ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατέθεσε ψήφισμα για την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας

Την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ψήφισμα που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Κώστας Παπαδάκης στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«A. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε διάφορα κράτη - μέλη, όπως στην Ελλάδα, οι Τράπεζες και το Δημόσιο επισπεύδουν πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις στεγαστικών δανείων, τα αβάσταχτα φορολογικά βάρη και επαγγελματικά δάνεια κατεστραμμένων μικροεπαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητών τέτοιων δανείων, εξαιτίας των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλονται σε βάρος των εργαζομένων από τις κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

B. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η στέγαση των εργαζομένων και των οικογενειών τους αποτελεί αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα.

Καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να λάβουν άμεσα νομοθετικά μέτρα για:

-- την προστασία της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων,

-- την παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλου αναγκαστικού μέτρου σε βάρος τους, εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων και του Δημοσίου, για οφειλές από στεγαστικά επαγγελματικά ή καταναλωτικά δάνεια και φορολογικές υποχρεώσεις ή και από εγγυήσεις για τέτοια δάνεια,

-- τη διαγραφή των τόκων και του 50% του κεφαλαίου των πιο πάνω δανείων».

Στα 108,4 δισ. ευρώ η μάζα των «κόκκινων» δανείων

Στα 108,4 δισ. ευρώ εμφανίζονται, στο τέλος Ιούνη 2016, τα «κόκκινα» δάνεια («μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα») στις εγχώριες τράπεζες και διαμορφώνονται στο 50,5% επί της συνολικής μάζας του τραπεζικού δανεισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), στο έτος 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση, τα ποσά αυτά διαμορφώνονταν σε 14,5 δισ. ευρώ (5,5% των δανείων), δηλαδή στην τελευταία περίοδο εκτινάχτηκαν περίπου κατά 94 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το φόντο, η ΤτΕ δημοσιοποίησε χτες την πρώτη τριμηνιαία έκθεση σχετικά με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν τεθεί για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, ή περίπου κατά 38% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί στη διετία 2018-2019, κατά βάση από πρακτικές ρυθμίσεων των τραπεζικών δανείων, αλλά και μέσω άλλων παρεμβάσεων, όπως με τη μεταβίβαση - πώληση προβληματικών δανείων σε άλλους «επενδυτές», από διαγραφές κ.ά.

Ως «αρνητικός παράγοντας» αναφέρεται η συσσώρευση και νέων «κόκκινων δανείων», τάση η οποία «αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017».

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση των δανείων αυτών αποτελεί όχημα για τις κυοφορούμενες αναδιαρθρώσεις «προβληματικών» επιχειρήσεων, μέσω εξαγορών- συγχωνεύσεων, ανακατατάξεων στις μετοχικές συνθέσεις τους κ.ά.

Ταυτόχρονα, με βάση τους σχετικούς νόμους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήδη οι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία, ενώ από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΚΟ Πελοποννήσου ανταποκρίνεται στο ανοιχτό κάλεσμα της ΚΟ Κρήτης για άμιλλα

Η ΚΟ Πελοποννήσου αποδέχεται την ανοιχτή πρόκληση - πρόσκληση της ΚΟ Κρήτης και ανάμεσα σε άλλα τονίζει: «Ξεκινάμε την άμιλλά μας και θα παλέψουμε μέχρι την τελευταία μέρα. (...) Ποτέ δεν φοβήθηκαν οι Κρητικοί και οι Πελοποννήσιοι, ποτέ δεν σκέφτηκαν την ήττα. Ετσι έχουμε μάθει, έτσι γαλουχήθηκαν γενιές αγωνιστών που δεν δειλιάζουν, αλλά λεβέντικα δίνουν τη μάχη μέχρι τέλους. Ας δώσουμε, λοιπόν, μεταξύ μας τώρα, τη μάχη της άμιλλας, όπως δίνουν τη μάχη οι κομμουνιστές από τους τόπους μας».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 12 μ., στο Αμφιθέατρο 2 του Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης της ειδικής έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «23+ Παθιασμένα ψέματα για τον ένοπλο λαϊκό αγώνα 1941 - 1949». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προβολής του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 7.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Απόλλων». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αιγάλεω (Ανδριανουπόλεως & Ελλης), οι ΚΟ Αιγάλεω καλούν στην παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Ν. Αρτάκης, λαϊκό γλέντι της ΚΟ Αρτάκης.

Το Σάββατο 3/12:

-- Στις 6.30 μ.μ., στη Γλυφάδα, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ανατολικής Ρωμυλίας και Γ. Γεννηματά) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

-- Η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΛΑΜΠΙΡΗΣ» (Λ. Δημοκρατίας, γέφυρα ΟΛΠ, δίπλα στο ΒΕΑΤ - Ικόνιο), στις 9 μ.μ.

