ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΒΑ
Μυριόστομος ύστατος χαιρετισμός στον Φιντέλ στην Αβάνα

Ξεκίνησε η πορεία προς το Σαντιάγκο ντε Κούβα για την κηδεία την Κυριακή

Πάνδημο ήταν το τελευταίο «αντίο» στην Αβάνα

Copyright 2016 The Associated

Πάνδημο ήταν το τελευταίο «αντίο» στην Αβάνα
Τον τελευταίο αποχαιρετισμό τους έδωσαν γύρω στο ένα εκατομμύριο Κουβανοί την Τρίτη το βράδυ (ξημερώματα χτες ώρα Ελλάδας) στον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, τον δικό τους Φιντέλ. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων που συχνά φώναζαν «Ο Φιντέλ είμαστε εμείς» και «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος», εκφράζοντας έτσι το σεβασμό τους στο έργο της Κουβανικής Επανάστασης που πρόσφερε σημαντικές κατακτήσεις στο λαό της χώρας. Η εκδήλωση αυτή στην Αβάνα ήταν η τελευταία, καθώς την Τετάρτη το πρωί ξεκίνησε το Καραβάνι με την τέφρα του Κομαντάντε, που θα διασχίσει σχεδόν όλη την Κούβα και θα καταλήξει στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, όπου θα γίνει η κηδεία του την Κυριακή, 4 Δεκέμβρη.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή του λαού της Κούβας σε αυτές τις εκδηλώσεις, και ιδιαίτερα της νεολαίας, κάνει σκόνη την επίθεση που εξελίσσεται από τα αστικά επιτελεία όλες αυτές τις μέρες με αναφορές σε «αιμοσταγή δικτάτορα» κ.λπ. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που θεωρείται τύραννος να έχει τέτοια μαζική αποδοχή και σεβασμό από το λαό του και μάλιστα από τη νεολαία;

Ο Πρόεδρος της χώρας, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στον επικήδειο λόγο του, σημείωσε ότι δεν είναι το τελευταίο «αντίο», καθώς θα μιλήσει και στις 3 του μήνα στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο» στο Σαντιάγκο. Στη χτεσινή του ομιλία, ο Ραούλ Κάστρο σημείωσε ότι «ο Φιντέλ αφιέρωσε τη ζωή του στην αλληλεγγύη, ηγήθηκε της σοσιαλιστικής Επανάστασης των ταπεινών για τους ταπεινούς και έγινε σύμβολο της αντιιμπεριαλιστικής, αντιαποικιοκρατικής και αντι-απαρτχάιντ πάλης για τη χειραφέτηση και την αξιοπρέπεια των λαών». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην παρουσία του σε όλες τις στιγμές της Επανάστασης και τις ομιλίες που έκανε στη συγκεκριμένη Πλατεία για την αγροτική μεταρρύθμιση, τη Διακήρυξη που ανακοίνωνε μόλις 2 χρόνια μετά τη νίκη της Επανάστασης ότι η χώρα ξεπέρασε τον αναλφαβητισμό, μετά τη μεγάλη εκστρατεία που οργανώθηκε, τις δύο Διακηρύξεις της Αβάνας, τη συγκέντρωση χιλιάδων μαχητών του Επαναστατικού Στρατού που στη συνέχεια έγραψαν την εποποιία της Παραλίας Χιρόν, αναχαιτίζοντας τους μισθοφόρους της CIA. Αναφέρθηκε ακόμα ότι στην πλατεία αυτή ανακοινώθηκε ο χαμός του θρυλικού Τσε τον Οκτώβρη του 1967 και 30 χρόνια μετά έγινε η υποδοχή των οστών του, εκεί καταγγέλθηκε το έγκλημα της ανατίναξης στον αέρα του κουβανικού αεροσκάφους τον Οκτώβρη του 1976, με 73 νεκρούς. Θυμήθηκε, επίσης, τις τεράστιες διαδηλώσεις του κουβανικού λαού ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, ενώ έκλεισε με το σύνθημα που ηχεί πάντα στην Κούβα: «Μέχρι τη νίκη για πάντα» («Hasta la victoria Siempre»).

