Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευήκοα ώτα

Μιλώντας τις προάλλες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, ανάμεσα στις προϋποθέσεις που ανέφερε «για την ευημερία της χώρας», όπως είπε, ήταν και τούτη: «Ολο το πολιτικό φάσμα να βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερής οικονομικής διακυβέρνησης και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Η υπόμνηση αυτή του Μοσκοβισί έρχεται σε συνέχεια ανάλογων παρεμβάσεων που κάνουν αυτές τις μέρες οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, στην κατεύθυνση να υπάρξει μεγαλύτερη συναίνεση μπροστά στα μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης», αλλά και μετά από αυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, είπε τις προάλλες ότι ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να τα καταφέρει και πως χρειάζεται συναίνεση, ακόμα και κοινή δράση σε «εθνικά μέτωπα», από τα οποία ξεχώρισε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι βέβαιο ότι τα κελεύσματα αυτά αντανακλούν παραινέσεις της αστικής τάξης στα κόμματά της, και στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο Μοσκοβισί. Αλλωστε, βάση για συναίνεση υπάρχει και είναι η ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική, η προσήλωση όλων των αστικών κομμάτων στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ανεξάρτητα από το μεταξύ τους ανταγωνισμό στην κυβερνητική εναλλαγή. Επομένως, οι υποδείξεις τους σε ένα πράγμα καταλήγουν: Βάλτε όλοι πλάτη για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, προκειμένου αυτές να περάσουν με όσο γίνεται λιγότερα εμπόδια. Και είναι σίγουρο ότι απευθύνονται σε «ευήκοα ώτα».

Θα δείξει...

Για τα ανταγωνιστικά γεωπολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκρούονται στο ζήτημα του Κυπριακού έχουμε γράψει πολλές φορές, ιδιαίτερα με αφορμή τις εξελίξεις στον απόηχο των συνομιλιών στην Ελβετία. Το κλίμα που διαμορφώνεται, πέρα από την πίεση που ασκεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού, συμβάλλει επίσης στο να «ζυμώνονται» ανάμεσα στο λαό απόψεις και ιδέες για «λύσεις» που μπορεί να προκύψουν, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό. Μια τέτοια «λύση» είναι αυτή του «συναινετικού διαζυγίου» στην Κύπρο, που διακινεί κυρίως το ΕΛΙΑΜΕΠ, σύμφωνα με την οποία η διχοτόμηση ανακηρύσσεται επισήμως, στη βάση της «παραχώρησης εδαφών αντί αναγνώρισης» σε ό,τι αφορά το ψευδοκράτος. Μάλιστα, οι υποστηρικτές αυτής της άποψης την προβάλλουν ως πιο αποτελεσματική ακόμα και από το ενδεχόμενο να προκύψει λύση από τις συνομιλίες, λέγοντας ότι αυτή θα είναι ούτως ή άλλως διχοτομική και θα προσιδιάζει στο μοντέλο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση, από διάφορα κέντρα καλλιεργείται κλίμα «ή τώρα ή ποτέ» για το Κυπριακό, με υπονοούμενα για τετελεσμένα, προκειμένου ο λαός είτε να αποδεχτεί το διχοτομικό σχέδιο που προωθείται, είτε να προετοιμαστεί για de facto διχοτόμηση. Παρεμπιπτόντως, στα χτεσινά φύλλα των εφημερίδων παρατηρήσαμε «σιγή ασυρμάτου» σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι «τρέχουν» πολλά πράγματα στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Να υποθέσουμε απλώς ότι έτυχε ή μήπως κάτι «μαγειρεύεται» και χρειάζεται να «σβήσουν» για λίγο τα φώτα της δημοσιότητας; Οι επόμενες μέρες θα δείξουν...

Να τους ξεφορτωθούμε

Πρόσφατη μελέτη, στην οποία αναφέρεται (χτες) η «Καθημερινή», δείχνει ότι η διαφημιστική δαπάνη των σούπερ μάρκετ πλέον είναι μεγαλύτερη από αυτή του τραπεζικού κλάδου και της αυτοκινητοβιομηχανίας, και ένας από τους λόγους είναι η διεκδίκηση των πελατών του «Μαρινόπουλου». Εκτός, λοιπόν, από την αβεβαιότητα που ζουν οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου σούπερ μάρκετ, υπάρχουν και άλλα, παράπλευρα αποτελέσματα από τις εξελίξεις στον κλάδο. Ατομική ιδιοκτησία και τοποθέτηση κεφαλαίων χωρίς προσπάθεια των καπιταλιστών να κυριαρχήσουν στην αγορά δεν υπάρχει.Αυτό ωθεί στον μεταξύ τους ανταγωνισμό που στο παράδειγμά μας είναι η διεκδίκηση των πελατών. Η «διαφημιστική δαπάνη» «πληρώνεται», βεβαίως, από την εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, ενώ περνώντας στην τιμή του προϊόντος επιβαρύνει τους εργαζόμενους ως καταναλωτές. Εκατομμύρια ευρώ (βγαλμένα από τον ιδρώτα των εργαζομένων) δαπανώνται μόνο και μόνο για την «κατάκτηση» της αγοράς, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να ζουν με ψίχουλα, μαθαίνουν να ζουν με υποτιμημένες ανάγκες, χωρίς δικαιώματα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, με έναν ακόμα τρόπο, τη «σαπίλα» του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Δείχνει και το δρόμο ανάπτυξης που πρέπει να επιλέξει η εργατική τάξη, να ξεφορτωθεί αυτόν τον παρασιτισμό, που της προσθέτει μόνο βάσανα και ανασφάλεια.

