Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Απεργία 8 Δεκέμβρη: Συνεχής δράση για την επιτυχία της από εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλους μαζικούς φορείς.

-- Επαγγελματικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία στην ΕΕ: Η ενίσχυση της ιδιωτικής Ασφάλισης σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων κεντρική στρατηγική της ΕΕ.

-- Επικουρικοί γιατροί: Συνέντευξη με μέλη της Επιτροπής Αγώνα Επικουρικών Γιατρών, εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

-- Αρτα: Πείρα από τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και την προσπάθεια ενίσχυσης της οργάνωσής της.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχής δράση για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη

Από τη συζήτηση του Συνδικάτου Οικοδόμων με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην Καλλιθέα
Από τη συζήτηση του Συνδικάτου Οικοδόμων με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην Καλλιθέα
Απεργιακό κάλεσμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, απευθύνουν μπροστά στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Παράλληλα, κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους να συμμετάσχουν στην απεργία απευθύνουν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η ΠΑΣΕΒΕ αντίστοιχα, καλώντας τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων να συμβάλουν στην επιτυχία της.

Με την καθημερινή τους δράση, μέσα από συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, εξορμήσεις και παρεμβάσεις, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στα νέα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. Τονίζουν πως οι εργαζόμενοι χρειάζεται να υψώσουν απεργιακό τείχος απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν στο επίκεντρό τους τη μονιμοποίηση του αντεργατικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί την προηγούμενη περίοδο και την προσθήκη νέων ανατροπών, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται όποτε θέλει, όσο θέλει και όπως θέλει τους εργαζόμενους, προσθέτοντας παράλληλα νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, οι ταξικές δυνάμεις δείχνουν το δρόμο της αντεπίθεσης, της επιθετικής διεκδίκησης για την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών στα χρόνια της κρίσης και την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις, σε όλη τη χώρα.

Συζήτηση στους χώρους δουλειάς

Με περιοδείες, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και συσκέψεις στα παραρτήματά του, προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Χτες, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Σταύρο Λίτσα, συζήτησε με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην Καλλιθέα και υπογράμμισε την ανάγκη να οργανώσουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους. Η συζήτηση, μάλιστα, ενόψει της απεργίας στάθηκε αφορμή ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία σωματειακής επιτροπής στο χώρο, με τη συμμετοχή εργαζομένων από κάθε συνεργείο.

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων που έγιναν και της συζήτησης που ακολούθησε, βρέθηκαν ο προβληματισμός αν οι αγώνες, άρα και η συμμετοχή στην απεργία, μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου κάλεσε τους οικοδόμους να προβληματιστούν: Αν η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων δεν έχει αποτέλεσμα, τότε γιατί οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες, φέρνουν κομμάτι - κομμάτι τα μέτρα που εντάσσονται στο ίδιο αντεργατικό σχέδιο; Αν οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες είναι μάταιες, τότε γιατί τα συνδικαλιστικά δικαιώματα μπαίνουν στο στόχαστρο του νέου πακέτου μέτρων που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση; Παράλληλα, το Συνδικάτο ξεκαθάρισε πως η οργάνωση των αγώνων δεν μπορεί να επαφίεται στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των οποίων ο ρόλος είναι γνωστός, αλλά πρέπει να είναι υπόθεση των εργαζομένων.

Με θέμα την προετοιμασία της απεργίας συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή, στις 5 μ.μ., η κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος) με τη συμμετοχή των επιχειρησιακών σωματείων, ενώ είναι ανοιχτή για κάθε εργαζόμενο του κλάδου. Με την οργάνωση της απεργίας δίνεται συνέχεια στις κινητοποιήσεις του κλάδου ενάντια στις νέες περικοπές στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και στον αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους.

Πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας οργανώνει, αύριο Παρασκευή, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Απεργούν από αύριο οι ναυτεργάτες

Σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή 2/12 και το Σάββατο 3/12 προχωρούν οι ναυτεργάτες, ενώ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους και στην απεργία στις 8/12, μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους.

Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων, συγκροτώντας Επιτροπές Αγώνα για την οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας σε όλα τα καράβια. Για αύριο Παρασκευή έχουν ορίσει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά.

Τα σωματεία τονίζουν την ανάγκη η απεργία να δώσει απάντηση στις σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στην αντικατάσταση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων από τις επιχειρησιακές, στην παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αντιδρούν ακόμα στη φορολόγηση των ναυτεργατών σύμφωνα με τις διατάξεις του αντιλαϊκού νόμου 4387/2016, που οδηγεί στο να φορολογείται το εισόδημά τους κατά 45% (με την εισφορά αλληλεγγύης μάλιστα η φορολογία εκτινάσσεται στο 54%), την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές απολαμβάνουν 56 φοροαπαλλαγές και άλλες ενισχύσεις.

Απεργιακό «παρών» και από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

«Είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ, στις 8 Δεκέμβρη θα έχει πανεργατική απεργία». Με αυτό το πνεύμα, Ομοσπονδίες και σωματεία του δημόσιου τομέα, μέσα από συσκέψεις, συζητήσεις, συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις, αποφασίζουν ήδη τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Απεργία έχει αποφασίσει επίσης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας και ειδικότερα τις απολύσεις των επικουρικών γιατρών.

Αποφάσεις από φορείς αυτοαπασχολούμενων

Σε συμμετοχή στην απεργία στις 8/12, με κλείσιμο των καταστημάτων τους και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ. Το κάλεσμα μεταφέρουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ σε αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές. Μέχρι στιγμής, αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει πέντε Ομοσπονδίες και 25 σωματεία.