Η πορεία με την τέφρα του Φιντέλ περνάει από τις γειτονιές της Κούβας

Copyright 2016 The Associated

Η πορεία με την τέφρα του Φιντέλ περνάει από τις γειτονιές της Κούβας
Την αλληλεγγύη τους στον κουβανικό λαό και τις ευχαριστίες στον ηγέτη της Επανάστασης για όσα συμβολίζει μετέφεραν πολλοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο Βολιβιανός Πρόεδρος, Εβο Μοράλες, και ο Πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, και άλλοι από την Καραϊβική, που εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη διεθνιστική αλληλεγγύη που πάντα προσφέρει η Κούβα. Στην τελετή στην Αβάνα βρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Λι Γιουαντσάο, η πρόεδρος της Βουλής του Βιετνάμ, Νγκουέν Τιμ Κιμ, ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Β. Βολοντίν, ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μ. Ανσάρι, και πολλοί άλλοι.

Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ στην πρεσβεία της Κούβας

Ο Ν. Αμπατιέλος με τον Κουβανό πρέσβη
Ο Ν. Αμπατιέλος με τον Κουβανό πρέσβη
Την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ, για να εκφράσει τα συλλυπητήρια της ΚΝΕ για το θάνατο του κομμουνιστή ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Ο Νίκος Αμπατιέλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΣ της ΚΝΕ, είχε συνομιλία με τον πρέσβη της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ.

Στο μήνυμά του στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ έγραψε:

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετάμε τον κομμουνιστή ηγέτη, μεγάλο Κουβανό επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο. Ο σύντροφος Φιντέλ ζει και θα ζει στους σύγχρονους αγώνες των λαών και της νεολαίας, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την οριστική νίκη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αμετροέπεια και εξαπάτηση

Με κύριο στόχο το «ξέπλυμα» της αντιλαϊκής πολιτικής στήριξης της στρατηγικής του κεφαλαίου, πραγματοποίησε το ταξίδι του στην Κούβα ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Αυτό εξυπηρέτησε και ο επικήδειος που εκφώνησε την Τρίτη το βράδυ στη λαϊκή συγκέντρωση που διοργανώθηκε στη μνήμη του Φιντέλ στην Πλατεία της Επανάστασης, στην Αβάνα.

Την ώρα που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκληρώνει άλλη μια διαπραγμάτευση για λογαριασμό του κεφαλαίου που τσακίζει το λαό με περικοπές, μειώσεις μισθών, συντάξεων, με χαράτσια, με προώθηση μέτρων που παγιώνουν την εργασιακή ζούγκλα, την ώρα που εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και νέα μακελειά ενάντια σε λαούς, ο Αλ. Τσίπρας, το «παίζει επαναστάτης», που ...εμπνέεται από τον Φιντέλ «ένα παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αντίστασης που με το παράδειγμά του ενέπνευσε τους αγώνες των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο» όπως, χωρίς καμία ντροπή, είπε.

Καπηλευόμενος δε την ηρωική πορεία του Φιντέλ και των συντρόφων του, του λαού της Κούβας, εμφανίστηκε να παλεύει και αυτός για «κοινές αξίες. Την ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Μόνο που πέρα από τα ωραία λόγια που αφορούσαν το σημαντικό έργο και τις κατακτήσεις που προσέφερε ο Φιντέλ και ο σοσιαλισμός στο λαό του, θέλησε να ...απογειώσει την εξαπάτηση, εμφανίζοντας την αντιλαϊκή διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ ως ...δρόμο προς το σοσιαλισμό. Δηλαδή ότι και αυτός που εφαρμόζει και στηρίζει μια πολιτική για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση, δήθεν πασχίζει για το σοσιαλισμό. Για άλλη μια φορά, καταφέρθηκε ενάντια στον «νεοφιλελευθερισμό», αθωώνοντας έτσι τον καπιταλισμό και φορτώνοντας όλα τα προβλήματα σε μια εκδοχή διαχείρισης, κρύβοντας ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις είναι υποχρεωτικές για όλα τα καπιταλιστικά κράτη, ότι ο δρόμος για την καπιταλιστική ανάκαμψη είναι εκ προοιμίου αντιλαϊκός, κάνοντας προκλητικά τον ανήξερο για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του στην Ελλάδα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνει ότι εμπνέεται από τον αγώνα της Κούβας, είναι το κόμμα που συμπροεδρεύει με την «Αριστερά» Γερμανίας στο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα, Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο άσκησε κριτική την Κούβα για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών» και συμμετείχε το 2013 σε φιέστα του Ευρωκοινοβουλίου, που έδωσε το αντικομμουνιστικό «βραβείο Ζαχάροφ» στον Κουβανό αντεπαναστάτη Γκιγιέρμο Φαρίνας, ως «αγωνιστή της ελευθερίας», όταν είναι αποδεδειγμένα μισθοφόρος των ΗΠΑ και της ΕΕ με υπονομευτική δράση στη χώρα του. Αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε!


Δ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