-- Ποντιακή - λαϊκή βραδιά διοργανώνει η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου στην Κορομηλιά.

-- Λαϊκό γλέντι στις 8 μ.μ., στον Αγιόκαμπο Ιστιαίας, στην ταβέρνα του Λ. Σούρα.

-- Η ΚΟ Αγίου Γεωργίου - Λαχανοκήπων Λάρισας του ΚΚΕ οργανώνει λαϊκό γλέντι, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο - ΚΑΠΗ του Αγίου Γεωργίου.

Την Κυριακή 4/12:

-- Στις 11 π.μ., στο «Δώμα» του Ευαγγελισμού, η Τ.Ο. Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τα θύματα του Πογκρόμ των αναπήρων που έγινε στις 30/11/1943.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λυκόβρυσης (όπισθεν Δημαρχείου), η ΚΟ Λυκόβρυσης καλεί σε εκδήλωση για την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ.

Εκδήλωση για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στο Βόλο

Εκδήλωση με τίτλο: «1922, οι πρόσφυγες στο Βόλο. Η στάση του εργατικού κινήματος και η δράση του ΚΚΕ», οργανώνει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μπροστά στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, έχει στόχο να αναδείξει την πραγματική ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων του Βόλου, αλλά και τα διδάγματα και συμπεράσματα στο σήμερα, μιας και, αν και πέρασαν τόσα χρόνια είναι ίδιες οι αιτίες και οι ένοχοι που γεννούν τους πολέμους, τη φτώχεια, την προσφυγιά.

Το Σάββατο η εκδήλωση στον Γοργοπόταμο

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ., στο Γοργοπόταμο, θα τιμήσουν τη φετινή επέτειο η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η αναχώρηση από τη Λάρισα θα γίνει από την πλατεία Εβραίων στις 7.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2410.252.611 (8.30 π.μ. έως 12.30 μ.μ.).

Το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί λεωφορεία για τη συμμετοχή στην εκδήλωση στον Γοργοπόταμο, που θα αναχωρήσουν το Σάββατο 3/12, στις 6.30 π.μ., από την πλατεία Γεωργίου. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2610.223.373, 6936.650.326 και 6996.773.132.

Το ΔΣ της ΠΕΣΑΘΕΑ (Λυκούργου 9, Ομόνοια) βάζει πούλμαν για τον Γοργοπόταμο, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη που θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό Δημαρχείο Αθήνας). Πληροφορίες - συμμετοχή στο τηλ: 210.3249.037 ώρες 9 π.μ. με 12 μ.μ.

Γλέντι του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr»

Λαϊκό γλέντι με καλό φαΐ, κρητικό κρασί και ζωντανή μουσική για μερακλήδες διοργανώνουν οι Οργανώσεις του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr», την Κυριακή 11 Δεκέμβρη, στη 1 μ.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας (Λεωφόρος Δεκελείας 154, μέσα στο Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας). Πληροφορίες και προσκλήσεις στον «Ριζοσπάστη» και στο «902.gr».

Εκλογοαπολογιστική της ΠΕΚΑΜ

Τη Δευτέρα 5.12.2016 και ώρα 5.30 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο) πραγματοποιείται η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Συνέδριο του Πορτογαλικού ΚΚ

Για τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας αναχωρεί σήμερα Πέμπτη, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, προκειμένου να συμμετάσχει στο 20ό Συνέδριο του Πορτογαλικού ΚΚ.

Τιμούν τους 49 εκτελεσμένους στον Πασσαβά Γυθείου

Οι ΤΟ Λακωνίας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ο Σύλλογος «Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου» διοργανώνουν, την Κυριακή 4 Δεκέμβρη και ώρα 11 το πρωί, στον Πασσαβά Γυθείου, εκδήλωση για να τιμήσουν τη θυσία των 49 εκτελεσμένων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

«Εφυγε» ο Μπάμπης Παπαγιαλιάς

Αλλος ένας αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης, ΕΠΟΝίτης, «έφυγε» χτες από τη ζωή. Ο Μπάμπης Παπαγιαλιάς γεννήθηκε το 1930 στη Λαμία, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, αγωνίστηκε και κυνηγήθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας. Δραστηριοποιήθηκε στην ΕΔΑ. Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ και για ένα διάστημα Γραμματέας της. Πάντα, σε όλη την αγωνιστική του πορεία, υπήρξε συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του στη Φθιώτιδα. Πιστός φίλος και αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 1 Δεκέμβρη, στις 3 μ.μ., στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου και θα είναι πολιτική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