Παράλληλα, στην Αττική έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 16 συσκέψεις σωματείων και ενώσεων ΕΒΕ με θέμα την προετοιμασία της απεργίας και την ανάγκη με τη συμμετοχή τους οι αυτοαπασχολούμενοι να δώσουν απάντηση στην πολιτική που τους αφανίζει. Αντίστοιχη προσπάθεια, με συσκέψεις και συζητήσεις για την απεργία, γίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιβλιοπωλών, Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών ΔΧ και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Στην απεργία καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Καταδικάζουμε τα νέα αντεργατικά μέτρα, τους νέους φόρους, τη μαύρη ζωή που μας οδηγούν», αναφέρει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ανεργία, τη μισοανασφάλιστη δουλειά, με τη δουλειά 5 μήνες το χρόνο, με την κατάργηση των ΒΑΕ, με τις απολύσεις εγκύων γυναικών. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο. Καμιά μόνη της! Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, απαντάμε με πόλεμο!».

Συνελεύσεις συνδικάτων και πρωτοβουλίες Λαϊκών Επιτροπών

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας:

-- Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Ευγενίδου 5).

-- Σε συσκέψεις μπροστά στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Βοιωτίας. Το πρόγραμμα των συσκέψεων είναι το εξής: Χαλκίδα, Παρασκευή 2/12, 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θήβα, Σάββατο 3/12, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Οινόφυτα, Δευτέρα 5/12, 6 μ.μ., στο ΚΕΠ.

Οσον αφορά το πρόγραμμα δράσης των Λαϊκών Επιτροπών, τις επόμενες μέρες έχουν σχεδιαστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας οργανώνει συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων: Σήμερα Πέμπτη, στην «E-Value». Αύριο Παρασκευή, 6.30 π.μ., στο Μετρό της Δάφνης. Το Σάββατο 3/12 στην πλατεία Καλογήρων, στις καφετέριες και τα σούπερ μάρκετ και τη Δευτέρα 5/12, 7 μ.μ., στα σούπερ μάρκετ.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω καλεί σε πικετοφορία την Τρίτη 6/12, στις 6.30 μ.μ. (αφετηρία συμβολή Θηβών και Σμύρνης).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνει πικετοφορίες: Το Σάββατο 3/12, 10 π.μ., στο σταθμό του Μετρό στο Νέο Κόσμο. Την Τρίτη 6/12, 10 π.μ. στην πλατεία Πλαστήρα στο Παγκράτι και 6 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά στη Γούβα. Η Επιτροπή Συνταξιούχων καλεί σε σύσκεψη για την απεργία σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά διοργανώνει κινητοποιήσεις ενόψει της απεργίας: Το Σάββατο 3/12, 11 π.μ., πικετοφορία στην πλατεία Κοραή. Τη Δευτέρα 5/12, 9 π.μ., παρέμβαση στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, στην Τερψιθέα (Οίκος Ναύτου). Την Τρίτη 6/12, 10.30 π.μ., εξόρμηση στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» που «μπαλώνουν» τα μεγάλα κενά στα νοσοκομεία

Συνέντευξη με γιατρούς που εργάζονται ως επικουρικοί και είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα, εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ

Κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Υγείας έχουν κάνει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ενάντια στις μορφές ελαστικής εργασίας
Κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Υγείας έχουν κάνει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ενάντια στις μορφές ελαστικής εργασίας
Για τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα στην Υγεία ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, καθώς και συνολικότερα τις επιπτώσεις που έχει η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους υγειονομικούς, στους ασθενείς, στις δημόσιες δομές Υγείας, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Ράνια Μπέτση και την Μαρία Μανιατάκου, γιατρούς που εργάζονται ως επικουρικοί σε νοσοκομεία της Αττικής και είναι μέλη της Επιτροπής Αγώνα Επικουρικών Γιατρών και εκπρόσωποι της ΔΗΠΑΚ.

***

-- Τι ακριβώς είναι ο θεσμός του επικουρικού; Τι συνέπειες έχει αυτή η εργασιακή σχέση για τους γιατρούς, τα νοσοκομεία και τους ασθενείς;

Ράνια Μπέτση: Ο θεσμός του επικουρικού γιατρού καθιερώθηκε πριν από 15 χρόνια, αρχικά με σκοπό την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, με κάλυψη των θέσεων κατά προτεραιότητα από νέους άνεργους γιατρούς, έως και πέντε έτη μετά την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας. Από το 2007 έγινε δυνατό οι επικουρικοί γιατροί να διορίζονται και σε νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2015 ο θεσμός του επικουρικού διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο σε όσους έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας την τελευταία δεκαετία. Με το θεσμό, λοιπόν, του επικουρικού γιατρού επεκτείνονται διαρκώς και στο χώρο της δημόσιας Υγείας οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και δημιουργείται μια εφεδρεία διαθέσιμου ευέλικτου εργατικού δυναμικού, που εναλλάσσεται μεταξύ προσωρινής εργασίας και ανεργίας.

