ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανησυχία πολλών για το «κλίμα εμπιστοσύνης»

Η Λευκωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις νέες τουρκικές προκλήσεις, επειδή δυσχεραίνουν τη συνέχιση του διαλόγου. Στην Κύπρο, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας

«Ευελιξία» και «δημιουργικότητα» ζήτησε από τους Κύπριους ο Βρετανός ΥΠΕΞ (φωτ. από τις δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του)

Copyright 2016 The Associated

«Ευελιξία» και «δημιουργικότητα» ζήτησε από τους Κύπριους ο Βρετανός ΥΠΕΞ (φωτ. από τις δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, εκφράζοντας ανησυχία επειδή δηλώσεις όπως αυτές που έκανε ο Τούρκος ομόλογός του «δεν βοηθούν και δεν συμβάλλουν, και ούτε υποδηλούν πρόθεση, όπως προβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά την ίδια ώρα υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει».

Θυμίζουμε ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν αμφισβήτησε προχτές το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει σημαία που εκπροσωπεί «ολόκληρο το νησί», μιλώντας για «διοίκηση Νοτίου Κύπρου» και λέγοντας ότι «στο βορρά υπάρχει Τουρκική Δημοκρατία». Επανήλθε με εκβιασμούς, λέγοντας ότι οι συνομιλίες «δεν πρέπει να τραβήξουν πολύ» και «μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει πλέον να υπάρξει κάποια κατάληξη. Αλλά εάν λένε "αυτά τα εδάφη θα γίνουν δικά μας και η διοίκησή τους θα είναι εξολοκλήρου δική μας", τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, μίλησε για τα «χειρότερα μηνύματα» που στέλνονται «σε μια τόσο κρίσιμη φάση».

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπορίς Τζόνσον, έσπευσε και να διαμηνύσει την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης «και για πολυμερή διάσκεψη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις», «εάν και εφόσον καταλήξουμε στα κριτήρια του Εδαφικού, όπως ήταν η συμφωνία προ του Μον Πελεράν».

Από τη μεριά του, ο Τζόνσον (μετά από τις συναντήσεις που είχε μεταξύ άλλων και με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη) σημείωσε πως καθώς πλησιάζει η κατάληξη οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων τότε αρχίζουν τα δύσκολα, επισημαίνοντας πως με μεγαλύτερη «ευελιξία» και «δημιουργικότητα» και από τις δυο πλευρές μπορεί να εξευρεθεί μια λύση και να ξεπεραστούν όσες δυσκολίες απομένουν. «Δεν εγκαταλείπουμε τη δέσμευσή μας προς τους φίλους μας στην Ευρώπη και σίγουρα προς την Κύπρο» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας και το ειδικό ενδιαφέρον που διατηρεί το Λονδίνο για την Κύπρο, στο φόντο και των βαθύτερων αντιθέσεων που σηματοδοτεί και το Brexit.

Μετά τις επαφές με εκπροσώπους της κυπριακής κυβέρνησης, ο Τζόνσον είχε συνάντηση στο ψευδοκράτος και με τον ηγέτη του, Μουσταφά Ακιντζί, συζητώντας και για τις πρόσφατες επαφές στην Ελβετία. Ο Ακιντζί εκτίμησε στη συνέχεια ότι (ο Βρετανός αξιωματούχος) «κατάλαβε πολύ καλά πως δεν ήταν θέμα απλά διαφοράς στους αριθμούς» (η μη κατάληξη στο Μον Πελεράν), επιμένοντας στην προτεραιότητα που τα Κατεχόμενα δίνουν στην «πενταμερή διάσκεψη». «Να καθορίσουμε την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης (σ.σ. για την Ασφάλεια) και μέχρι εκείνη την ημέρα να κάνουμε την εργασία (σ.σ. για το Εδαφικό). Στην πενταμερή να υπάρξει μια συμφωνία και πλέον θα έχουν προκύψει οι κύριες γραμμές (σ.σ. για όλα τα θέματα)». Ο Ακιντζί δεν παρέλειψε τα περί «τελευταίας προσπάθειας», αλλά και να μιλήσει για «ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Εξετάζεται και επίσκεψη Κέρι

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Λευκωσία ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, στο πλαίσιο του αυξημένου ενδιαφέροντος που η Ουάσιγκτον επιδεικνύει για συνέχιση και ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Μάλιστα, χτες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίσκεψης του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, λέγοντας ότι «είμαστε ήδη σε επαφή με την αμερικανική πλευρά, μέσω της διπλωματικής οδού. Υπάρχει επιθυμία για επίσκεψη του κ. Κέρι στην Κύπρο στις 9 Δεκεμβρίου. Δεν είναι αυτή τη στιγμή απόλυτα επιβεβαιωμένο. Υπάρχει πρόθεση και θέληση».

Κι ενώ οι αντιλαϊκές διεργασίες προχωρούν, πληθαίνουν οι διαπιστώσεις και οι παροτρύνσεις αστών αναλυτών που στρώνουν το έδαφος στη διχοτόμηση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο: «Οποιασδήποτε μορφής επανένωσης της νήσου δε θα επιτρέψει την εξαφάνιση της τουρκικής επιρροής, αλλά μπορεί ενδεχομένως να επιτύχει τη σημαντική μείωσή της. Θα υπάρχουν εδαφικά οφέλη, αλλά η πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων καθώς και η άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων είναι βεβαίως επιθυμητή, ωστόσο δε θεωρείται ιδιαίτερα ρεαλιστική επιδίωξη», τονιζόταν σε ανάλυση στη χτεσινή «Καθημερινή».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Επανέρχεται σταθερά με νέες προκλήσεις

Μετά το παραλήρημα Ερντογάν για την Κύπρο, δηλώσεις Κιλιντσάρογλου για τα νησιά που «βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι προχτεσινές προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, για την Κύπρο ανέδειξαν ξανά πόσο δυναμώνει η επιθετικότητα του τουρκικού κεφαλαίου, στο φόντο της ραγδαίας όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη «γειτονιά» μας.

