ΔΝΤ δείχνουν διάθεση για συμβιβασμό στην παράλληλη διαπραγμάτευση που κάνουν για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, «δεν θα υπάρξει ρήγμα με το ΔΝΤ», ενώ «πρέπει να κάνουμε κάτι και για τις ανησυχίες της Γερμανίας». Θυμίζουμε ότι το «χάσμα» που χωρίζει Ευρωζώνη και ΔΝΤ για τα μέτρα που απαιτούνται μετά το 2018, προκειμένου οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα να παραμείνουν στα καθορισμένα επίπεδα (3,5%), φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ).

Επομένως, είναι σχεδόν αυτονόητο ότι όποιος συμβιβασμός κι αν γίνει, όποτε κι αν γίνει, θα μεταφράζεται σε νέα μέτρα (ή τουλάχιστον σε δέσμευση για νέα μέτρα) από την πλευρά της Ελλάδας, προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρη η διαφορά ή μέρος της. Τα μέτρα αυτά, που το ΔΝΤ εστιάζει κυρίως στο Φορολογικό και στο Ασφαλιστικό, προστίθενται στα προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης», ανάμεσα σ' αυτά και τα Εργασιακά.

Μέσα σ' ένα τέτοιο περιβάλλον, εδώ και μερικές μέρες, στήνεται σκηνικό πίεσης και απειλών στο λαό για να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τη συμφωνία και τα μέτρα που αυτή περιλαμβάνει. Βρισκόμαστε, δηλαδή, σε φάση προετοιμασίας του κλίματος, για να «σερβιριστεί» η αντιλαϊκή συμφωνία από την κυβέρνηση και το κουαρτέτο, έστω κι αν τις αμέσως επόμενες μέρες δεν θα έχει προσδιοριστεί το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνει.

Οι υποδείξεις προς την κυβέρνηση από τα αστικά επιτελεία να κλείσει γρήγορα και με κάθε κόστος την «αξιολόγηση», επειδή από τον ερχόμενο μήνα θα μεγαλώσει η αβεβαιότητα στην Ευρώπη, απευθύνονται πρωτίστως στο λαό. Αυτόν θέλουν να τρομοκρατήσουν ότι αν δεν δεχτεί τη συμφωνία, τον περιμένουν «περιπέτειες», αστάθεια και νέες μεγαλύτερες θυσίες. Το σκηνικό είναι χιλιοπαιγμένο και δεν προκαλεί εντύπωση.

Γνωστή από το παρελθόν είναι όμως και η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να εξωραΐσει τη διαφαινόμενη συμφωνία και να την πλασάρει ως αποτέλεσμα της «σκληρής» διαπραγμάτευσης που έκανε με το κουαρτέτο. Αυτόν το σκοπό υπηρετεί, για παράδειγμα, η προπαγάνδα του υπουργείου Εργασίας ότι στα Εργασιακά θα υπάρξει «ισοπαλία» και ότι ο Μοσκοβισί αποδέχτηκε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε πάνω - κάτω η κυβέρνηση και για το Ασφαλιστικό. Χρειάστηκαν, όμως, λιγότεροι από τρεις μήνες για να αποκαλυφθεί η απάτη της «σθεναρής» διαπραγμάτευσης.

Παρόμοιο ρόλο παίζει και η δήλωση Τσακαλώτου ότι ένα ποσοστό από τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα θα κατευθυνθεί σε φοροαπαλλαγές και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για το κεφάλαιο, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη. Παρουσιάζουν ως «φιλεργατικό» ένα μέτρο που αυξάνει την εργασιακή εκμετάλλευση, με το επιχείρημα ότι έτσι θα ανοίξουν δουλειές και θα δημιουργηθούν (ή δεν θα χαθούν) θέσεις εργασίας.

Τις επόμενες μέρες, μέχρι να «πέσουν» οι υπογραφές στην αντιλαϊκή συμφωνία, αλλά και όταν θα έρθει η ώρα να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν τα μέτρα, θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Οι απειλές, οι εκβιασμοί, αλλά και η προσπάθεια να καλλιεργηθούν κάλπικες προσδοκίες και αναμονές, θα εναλλάσσονται, πολύ περισσότερο που η ρευστότητα μεγαλώνει στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της ΕΕ.

Ο λαός δεν πρέπει να «τσιμπήσει», δεν πρέπει να εγκλωβιστεί. Εχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει. Να χαράξει το δικό του σχέδιο, απέναντι σ' αυτό του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους, με επόμενο μεγάλο αγωνιστικό σταθμό την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχής δράση για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη

Στην πρώτη γραμμή τα Συνδικάτα, τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Με την καθημερινή τους δράση, μέσα από συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις και παρεμβάσεις, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στα νέα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.


ΣΕΛ.  11


Πλήθος μαζικών φορέων καταδικάζουν τη δίωξη στελέχους της ΚΝΕ στο Κιλκίς

Αρθρο για το θέμα έγραψε ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Γιώργος Μαργαρίτης στον εσωτερικό διάλογο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου


ΣΕΛ.  19
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανησυχία πολλών για το «κλίμα εμπιστοσύνης»

ΣΕΛ.  5
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε ψήφισμα για την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας

ΣΕΛ.  15
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Ενισχύεται η τάση «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ;

ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