Οι επικουρικοί γιατροί υπογράφουν συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η διάρκεια της σύμβασης είναι ετήσια, σε ορισμένες περιπτώσεις διετής και τριετής. Τα τελευταία χρόνια δίνονταν παρατάσεις στη θητεία του επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προέκυπταν από συνταξιοδοτήσεις. Τον περασμένο Ιούλη, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, δόθηκε παράταση στις συμβάσεις για ένα ακόμα έτος, η παράταση αυτή αφορά όμως μόνο τους επικουρικούς η θητεία των οποίων έληγε μέχρι τις 30/9/2016. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου, σήμερα υπηρετούν 1.463 επικουρικοί γιατροί και από αυτούς 1.177 θα απολυθούν μέχρι 30/9/2017. Στις λίστες αναμονής βρίσκονται περίπου 650 επιπλέον επικουρικοί γιατροί. Την ίδια στιγμή, οι κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών φτάνουν τις 6.600, με βάση στοιχεία του 2012, και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Αντί να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καλύπτονται με στοιχειώδη τρόπο οι μόνιμες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των νοσοκομείων με προσωπικό που προοριζόταν υποτίθεται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, προσωπικό που πληρώνεται από τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις επικουρικών θα προκύψουν τους επόμενους μήνες σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία αρκετών τμημάτων. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου της Νίκαιας, όπου εργαζόμουν. Το Τμήμα στελεχώνεται μόνο από έναν μόνιμο γιατρό, ο οποίος συνταξιοδοτείται στα τέλη του έτους, και δύο επικουρικούς, από τους οποίους έμεινε ένας, αφού η δική μου σύμβαση έληξε στις 26/11. Πρόκειται για Τμήμα που παρακολουθεί χρόνια περιστατικά, εξυπηρετεί πληθυσμό της περιοχής που υπάρχουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας και ανέχεια.

Μαρία Μανιατάκου: Για τους γιατρούς που εργάζονται ως επικουρικοί, είναι μόνιμη η εργασιακή ανασφάλεια, η κινητικότητα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Εγώ έχω αλλάξει από το 2011 μέχρι το 2016 τρία νοσοκομεία. Δούλεψα έναν χρόνο στη Χαλκίδα, έναν χρόνο στην Κόρινθο και τώρα δουλεύω σε ένα νοσοκομείο στην Αθήνα για τρίτη χρονιά, λόγω των παρατάσεων. Από το ένα επικουρικό στο επόμενο υπάρχουν διαστήματα ανεργίας, που ειδικά για κάποιες ειδικότητες μπορεί να διαρκούν χρόνια. Σε κάθε νοσοκομείο ο επικουρικός είναι πάντα καινούργιος, ακόμα κι αν έχει δουλέψει πέντε και έξι χρόνια στο ΕΣΥ. Υπάρχει δυσκολία στην προσαρμογή, πράγμα που επηρεάζει τη λειτουργία του νοσοκομείου, έχει επίπτωση στους συναδέλφους και τους ασθενείς. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πολύ ευέλικτο, πολύ εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Εκτός από την εργασιακή ανασφάλεια και τις μετακινήσεις, οι επικουρικοί δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους συναδέλφους τους. Δεν δικαιούνται εκπαιδευτική άδεια, δεν έχουν τις ίδιες κανονικές άδειες, δεν παίρνουν χρονοεπίδομα.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ισχύουν πλέον παντού, σε όλες τις ειδικότητες, στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο πλέον τομέα. Μέσα στα νοσοκομεία βλέπουμε τα εργολαβικά συνεργεία, τις συμβάσεις με μπλοκάκι, το θεσμό των επικουρικών. Θέλουν αυτές τις εργασιακές σχέσεις να τις γενικεύσουν, όπως άλλωστε ισχύει και σε άλλες χώρες. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, στο σύστημα Υγείας (NHS) υπάρχουν οι θέσεις locum. Οι γιατροί που εργάζονται με locum καλούνται να καλύψουν ανάγκες όταν και όπου προκύπτουν. Για παράδειγμα, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για λίγες ώρες ή μέρες, να καλύπτουν μια άδεια ασθενείας ή εγκυμοσύνης.

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

-- Ποια είναι τα αιτήματα των επικουρικών; Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται για τη διεκδίκησή τους;

Μαρία Μανιατάκου: Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μας κάνει επικουρικούς «πολλών ταχυτήτων», να μας χωρίσει σε αυτούς που απολύονται τους επόμενους μήνες και σε εκείνους που θα αντιμετωπίσουν την ανεργία μετά από έναν χρόνο, διεκδικούμε να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, να μονιμοποιηθούμε όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα οργανικά και πολύ περισσότερο τα πραγματικά κενά δεν καλύπτονται ούτε αν μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί, αλλά και όσοι περιμένουν στις λίστες. Διεκδικούμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να παρέχεται δημόσια και δωρεάν Υγεία, με παράλληλη κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.

Για την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεών μας, έχει δημιουργηθεί μια Επιτροπή Αγώνα Επικουρικών Γιατρών στην Αθήνα. Στις 8 Δεκέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει απεργία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, και ένα από τα αιτήματά της είναι και το θέμα των επικουρικών.

Ράνια Μπέτση: Στο μεταξύ, έχουν ήδη γίνει παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διοικήσεις νοσοκομείων, όπως στο νοσοκομείο της Νίκαιας και τον «Ευαγγελισμό», στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Στις 24/10 και στις 14/11 έγιναν παναττικές στάσεις εργασίας νοσοκομειακών γιατρών και συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας.

-- Πώς στέκονται η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας απέναντι στο αίτημα για μονιμοποίηση των επικουρικών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;

Ράνια Μπέτση: Το υπουργείο Υγείας παρουσίασε τις απολύσεις επικουρικών σαν «ευκαιρία» διορισμού νέων γιατρών, από αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες. Δήλωσε πως θα διατηρήσει το θεσμό του επικουρικού, με το πρόσχημα της κάλυψης εκτάκτων αναγκών, ενώ παράλληλα τον παρουσιάζει σαν έναν τρόπο περιορισμού της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό. Κυβέρνηση και υπουργείο «απαντούν» στο αίτημα μονιμοποίησης των επικουρικών γιατρών ισχυριζόμενοι ότι οι διορισμοί πρέπει να γίνονται μέσα από κρίσεις. Στην πραγματικότητα, έτσι υποβαθμίζεται το πτυχίο και ο τίτλος ειδικότητας.