Οι προκλήσεις δεν σταματούν όμως και στα Ελληνοτουρκικά, με τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP (της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, να επικρίνει την κυβέρνηση του ΑΚΡ για υποχωρητικότητα απέναντι στην Ελλάδα. Αναρωτώμενος για τις προθέσεις της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης σημείωσε, ενώ μιλούσε στους βουλευτές του κόμματός του: «Θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;.. Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; "Είναι", λένε. Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; "Ναι", απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;...Και τι μας απαντούν; Εχουμε πιο σημαντική δουλειά, έχουμε έναν αρχηγό και προσπαθούμε να του βρούμε κάθισμα (βλ. προώθηση αλλαγών για ενίσχυση αρμοδιοτήτων του προέδρου της χώρας)... Σε 18 νησιά κυματίζει η ελληνική σημαία. Αυτά τα νησιά ανήκουν σε εμάς. Ακούμε τον κόκορα όταν λαλεί. Εκεί υπάρχει η ελληνική σημαία. Είναι σε κατάσταση κατοχής... Κάτω από τη μύτη μας χάσαμε 18 νησιά. Και τώρα ρωτάω τον κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ. Θα πάρεις πίσω τα 18 νησιά ή δεν θα τα πάρεις; Είσαι εθνικιστής ή δεν είσαι;»

Ο Κιλιντσάρογλου αναφέρθηκε και στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» που «αυτή τη στιγμή έχει 37% των εδαφών», εκφράζοντας ανησυχία επειδή «θέλουν να τα μειώσουν στο 29,2%. Θέλουν να πουλήσουν την Κύπρο».

Θυμίζουμε ότι οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας καταγράφονται σε μια περίοδο που το κυβερνών ΑΚΡ αναπτύσσει διαύλους συνεργασίας με το εθνικιστικό ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μεταξύ άλλων και στο ζήτημα των συνταγματικών αλλαγών για την ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της χώρας, με στόχο μια πιο ευέλικτη κρατική μηχανή στα χέρια της πλουτοκρατίας. Επίσης, ο Μπαχτσελί συντάχθηκε ανοιχτά και με τα σχέδια νέας παράτασης της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Στις Βρυξέλλες ο Τσελίκ

Η κλιμάκωση των τουρκικών απειλών συμπίπτει και με μια «δύσκολη» περίοδο στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Σήμερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει με αντιπροσωπεία της Κομισιόν ζητήματα διμερών σχέσεων, ειδικότερα τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, θέματα ασφάλειας αλλά και τη διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας. Χτες, ο Τσελίκ δήλωσε ότι αν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ήταν «αντικειμενικές, δίκαιες» τότε η Τουρκία θα ήταν ήδη «πλήρες μέλος» της ΕΕ.

Τέλος, ας καταγραφεί η πληροφορία της ισραηλινής «Χααρέτζ», που, επικαλούμενη ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων, μετέδωσε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν «τόσους πολλούς τρόπους να πιέσουν τον Ερντογάν» και ότι πρέπει να διδαχτούν από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, «για το πώς να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν».

  • Μαθήτριες μικρότερες των 14 ετών ήταν οι 11 από τους συνολικά 12 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά σε κοιτώνα γυμνασίου στη νότια επαρχία Αδανα προχτές το βράδυ, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η φωτιά πιθανώς οφείλεται σε βραχυκύκλωμα και η έξοδος κινδύνου που προσπάθησαν να ανοίξουν τα παιδιά ήταν κλειδωμένη.
Αντίδραση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, σε ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας της ΚΒ' Σειράς Ακολούθων Πρεσβείας, αναφέρθηκε στο Κυπριακό αλλά και στις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λοζάνης απ' την τουρκική κυβέρνηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα το οποίο δεν μας ανήκει. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε, ούτε κατ' ελάχιστο, εκείνο το οποίο μας αναλογεί με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Χαρακτήρισε το Κυπριακό «διεθνές ζήτημα» και πρόσθεσε: «Επειδή πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες: Δεν υπάρχει καμία Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου. Υπάρχει τουρκική εισβολή και κατοχή. Υπάρχει τουρκικός στρατός κατοχής. Δεν υπάρχει καμία κρατική οντότητα. Αυτό λέει το Διεθνές Δίκαιο, αυτό λέει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και επ' αυτού δεν υπάρχει αντίρρηση ούτε αμφισβήτηση», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λοζάνης δήλωσε πως «είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Το πώς αναθεωρούνται οι διεθνείς συνθήκες είναι η "αλφαβήτα" του Διεθνούς Δικαίου. Πρέπει να την ξέρουμε καλά, και εσείς την ξέρετε πολύ καλά. Το αν κάποιοι την αγνοούν, είναι δικό τους θέμα (...) Η Συνθήκη της Λοζάνης λοιπόν είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, υφ' οιανδήποτε εκδοχή, να τεθεί εν αμφιβόλω η εφαρμογή της ή να υπάρξει ζήτημα αναθεώρησής της (...) Οιαδήποτε αμφισβήτησή της και, πολύ περισσότερο, παραβίασή της, συνιστά αμφισβήτηση και παραβίαση των συνόρων της Ελλάδας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φυσικά δεν θα μείνει αναπάντητη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