ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ «ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΑ», ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΣΙΑ

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ψήφισε την τροπολογία που απελευθερώνει παραπέρα τη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων «ευρέσεως εργασίας» και ετοιμάζει μαζί με το κεφάλαιο και το κουαρτέτο τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, εργαζόμενοι σε μια σειρά από επιχειρήσεις δίνουν τη δική τους απάντηση, πραγματοποιώντας απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, με τη στήριξη των αντίστοιχων ταξικών κλαδικών Σωματείων και Ομοσπονδιών, ενάντια στο αίσχος της ενοικίασης εργαζομένων και την ένταση της εκμετάλλευσης μέσω του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις.

Τέτοιες κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν χτες, όπως η απεργία στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου», η απεργία στη ΛΑΡΚΟ και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ» και των εργαζομένων στην εταιρεία «Καρυπίδης», παρουσιάζει συγκεντρωμένα σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

«ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Δεν δούλεψε μηχανή στο εργοστάσιο

Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας
Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας
Με απεργία που νέκρωσε όλες τις μηχανές στο εργοστάσιο συνέχισαν χτες, Τετάρτη, τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί.

«Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια σε απολύσεις και δουλεμπορικά γραφεία». Πανό με το σύνθημα αυτό κρέμασαν από νωρίς το πρωί οι απεργοί στην είσοδο του εργοστασίου, όπου παρέμειναν συγκεντρωμένοι μέχρι το μεσημέρι. Την ενόχλησή του για την επιτυχία της χτεσινής απεργίας δεν έκρυψε ο εργοδότης, ο οποίος έσκισε το πανό, χαρακτηρίζοντας την ανάρτησή του «παράνομη». «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ήταν η απάντηση των εργαζομένων, η οποία γράφτηκε με μπογιά στην άσφαλτο έξω από το εργοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι έχουν στο πλευρό τους την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, ενώ δίπλα τους βρέθηκαν επίσης η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και το επιχειρησιακό σωματείο στο εργοστάσιο «Μόρνος».

Με τον αγώνα τους διεκδικούν την κατάργηση της «ενοικίασης» εργαζομένων και τη μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν με αυτήν την άθλια εργασιακή σχέση. Διεκδικούν ίσους μισθούς και δικαιώματα για όλο το προσωπικό με βάση την τελευταία ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και ανθυγιεινό επίδομα σε όλους όσοι εργάζονται στην παραγωγή. Παλεύουν ακόμα για την ανάκληση των απολύσεων στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η εργοδοσία και την επιστροφή των συναδέλφων τους στις θέσεις τους.

Η αφίσα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, ενάντια στα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων
Η αφίσα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, ενάντια στα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων
Σήμερα και αύριο, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με 4ωρες στάσεις εργασίας στη λήξη κάθε βάρδιας. Επίσης, έχουν εξαγγείλει νέα απεργία για το Σάββατο 3/12. Οι κινητοποιήσεις έχουν αποφασιστεί μέσα από Γενική Συνέλευση.

ΑΡΤΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Σε κινητοποιήσεις οι απλήρωτοι σε εργολάβο της ΔΕΗ

Εξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Αρτα
Εξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Αρτα
Σε κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αρτα προχωρούν καθημερινά, από την περασμένη Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ» (συμφερόντων ΓΑΝΤΖΟΥΛΑ), που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 3/11, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Η κινητοποίησή τους γίνεται στα ταμεία της ΔΕΗ, απαιτώντας να πάρει η επιχείρηση θέση. Οι περίπου 40 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν και χτες στη ΔΕΗ, ενώ νέα κινητοποίηση θα κάνουν σήμερα.

Τα δίκαια αιτήματά τους στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, ενώ τη συμπαράστασή του εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Να σημειωθεί πως σε κάθε εργαζόμενο οφείλονται μερικές χιλιάδες ευρώ, αφού η εταιρεία, κάνοντας σύστημα την απληρωσιά, καταβάλλει μόνο «έναντι» του μισθού τα τελευταία 6 χρόνια! Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τους τελευταίους μήνες λαμβάνουν ποσά της τάξης των 50, 100, το πολύ 200 ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Καταγγέλλουν, επίσης, τον εμπαιγμό που δέχτηκαν από τη ΔΕΗ, που ενώ τους διαβεβαίωνε ότι θα φροντίσει να δοθεί λύση, το μόνο που έκανε ήταν να βάλει άλλον εργολάβο να εκτελέσει τα έργα, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους που δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Το Εργατικό Κέντρο έχει θέσει το ζήτημα στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην περιφερειακή και την τοπική Διεύθυνση του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και την κατάργηση των εργολαβιών και του εργασιακού μεσαίωνα που τις συνοδεύει.

Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει σήμερα στη ΔΕΗ στη Λευκάδα, από εργαζόμενους στον ίδιο εργολάβο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση με τους συναδέλφους τους στην Αρτα. Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση, στις 7 π.μ., στα γραφεία της ΔΕΗ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ»
Αγώνας για δεδουλευμένα και διασφάλιση των θέσεων εργασίας

MotionTeam

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» (πρώην Αρβανιτίδης), με πρωτοβουλία του Πανελλαδικού τους Σωματείου, συνεχίζοντας τον αγώνα για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία μεταφοράς της δραστηριότητας της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» στην αλυσίδα S/M «MARKET IN» και με τις πλάτες του υπουργείου Εργασίας προωθείται σχέδιο που περιλαμβάνει απολύσεις, μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις για τους εναπομείναντες εργαζόμενους, αλλά και «κούρεμα» των χρωστούμενων δεδουλευμένων περίπου 10 μηνών.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, για να αποκρούσουν τα σχέδια εργοδοτών και κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουν συγκέντρωση στη Βέροια αύριο, νέα κινητοποίηση τη μέρα που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Θεσσαλονίκη (έχει προσδιοριστεί για τις 7/12) και μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Δεκέμβρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Απεργία ενάντια στο «σκλαβοπάζαρο» των εργολαβιών

Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας άμεση κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου. Η απεργία πραγματοποιήθηκε παρά το αίτημα της Διοίκησης να ανασταλεί η κινητοποίηση.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ για απεργία και εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Απέναντί μας έχουμε τους μεγαλομετόχους ΔΕΗ και ΕΘΝΙΚΗ (...) τον κύριο μέτοχο της ΛΑΡΚΟ, το κράτος και τις κυβερνήσεις, που στο πλαίσιο της ΕΕ νομοθετούν, φέρνουν μνημόνια, έφεραν τις εργολαβίες με έναν και μοναδικό στόχο, να μας κάνουν όλους μας πιο φθηνούς, να προσφέρουν και άλλα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους και στους μεγαλοεργολάβους».

Σε συνάντηση που είχε χτες με το σωματείο, η Διοίκηση δήλωσε πως θα απαντήσει στα αιτήματα των απεργών με πρόταση που θα τους γνωστοποιήσει τη Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους θα προχωρήσουν την Τρίτη 6/12 σε νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Στο μεταξύ, έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία στις 7/12, για όσους δουλεύουν στις εργολαβίες, καθώς και συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 8/12.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