Υποστηρίζουμε τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών γιατί θεωρούμε την απόκτηση πτυχίου και τίτλου ιατρικής ειδικότητας ως επαρκή προϋπόθεση για πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Είναι παράδοξο να αμφισβητείται η ικανότητα των επικουρικών να στελεχώνουν μόνιμες θέσεις, ενώ όσο υπηρετούν έχουν τις ίδιες ευθύνες και καθήκοντα με τους μόνιμους γιατρούς. Διεκδικούμε την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, καθώς όλοι έχουν δικαίωμα για μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μαρία Μανιατάκου: Τη στάση της κυβέρνησης στηρίζει και η παράταξη του «Μετώπου», οι συνδικαλιστές της οποίας πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνεί με τις απολύσεις αρκεί, όπως λέει, να προκηρυχθούν νέες θέσεις επικουρικών. Κάνει λόγο για λήξη των συμβάσεων και κατηγορεί τη ΔΗΠΑΚ που μιλά για απολύσεις, λες και δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Χρησιμοποιεί κι αυτή με τη σειρά της το «επιχείρημα» της αξιοκρατίας. Οσον αφορά τις άλλες δυνάμεις, η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) και η ΑΡΣΙ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) εκφράζουν επίσης διαφωνίες με την πάγια θέση της ΔΗΠΑΚ για μονιμοποίηση των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κυβέρνηση και υπουργείο «διαφημίζουν» ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξήσει τις προσλήψεις επικουρικών. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες τις οποίες «μπαλώνουν» με αυτόν τον τρόπο, ενώ δεν προχωρούν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Είναι ενδεικτικό ότι για κάθε θέση που προκηρύσσεται καταθέτουν τα χαρτιά τους 40, 50 και 60 γιατροί. Η επίκληση των κρίσεων είναι τελείως προσχηματική, αφού η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτοί που προφασίζονται τις κρίσεις είναι οι ίδιοι που αφήνουν τα νοσοκομεία κενά από γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργάνωση και πάλη για αποκλειστικά δημόσια καθολική Ασφάλιση

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Οδηγίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος τόνισε τα εξής:

«Οι εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό με την "Πράσινη Βίβλο" της ΕΕ και τη νομοθεσία των κυβερνήσεων αποδεικνύουν ότι τα επαγγελματικά ταμεία που ενισχύετε παντοιοτρόπως (φοροαπαλλαγές στους εργοδότες κ.λπ.) είναι μέθοδος κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης που εξελίσσεται σε όλα τα κράτη - μέλη.

Προϋπόθεση είναι η ουσιαστική κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης, ο περιορισμός της κύριας σε επίπεδα πτωχοκομείου, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και με το τρίτο "αριστερό" μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Είναι μορφή ανταποδοτικής ιδιωτικής ασφάλισης, όπου άμα έχεις, συμμετέχεις - αποκλείονται βέβαια εκατομμύρια άνεργοι, απλήρωτοι, χαμηλόμισθοι, ευέλικτα απασχολούμενοι - χωρίς να ξέρεις πότε, αν και πόσα θα πάρεις. Τα αποθεματικά παίζονται από τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης στα χρηματιστήρια, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις, ενώ πολλά δισεκατομμύρια χάθηκαν ή συντάξεις πετσοκόβονται, όπως στην Ελλάδα.

Το Ασφαλιστικό δεν κλείνει, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, όσο εργοδοσία και κράτος θα ζητούν νέες απαλλαγές χάριν της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας.

Ενας δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους: Οργάνωση και πάλη για αποκλειστικά δημόσια καθολική Ασφάλιση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους».

«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ»
Ενας ακόμα «πολιορκητικός κριός» για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Την ακόμα πιο αντιδραστική τροποποίηση της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Το γεγονός ότι οι δικαιούχοι των επαγγελματικών ταμείων δεν έχουν καμία διασφάλιση επιβεβαιώνει χαρακτηριστικά η πτώχευση της «Enron», που εξαφάνισε ολόκληρο το ασφαλιστικό αποθεματικό των εργαζομένων της...

Associated Press

Το γεγονός ότι οι δικαιούχοι των επαγγελματικών ταμείων δεν έχουν καμία διασφάλιση επιβεβαιώνει χαρακτηριστικά η πτώχευση της «Enron», που εξαφάνισε ολόκληρο το ασφαλιστικό αποθεματικό των εργαζομένων της...
Την παραπέρα ενίσχυση των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων στην ΕΕ, μιας μορφής ιδιωτικής ουσιαστικά ασφάλισης, έρχεται να υπηρετήσει η σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση τροποποίηση, αναδιατύπωση και κωδικοποίηση της Οδηγίας 2003/41/ΔΚ.

Η τροποποιημένη οδηγία της ΕΕ για τις «Δραστηριότητες και εποπτεία των ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών» υπερψηφίστηκε στις 24/11/2016 στο Ευρωκοινοβούλιο από Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους, Συντηρητικούς - Μεταρρυθμιστές και Πράσινους, ενώ η GUE και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «λευκό».

Το ΚΚΕ καταψήφισε την Οδηγία, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί έναν ακόμα «πολιορκητικό κριό» για την κατεδάφιση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης (βλ. δίπλα την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου).

Καμία εγγύηση για τους δικαιούχους

Βασικός στόχος της Οδηγίας ήταν και παραμένει η δημιουργία μιας μεγάλης εσωτερικής αγοράς στον κλάδο των επαγγελματικών ταμείων, η οποία υπηρετώντας την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, προωθεί ακόμα παραπέρα το μοντέλο των «τριών πυλώνων» και ειδικότερα την ανάπτυξη του δεύτερου (επαγγελματικά ταμεία) και τρίτου πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση), σε βάρος των δημόσιων συστημάτων ασφάλισης.

