Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1644 Η Πορτογαλία αποκτά ανεξαρτησία από την Ισπανία.

1792 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της επαναστατικής αστικής - εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης «Φιλική Εταιρεία».

1934 Οι λιγνιτωρύχοι του Παγγαίου απεργούν κατά της παράνομης σύλληψης και παραπομπής σε δίκη 13 συναδέλφων τους. Η αστυνομία επιτίθεται, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 13. Οι εργαζόμενοι των Σερρών κάνουν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Η απεργία κράτησε 13 μέρες.

1934 Δολοφονείται στο Λένινγκραντ ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1904, υπήρξε ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης του Λένινγκραντ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), Γραμματέας και μέλος του Οργανωτικού Γραφείου της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ.) και μέλος του Προεδρείου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ.

1944 Δημοσιεύεται ημερήσια διαταγή - τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι για τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (με την ταυτόχρονη διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου). Το ΕΑΜ την απέρριψε ως ετεροβαρή και εχθρική, ενώ παραιτήθηκαν οι εκπρόσωποί του από την κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας».

1945 Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.

1948 Συνέρχεται το Β' Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών με αντιπροσωπείες από 37 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

1955 Ο σοβιετικός στρατός μεταβιβάζει την πλήρη ευθύνη της ασφάλειας των συνόρων της ΛΔ της Γερμανίας στη γερμανική συνοριακή φρουρά.

1955 Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (ΗΠΑ), η Αφροαμερικανή Ρόζα Παρκς αρνείται να παραδώσει το κάθισμά της στο λεωφορείο σε λευκό. Συλλαμβάνεται, γινόμενη σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διαχωρισμών στις ΗΠΑ.

1960 Πραγματοποιείται στην Αθήνα μαζική απεργία και συγκέντρωση των οικοδόμων. Η αστυνομία χτυπά, ακολουθούν συγκρούσεις και τραυματίζονται 66 οικοδόμοι - 3 από σφαίρες - και 55 αστυνομικοί (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία). Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν καπνογόνα και δακρυγόνα. Συνελήφθησαν 173 οικοδόμοι, οι 21 παραπέμφθηκαν σε δίκη. Αποφασίζεται νέα 24ωρη απεργία. Εκφράζουν αλληλεγγύη δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις με ψηφίσματα και απεργίες. Στις 2 Δεκέμβρη απήργησαν πάνω από 45.000 οικοδόμοι Αθήνας και Πειραιά.

1972 Πεθαίνει στην Πράγα ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης). Εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ το 1924. Στις εκλογές του Γενάρη 1936 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στη Φλώρινα - Καστοριά. Την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης διετέλεσε αρχικά πρώτος Γραμματέας της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ (1941-1942) και κατόπιν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ από το Μάη του 1943 υπήρξε το τρίτο μέλος της Διεύθυνσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ (ως καθοδηγητής) μαζί με τον Στέφανο Σαράφη (στρατιωτικός) και τον Αρη Βελουχιώτη (καπετάνιος).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org