Ο «διεθνής παράγοντας»

Να παρέμβει ο «διεθνής παράγοντας» και το ΝΑΤΟ προς την Αγκυρα, ζήτησε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, αντιδρώντας στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.ά. Αντίστοιχη ήταν και η «αντίδραση» του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, που με αυστηρό ύφος (;) θύμισε στην Τουρκία ότι οι σχέσεις Αγκυρας - Αθήνας είναι «ευρωπαϊκό ζήτημα». Ομως, η συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας για το συμφέρον της ελληνικής αστικής τάξης είναι παράγοντας έντασης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε, η επιθετικότητα του τουρκικού κεφαλαίου οξύνεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα αλληλένδετα παζάρια (βλ. Κυπριακό, Προσφυγικό, Συρία). Γι' αυτό η έκκληση για «παρέμβαση» του «διεθνούς παράγοντα» και η μεγαλύτερη ενεργοποίηση λυκοσυμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, προμηνύουν νέους κινδύνους!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1644 Η Πορτογαλία αποκτά ανεξαρτησία από την Ισπανία.

1792 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της επαναστατικής αστικής - εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης «Φιλική Εταιρεία».

1934 Οι λιγνιτωρύχοι του Παγγαίου απεργούν κατά της παράνομης σύλληψης και παραπομπής σε δίκη 13 συναδέλφων τους. Η αστυνομία επιτίθεται, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 13. Οι εργαζόμενοι των Σερρών κάνουν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Η απεργία κράτησε 13 μέρες.

1934 Δολοφονείται στο Λένινγκραντ ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1904, υπήρξε ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης του Λένινγκραντ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), Γραμματέας και μέλος του Οργανωτικού Γραφείου της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ.) και μέλος του Προεδρείου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ.

1944 Δημοσιεύεται ημερήσια διαταγή - τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι για τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (με την ταυτόχρονη διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου). Το ΕΑΜ την απέρριψε ως ετεροβαρή και εχθρική, ενώ παραιτήθηκαν οι εκπρόσωποί του από την κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας».

1945 Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.

1948 Συνέρχεται το Β' Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών με αντιπροσωπείες από 37 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

1955 Ο σοβιετικός στρατός μεταβιβάζει την πλήρη ευθύνη της ασφάλειας των συνόρων της ΛΔ της Γερμανίας στη γερμανική συνοριακή φρουρά.

1955 Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (ΗΠΑ), η Αφροαμερικανή Ρόζα Παρκς αρνείται να παραδώσει το κάθισμά της στο λεωφορείο σε λευκό. Συλλαμβάνεται, γινόμενη σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διαχωρισμών στις ΗΠΑ.

1960 Πραγματοποιείται στην Αθήνα μαζική απεργία και συγκέντρωση των οικοδόμων. Η αστυνομία χτυπά, ακολουθούν συγκρούσεις και τραυματίζονται 66 οικοδόμοι - 3 από σφαίρες - και 55 αστυνομικοί (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία). Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν καπνογόνα και δακρυγόνα. Συνελήφθησαν 173 οικοδόμοι, οι 21 παραπέμφθηκαν σε δίκη. Αποφασίζεται νέα 24ωρη απεργία. Εκφράζουν αλληλεγγύη δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις με ψηφίσματα και απεργίες. Στις 2 Δεκέμβρη απήργησαν πάνω από 45.000 οικοδόμοι Αθήνας και Πειραιά.

1972 Πεθαίνει στην Πράγα ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης). Εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ το 1924. Στις εκλογές του Γενάρη 1936 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στη Φλώρινα - Καστοριά. Την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης διετέλεσε αρχικά πρώτος Γραμματέας της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ (1941-1942) και κατόπιν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ από το Μάη του 1943 υπήρξε το τρίτο μέλος της Διεύθυνσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ (ως καθοδηγητής) μαζί με τον Στέφανο Σαράφη (στρατιωτικός) και τον Αρη Βελουχιώτη (καπετάνιος).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org