Ετσι, σε μια παράλληλη διαδικασία, τα κράτη - μέλη και συνολικά η ΕΕ επιτίθενται στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα, περιορίζοντας τις συντάξεις και τις παροχές τους προς τους ασφαλισμένους και ταυτόχρονα ενισχύουν θεσμικά τους δύο ιδιωτικούς πυλώνες, αναζητώντας νέους φτηνούς πόρους για τη χρηματοδότηση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και πεδία κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους που εμπλέκονται στη διαχείριση των κεφαλαίων που συγκεντρώνουν αυτά τα Ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέγεθος των κεφαλαίων των επαγγελματικών ταμείων στην ΕΕ ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 2,5 τρισ. ευρώ και αφορούν τις συνταξιοδοτικές προσδοκίες 75 εκατομμυρίων ασφαλισμένων στα κράτη - μέλη.

Και λέμε προσδοκίες, γιατί τα ταμεία αυτά, όπως και στην περίπτωση των αμιγώς ιδιωτικών ασφαλίσεων, δεν δίνουν καμία εγγύηση για το ύψος των παροχών προς τους δικαιούχους, ενώ αυτές καθορίζονται από την τύχη των επενδύσεων που γίνονται με τις εισφορές των ασφαλισμένων. Στην περίπτωση μάλιστα των επαγγελματικών ταμείων, ο κίνδυνος αυτός αφορά και στην πορεία της χρηματοδοτούσας εταιρείας ή μιας ομάδας επιχειρήσεων στην οποία εργάζονται οι ασφαλισμένοι ενός τέτοιου ταμείου, αφού μια τυχόν χρεοκοπία της - και τέτοιες στον καπιταλισμό είναι καθημερινές - συμπαρασύρει και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή (π.χ. «Enron» στις ΗΠΑ παλιότερα, «British Home Stores» στην Αγγλία πιο πρόσφατα).

«Σημαντικός ρόλος στη χρηματοδότηση της οικονομίας της Ενωσης...»

Η ίδια η Οδηγία είναι σαφής ως προς τη σκοπιμότητα των επαγγελματικών ταμείων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«...Είναι σημαντικό επειδή τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες ενδέχεται να βασίζονται ολοένα και περισσότερο στο μέλλον σε επαγγελματικές συνταξιοδοτικές παροχές για τη συμπλήρωση των μελλοντικών συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων. Τα ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη χρηματοδότηση της οικονομίας της Ενωσης (...). Δεδομένων των δημογραφικών εξελίξεων στην Ενωση καθώς και της κατάστασης όσον αφορά στους εθνικούς προϋπολογισμούς, οι επαγγελματικές συνταξιοδοτικές παροχές αποτελούν πολύτιμη προσθήκη στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης...».

Εδώ, με τη γνωστή γλώσσα των ευρωενωσιακών κειμένων, γίνεται καθαρή η αποστολή αυτών των Ταμείων, που δεν είναι βέβαια η προσθήκη εισοδήματος για τους ασφαλισμένους, αλλά η αντικατάσταση των συνεχώς συρρικνούμενων συνταξιουχικών εισοδημάτων από τα δημόσια συστήματα (που... «υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις») με μία μη δεσμευτική «υποσχετική» ότι στο μέλλον ο ασφαλισμένος θα πάρει κάποια συμπληρωματική παροχή.

Η επίκληση του δημογραφικού είναι η πάγια προπαγανδιστική «αλοιφή», ώστε οι ασφαλισμένοι να αποδεχτούν την περικοπή των χρηματοδοτήσεων των δημόσιων συστημάτων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και την εργοδοσία και αυτό στην Οδηγία θεωρείται ως «δεδομένο».

Το κύριο, βέβαια, για την ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η «χρηματοδότηση της οικονομίας της Ενωσης», δηλαδή η χρηματοδότηση των καπιταλιστικών ομίλων και από τις εισφορές των ασφαλισμένων (πέρα από την υπεραξία που καρπώνονται απευθείας οι καπιταλιστές) και μάλιστα χωρίς την υποχρέωση να επιστρέψουν αυτές τις εισφορές προς τους ασφαλισμένους. Ουσιαστικά, δηλαδή, τροφοδοτείται η καπιταλιστική οικονομία με «τζάμπα» χρήμα από το υστέρημα των εργαζομένων, αφού οι εισφορές αφαιρούνται από το μισθό τους, χωρίς να υπάρχει ούτε καν η νομική δέσμευση για απόδοση συγκεκριμένου ύψους παροχών στο τέλος του εργάσιμου βίου του ασφαλισμένου.

Ταυτόχρονα, ένας από τους κύριους στόχους της αναδιατύπωσης της σχετικής Οδηγίας είναι να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη διασυνοριακή δράση των Ταμείων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς όχι απλά συνταξιοδοτικών παροχών, αλλά ολόκληρου του συνταξιοδοτικού καθεστώτος από ένα κράτος - μέλος σε άλλο, των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, τα τεχνικά αποθεματικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις, σε Ταμείο που εδρεύει σε άλλο κράτος. Επιτρέπει, επίσης, τη χρηματοδότηση τέτοιων ταμείων από επιχειρήσεις με έδρα άλλο κράτος - μέλος από αυτό που λειτουργούν τα Ταμεία.

