ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Ενισχύεται η τάση «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ;

Δίνουν κονδύλια στις πολεμικές βιομηχανίες, ενοποιούν την ευρωπαϊκή Αμυνα και Ασφάλεια

Ευρωστρατός στην Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία
Ευρωστρατός στην Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία
Τη δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, για τη χρηματοδότηση δράσεων στον αμυντικό τομέα, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι για να υλοποιηθεί η παραπάνω φιλοδοξία θα πρέπει να υπάρξει «από κοινού αξιοποίηση των πόρων στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία», ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις «στην κοινή ανάπτυξη των τεχνολογιών και του εξοπλισμού στρατηγικής σημασίας - από τις ικανότητες στην ξηρά, στον αέρα, στη θάλασσα και στο διάστημα έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Πρόσθεσε, επίσης, με νόημα, στο πλαίσιο και των προβληματισμών για το μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων, που αναπτύσσονται και πάνω στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών και των «φυγόκεντρων τάσεων» στο εσωτερικό της ΕΕ, ότι «αν η Ευρώπη δεν φροντίσει τη δική της ασφάλεια, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για εμάς. Αυτό που θα μας δώσει στρατηγική αυτονομία είναι μια ισχυρή, ανταγωνιστική και καινοτόμος βιομηχανική βάση στον τομέα της άμυνας».

Φαίνεται ότι κάποιες αντιθέσεις που εμφανίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, αλλά και οι δηλώσεις Τραμπ να αυξήσουν την οικονομική συμβολή τους οι «Ευρωπαίοι στο ΝΑΤΟ» διαφορετικά δεν είναι διατεθειμένες οι ΗΠΑ να σηκώνουν όλο το βάρος, να χρησιμοποιούνται ως μέσο για την όσο γίνεται αυτονόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Που δείχνει ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Φαίνεται π.χ. ότι οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Γερμανίας δεν είναι μόνο οικονομικοί, άλλωστε η Γερμανία αναπτύσσει τη «Λευκή Βίβλο» για την άμυνα ως ηγέτης, όπως λέει, της Ευρώπης. Η έξοδος, δε, της Βρετανίας από την ΕΕ, που επέμενε ότι δεν χρειάζεται σχετική αυτονόμηση της ΕΕ σε ζητήματα ασφάλειας, τα λύνει το ΝΑΤΟ, έχει ενισχύσει τα στρατιωτικοπολεμικά αντανακλαστικά της ΕΕ.

Πιο ειδικά, το σχέδιο της Επιτροπής στον τομέα της άμυνας, προβλέπει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας για την υποστήριξη των επενδύσεων στην κοινή έρευνα και στην κοινή ανάπτυξη αμυντικών εξοπλισμών και τεχνολογιών. Αρχικά, η χρηματοδότηση ξεκινά με το χαμηλό ποσό των 25 εκατ. ευρώ για την αμυντική έρευνα το 2017, και τη σταδιακή του αύξηση στα 90 εκατ. ευρώ έως το 2020. Για μετά το 2020, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την ενίσχυση του σχετικού κονδυλίου του κοινοτικού προϋπολογισμού στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, υπολογίζοντας ότι αυτό το ποσό μπορεί να κινητοποιήσει μόνο για τον τομέα της έρευνας περίπου 5 δισ. ετησίως.

Εκτός από τα παραπάνω κονδύλια, το σχέδιο της Επιτροπής προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίχως να αναφέρει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό όριο. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία ενιαίας αγοράς άμυνας με σκοπό, όπως υπογραμμίζεται, την ενίσχυση των επιχειρήσεων του τομέα που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά και την εγκαθίδρυση ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Οι προτάσεις αυτές, και ιδιαίτερα η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, θα συζητηθούν στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 - 16 Δεκέμβρη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Προσήλωση στην προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου

Η δεύτερη «αξιολόγηση» θα κλείσει, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, εξέλιξη που σηματοδοτεί νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης. Με «σημαία» πάντα όσα η εγχώρια αστική τάξη ιεραρχεί στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης του ρόλου της στην περιοχή και ανάκαμψης της κερδοφορίας της. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το Αμπου Ντάμπι από τις 2 έως τις 4 Δεκέμβρη για τη Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και με τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, ενώ στις 8 Δεκέμβρη θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, για να συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Εκφράζοντας τις βλέψεις κυβέρνησης και κόμματος για το επόμενο διάστημα, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», παρέπεμψε σε δηλώσεις «κορυφαίων παραγόντων στην Ευρώπη, όπως είναι και ο Μοσκοβισί», που πιστοποιούν ότι η «αξιολόγηση» θα ολοκληρωθεί ως ...αντάλλαγμα στα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Κι ενώ αυτό φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, πρόσθετα στα προηγούμενα που εφαρμόζονται και αυτά που ήδη βρίσκονται σε πολυνομοσχέδια στη Βουλή, ο Π. Ρήγας αναμηρύκασε τη γνωστή κοροϊδία ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε κατά διάνοια για νέα μέτρα» και αυτό που πρέπει να συμβεί είναι «να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους όλοι, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του χρέους και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για το χρέος (...) ώστε να υπάρξει δυνατότητα να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση». Λες και το ζήτημα είναι να μην έρθουν νέα μέτρα και όχι η κάλυψη τουλάχιστον όλων των απωλειών της περιόδου της κρίσης, αλλά και η ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης»

Κριτική στην κυβέρνηση απ' τη σκοπιά της αποτελεσματικής προώθησης των ζητούμενων στην παρούσα φάση του κεφαλαίου, άσκησε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναπαράγοντας συγχρόνως τον εκβιασμό προς το λαό με επίκληση της κρισιμότητας της κατάστασης.