Ολα αυτά, βέβαια, «κουμπώνουν» και με την εξυπηρέτηση της ακόμα μεγαλύτερης κινητικότητας της εργατικής δύναμης, από κλάδο σε κλάδο, ακόμα και από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου, και άρα με τη δημιουργία όρων για βαθύτερη εκμετάλλευση χωρίς «όρια» και χωρίς σύνορα. Μια κινητικότητα που περιορίζεται αν ο εργαζόμενος δεν μπορεί να «μετακινεί» αντίστοιχα και τα εν δυνάμει συνταξιοδοτικά του δικαιώματα...

«Στάχτη στα μάτια» τα περί «εποπτείας» και «επενδυτικών κανόνων»

Ο έλεγχος και η εποπτεία που θεσπίζει η Οδηγία, παρά την πληθώρα των τεχνικών προτύπων που χρησιμοποιεί για τα μεγέθη των τεχνικών αποθεματικών και των περιθωρίων αφερεγγυότητας των επαγγελματικών ταμείων, είναι αντικειμενικά αδύνατο να αποτρέψει τέτοιες περιπτώσεις και χρησιμεύει μόνο σαν «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων.

Πολύ περισσότερο που η Οδηγία κατοχυρώνει την «επενδυτική ελευθερία» τέτοιων Ταμείων και την κατοχύρωση της ελευθερίας κίνησης των κεφαλαίων τους στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι τα Ταμεία αυτά δεν κινδυνεύουν μόνο από την πτώχευση της εταιρείας - χρηματοδότη τους, αλλά και από το χρηματιστηριακό τζόγο στον οποίο επενδύονται τα αποθεματικά τους. Η Οδηγία επιτρέπει ακόμη την ανάθεση λειτουργιών διαχείρισης κ.λπ. των Ταμείων σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και να αναθέτουν την επενδυτική τους δραστηριότητα σε επιχειρήσεις επενδυτικών διαχειριστών σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της ΕΕ, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για τους εργαζόμενους προς όφελος των επιχειρήσεων.

Αντίστοιχα, η ίδια «λογική» αφορά και στους λεγόμενους «επενδυτικούς κανόνες» της Οδηγίας, αφού αν και δίνονται οδηγίες περί «σύνεσης» και αποφυγής «υπερβολικής έκθεσης σε κινδύνους», την ίδια στιγμή επιτρέπει την «επένδυση σε παράγωγα», δηλαδή σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που από τη φύση τους αποτελούν την κορωνίδα του οικονομικού ρίσκου και του απροκάλυπτου τζόγου.

«Τακτικές ενημερώσεις»... αλά επιστολές Κατρούγκαλου!

Τα επαγγελματικά ταμεία, άλλωστε, από τη φύση τους δεν μπορούν να εγγυηθούν και το ύψος των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Ετσι, η μόνη υποχρέωση δεν συνίσταται στο ύψος των παροχών, αλλά στην «ενημέρωση» του δικαιούχου για τις περικοπές που αποφασίζουν τα Ταμεία.

Στο άρθρο 57 αναφέρεται κυνικά και απροκάλυπτα: «Τα ιδρύματα ενημερώνουν τους δικαιούχους σχετικά με τυχόν μειώσεις του ύψους των οφειλόμενων παροχών, πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με τυχόν μειώσεις αυτού του είδους» και «όταν οι δικαιούχοι φέρουν σημαντικό βαθμό επενδυτικού κινδύνου κατά τη φάση πληρωμής, τα κράτη - μέλη διασφαλίζουν οι δικαιούχοι να λαμβάνουν τακτικά και εγκαίρως κατάλληλες πληροφορίες»...

Η κοροϊδία στο απόγειό της! Τα κράτη - μέλη διασφαλίζουν την... πληροφόρηση για το πόσο θα κοπεί η παροχή, αλλά δεν διασφαλίζουν την ίδια την παροχή. Φαίνεται ότι και σε αυτό το ζήτημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις περιβόητες επιστολές Κατρούγκαλου προς τους συνταξιούχους για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, δεν πρωτοτύπησε. Ακολούθησε τις... «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές»!

ΑΡΤΑ - ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με την πείρα των αγώνων τους ενισχύουν την οργάνωσή τους

Στόχος η ανασύσταση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, στα μέσα Δεκέμβρη

Από αγροτική κινητοποίηση τον περασμένο Φλεβάρη στην Περιφερειακή Ενότητα Αρτας
Από αγροτική κινητοποίηση τον περασμένο Φλεβάρη στην Περιφερειακή Ενότητα Αρτας
Την πρωτοβουλία για την ανασύσταση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, στα μέσα Δεκέμβρη, στηριγμένη στην αναζωογόνηση υπαρκτών αλλά ανενεργών Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και στη δημιουργία νέων έχουν πάρει οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Χαλκιάδων, Πολύδροσου, Καλαμιάς, Γαβριάς, Ανθότοπου, Ανω Πέτρας.

Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε σαν ώριμο αποτέλεσμα της ανάγκης για την καλύτερη οργάνωση του αγροτικού κινήματος στην περιοχή, ώστε από καλύτερες θέσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες να πολεμήσουν τους αντιπάλους τους, τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τις τράπεζες, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Την ανάγκη τέτοιας οργάνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς ανέδειξαν εμφατικά οι κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος σε όλη τη χώρα, αλλά και ειδικά στην περιοχή, με το μπλόκο στη Γέφυρα της Αρτας και τις άλλες πολύμορφες πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Κινητοποιήσεις που έδειξαν πιο καθαρά από άλλη φορά ότι όλοι οι αγρότες δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν οι μικροί και μεσαίοι από τη μία, και από την άλλη οι μεγαλοαγρότες και τα μονοπώλια, δηλαδή αυτοί που βλέπουν ότι θα μεγαλώσει η δική τους «πίτα» με το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών από τις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Κόντρα στους μεγαλοαγρότες, στα μονοπώλια και τα στηρίγματά τους

Οι μεγαλοαγρότες και τα μονοπώλια που σχετίζονται με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, πέρα από τη στήριξη της κυβέρνησης, έχουν και τα στηρίγματά τους στην Τοπική Διοίκηση, αλλά και μέσα στο αγροτικό κίνημα.

Τέτοια στηρίγματα είναι π.χ. οι δυνάμεις εκείνες που στην Αρτα έφτιαξαν το Μπλόκο στο Κομπότι, με παράγοντες που προέβαλλαν αιτήματα όπως ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη», με αυστηρότερα κριτήρια - κάτι που υλοποίησε η κυβέρνηση - στοχεύοντας ακριβώς στην πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων.

Παράγοντες που συμμετείχαν σε αυτό το μπλόκο, φιγουράρουν πλέον στο Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Συν.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), τη «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ», ενώ άλλοι δραστηριοποιούνται στο χαράτσωμα των αγροτών μέσω της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Αντίστοιχα, η πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου πρωτοστατεί στην προώθηση της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Α. Καχριμάνη, να δηλώνει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ημερίδα στα Γιάννενα: «Σήμερα δεν έχει κανένας δικαίωμα να κάνει μικροπολιτική με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά, καθώς το πρόβλημα είναι κοινό για όλους».

Η ίδια πλειοψηφία καλλιέργησε προσδοκίες και εφησυχασμό στους κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιά από τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων, ο οποίος έγινε βάσει ευρωενωσιακής οδηγίας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης με τα βοσκοτόπια και τις επιδοτήσεις είναι π.χ. το ότι για να δικαιολογηθούν όλα τα ζώα των κτηνοτρόφων στην περιοχή της Ελεούσας στα Γιάννενα, απαιτούνται 3.638 στρέμματα, ενώ επιλέξιμα κρίθηκαν μόνο 1.109, όπως και το γεγονός ότι από τους 2.075 περίπου κτηνοτρόφους στα Γιάννενα, μόνο οι 687 πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση και αυτήν «κουτσουρεμένη». Επιπλέον, μετακύλησε το κόστος παραγγελίας εμβολίων για την οζώδη δερματίτιδα στους κτηνοτρόφους, βάζοντας χαράτσι 2 ευρώ για κάθε ζώο.

Αντίστοιχο ρόλο παίζει και η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, στηρίζοντας το στόχο για επιχειρηματίες αγρότες και όχι ετεροαπασχολούμενους, μέσα από διάφορες «ενημερωτικές ημερίδες», παρεμβάσεις επιχειρήσεων και μεγαλοεμπόρων, προβάλλοντας διάφορες μορφές «συνεταιρισμού», «Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις», «Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις» και «Ομάδες Παραγωγών», που προωθεί η ΚΑΠ προς ανάπτυξη της «επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας».

Στήριγμα των μεγαλοαγροτών είναι και οι δυνάμεις που προσπάθησαν να δημιουργήσουν το γνωστό «συντονιστικό αγροκτηνοτρόφων Ηπείρου», δυνάμεις που διαδίδουν ότι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Σύλλογοι είναι «κομματικοί», όπως και όταν έγινε το μπλόκο στη Γέφυρα της Αρτας έλεγαν ότι «το κάνει το ΚΚΕ». Τώρα πάλι, καλλιεργούν κλίμα μοιρολατρίας, ότι «τίποτα δεν βγαίνει με τους αγώνες» και έπιασαν καρέκλες στη «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ», για να γίνουν «οι επίσημοι συνομιλητές της κυβέρνησης», όπως οι ίδιοι λένε...

Αποκαλύπτεται καθημερινά η πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες

Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί ενοχλούνται γιατί οι ίδιοι και μαζί τα κόμματα που τους στηρίζουν και η πολιτική που υλοποιούν, αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο στα μάτια των μικρομεσαίων αγροτών.

Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι όσο η ανάπτυξη θα έχει ως εργαλεία την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, με στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων («ΠΙΝΔΟΣ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» στην πτηνοτροφία, «ΔΩΔΩΝΗ», «ΗΠΕΙΡΟΣ» σε γάλα - τυρί, «ΝΗΡΕΑΣ», «ΣΕΛΟΝΤΑ», «FOPEN» σε ιχθυοκαλλιέργειες - ψάρια κ.λπ.), αυτό θα γίνεται σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει τιμές παραγωγού κάτω του κόστους και απλησίαστες τιμές στο ράφι για τους εργαζόμενους και το λαό. Σημαίνει για τους εργαζόμενους στις μεταποιητικές επιχειρήσεις άθλιες συνθήκες εργασίας και χαμηλά μεροκάματα. Σημαίνει στήριξη στο κεφάλαιο μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «πράσινο κοτόπουλο», που προσφέρει πέρα απ' όλα τα άλλα τζάμπα εργαζόμενους, συγκεκριμένα με 18 ευρώ τη μέρα, δηλαδή 450 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα, γίνεται όλο και πιο καθαρό σήμερα, ακόμη και σε αυτούς που καλοπροαίρετα πίστευαν ότι θα τους βοηθήσει ο διαχωρισμός των αγροτών «σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη», ότι κανένα όφελος δεν θα έχουν οι ίδιοι από την καταστροφή των φτωχότερων αγροτών. Ούτε φτηνότερα αγροεφόδια θα έχουν, ούτε μικρότερη φορολογία ή ασφαλιστικές εισφορές, ούτε καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους. Επίσης, όχι μόνο δεν θα παίρνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις, αλλά θα υπάρξει παραπέρα μείωσή τους.