Ετσι, κατά τη ΝΔ, «η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, ξανά, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», επειδή «παρότι διαβεβαίωνε ότι θα είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, μέχρι το Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκεμβρίου», κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

Η κυβέρνηση, ανέφερε ο Β. Κικίλιας, «καθυστερεί διαρκώς στην πράξη να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι εντελώς αναξιόπιστη, εγκλωβισμένη στις ιδεοληπτικές εμμονές και την ανικανότητά της».

Συνοψίζοντας δήλωσε ότι η ΝΔ «επιθυμεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατόν», και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση...», συνοδεύοντας αυτήν την πρόταση με την κοροϊδία προς το λαό ότι η αλλαγή φρουράς στην αστική διαχείριση είναι ικανή συνθήκη αποτροπής νέων μέτρων, όταν αυτά είναι διαρκώς προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στόχο που υπηρετεί και η ΝΔ.

Αλλωστε, για το ταξικό υπέρ του κεφαλαίου περιεχόμενο της πολιτικής που θα υλοποιήσει και η ΝΔ μιλάνε και τα «εύσημα» που απέδωσε ο εκπρόσωπός της στον υπουργό Οικονομικών επειδή «μίλησε για 2,5% πλεονάσματα μετά το 2018, προκειμένου να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις. Χαιρόμαστε γιατί αυτό έχουμε πει στη Συμφωνία Αλήθειας, εδώ και πάρα πολύ καιρό».

ΔΕΣΦΑ
Τέλος η «Socar», προς νέο διαγωνισμό

Με μια λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κήρυξε το τέλος των διαπραγματεύσεων με την αζέρικη «Socar» και την ιταλική «Snam» για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς χτες οι υποψήφιοι αγοραστές ανακοίνωσαν ότι δεν θα ανανεώσουν την εγγυητική τους επιστολή αφού δεν ικανοποιήθηκαν από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψήφιων αγοραστών σχετικά με απομείωση του τιμήματος της εταιρείας «ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό», ενώ αντίστοιχα οι προτάσεις της κυβέρνησης οι οποίες «αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Πλέον, οι αποφάσεις για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ θα ληφθούν σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, με το μόνο αυτή τη στιγμή δεδομένο να είναι πως η επιχείρηση θα ιδιωτικοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερο, δίχως όμως να είναι ακόμη ξεκάθαρη η μορφή της ιδιωτικοποίησης. Βαρύνουσα σημασία φυσικά θα παίξει και η γνώμη των «θεσμών», οι οποίοι, όπως ανέφεραν χτες αρμόδιες πηγές, δεν έδειξαν και ιδιαίτερα «ενοχλημένοι» από το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης, παρά το γεγονός ότι ήταν συμφωνημένη ήδη από την πρώτη «αξιολόγηση» και το τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, διόλου ευκαταφρόνητο. Αλλωστε, η έξοδος των Αζέρων από την επιχείρηση φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών που όλο το προηγούμενο διάστημα εξέφραζαν παρασκηνιακά το ενδιαφέρον τους για τον ΔΕΣΦΑ.

Ο Ν. Σοφιανός στην Κω

Στην Κω θα περιοδεύσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη.

Το μέλος του ΠΓ, συνοδευόμενο από κλιμάκιο του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων (hot spot) στο Πυλί.

Την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κω του ΚΚΕ, με θέμα «Ελλάδα - Αιγαίο - απειλές - πόλεμος - Προσφυγικό», στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για την παραχάραξη της Ιστορίας στα πανεπιστήμια

Εκδήλωση, με θέμα «70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Η παραχάραξη της Ιστορίας στα πανεπιστήμια. Μάθε την αλήθεια, πάλεψε γι' αυτήν», διοργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ της ΚΝΕ, σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (αμφιθέατρο Α3). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Διεργασίες στην «κεντροαριστερά»

Εντείνονται καθώς φαίνεται οι διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, με δημοσιεύματα να αποδίδουν σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ τη διοργάνωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεων με αντικείμενο τη συγκρότηση νέου σχήματος. Στελέχη όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στα σχετικά σενάρια εμπλέκεται και το όνομα του επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Τις διεργασίες επιβεβαίωσε πάντως ο Γ. Ραγκούσης, που μιλώντας χτες στον ρ/σ «Action» κατέθεσε την πρόταση για συγκρότηση ενός νέου κομματικού σχηματισμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