Οσο για τα διάφορα ΕΣΠΑ και Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που προπαγανδίζονται από την κυβέρνηση και από τοπικούς υποστηρικτές αυτής της πολιτικής, αυτό που κάνουν είναι να επιταχύνουν τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση σε ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία στα Γιάννενα, από τη νυν υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, που ανέφερε: «Διαμορφώνουμε ένα πλέγμα νομοθετικών πρωτοβουλιών και οργάνωσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, συνδυαστικά. Για παράδειγμα, ενδεικτικές δράσεις του ΕΣΠΑ για την Ηπειρο αφορούν στη χρηματοδότηση καθετοποιημένων μονάδων πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ιδιαίτερα σε περιοχές συγκεντροποίησης ομοειδών δραστηριοτήτων».

Είναι σαφής, δηλαδή, η κατεύθυνση παραπέρα στήριξης μεγάλων και καθετοποιημένων καπιταλιστικών μονάδων, οι οποίες λόγω μεγάλης παραγωγής και αυξημένης παραγωγικότητας, μπορούν αντικειμενικά να αγοράζουν φτηνότερα τα καλλιεργητικά μέσα, να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος των συνεχώς μειωνόμενων επιδοτήσεων και να προωθούν τα προϊόντα τους με καλύτερους όρους.

Απ' όλες τις μπάντες η επίθεση στη μικρομεσαία αγροτιά

Σε αντίθεση με την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, οι μικρομεσαίοι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με τη νέα ΚΑΠ 2016 - 2020, με τη μείωση των ενισχύσεων, με τη νέα αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, με την άνοδο του κόστους παραγωγής από την αύξηση του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σε λιπάσματα, αγροεφόδια, ζωοτροφές, την ίδια ώρα που οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες θησαυρίζουν, αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές (πορτοκάλια 10 λεπτά, ακτινίδια 35 λεπτά, ελιές 40 λεπτά, αρνί 2 ευρώ).

Ηδη μικροί κτηνοτρόφοι στην Αρτα έχουν φτάσει να πουλάνε τα ζώα τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, ενώ εγκαταλείπονται και καλλιέργειες όπως τα πορτοκάλια.

Παράλληλα, δεν γίνονται έργα για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα, όπως π.χ. για την αξιοποίηση του νερού του Αράχθου που χάνεται στη θάλασσα, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση σχεδόν όλου του κάμπου της Αρτας.

Ιδιαίτερα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έγιναν και στην Αρτα απανωτές ζημιές, από πλημμύρες, άσχημες καιρικές συνθήκες, που οδήγησαν σε ακαρπία εσπεριδοειδών, νόσους σε ζώα κ.τ.λ. Για κάποιες από αυτές, το αρμόδιο υπουργείο και ο ΕΛΓΑ δεν δίνουν αποζημιώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση δίνουν ψίχουλα που δεν καλύπτουν τη χασούρα. Τα κλιμάκια των γεωπόνων καθυστερούν, είτε γιατί είναι λίγο το προσωπικό, είτε γιατί είναι απλήρωτοι και δικαίως απεργούν, με αποτέλεσμα όταν πηγαίνουν για τον έλεγχο και την καταγραφή, να μη φαίνεται το πραγματικό ύψος των ζημιών.

Απάντηση με ενίσχυση της οργάνωσης και της συμμαχίας

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια. Μετά τη μεγάλη πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση του περασμένου Φλεβάρη, συζήτησαν, μέσα από συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις σε χωριά, την πείρα που βγήκε από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η πείρα έδειξε ότι χωρίς Αγροτικούς Συλλόγους ο αγώνας δεν μπορεί να οργανωθεί, να έχει αποτέλεσμα και προοπτική. Συζητήθηκε το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που υιοθέτησαν η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι.

Με τον τρόπο αυτό προχώρησε η αναζωογόνηση Αγροτικών Συλλόγων, η ίδρυση νέων. Αυτή τη στιγμή δρουν 7 Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι, εκ των οποίων οι 3 είναι νέοι. Στους συλλόγους αυτούς συσπειρώνονται περίπου 300 αγροτοκτηνοτρόφοι. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις, με κατάληψη στη ΔΟΥ Αρτας και παράσταση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στα Γιάννενα.

Τώρα, μπροστά στη νέα φάση αγροτικών κινητοποιήσεων, με προοπτική κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού της πάλης, σύμφωνα με την πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ο στόχος που μπαίνει είναι η δραστηριοποίηση άλλων 6 Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων, καθώς και η ανασύσταση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) μέσα στο Δεκέμβρη.

Η ανασύσταση της Ομοσπονδίας θα συμβάλλει στην ενίσχυση και την οργάνωση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στη «γραμμή» κυβέρνησης - ΕΕ - μεγαλοαγροτών, την οποία υπηρετούν διάφορα εμφανιζόμενα αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα τύπου Συν.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

Στόχος είναι να γίνουν πολλές νέες εγγραφές στους Συλλόγους, να πυκνώσουν οι περιοδείες και οι συσκέψεις στα χωριά, να ενημερωθούν οι αγρότες για τις θέσεις της Ομοσπονδίας, για την ανάγκη να τη στηρίξουν με συμμετοχή στους Αγροτικούς Συλλόγους.

Να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες από την Ομοσπονδία και να πρωτοστατήσει ώστε να στηθούν και άλλοι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι.

Η ΟΑΣΝΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στην ενίσχυση της συμμαχίας της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σφραγίζοντας με τη δράση της τους αγώνες που έρχονται, με πρώτο σταθμό την οργανωμένη συμμετοχή των αγροτών στην πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.

Η συμμαχία αυτή δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα. Αυτό το διαπίστωσαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στη διάρκεια του μπλόκου που έκαναν στο Γεφύρι της Αρτας, όπου η συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου και των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ήταν καθημερινή και σημαντική, όπως και στο μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν και οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Αρτας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