Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΜΗΡ σιγοντάρει τα σχέδια παράτασης της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης»

Αλλά και τις «προειδοποιήσεις» προς την ΕΕ για το Προσφυγικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης είναι κάτι που χειρίζεται η κυβέρνηση... Αλλά ως ΜΗΡ στηρίζουμε πλήρως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε χτες ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμφωνώντας με τα σχέδια της κυβέρνησης του ΑΚΡ για νέα παράταση των «έκτακτων» μέτρων (όπως ο Ερντογάν προανήγγειλε το Σαββατοκύριακο), με το επιχείρημα ότι αυτά χρειάζονται μέχρι να «εξουδετερωθούν πλήρως» όσοι συμμετείχαν στα γεγονότα της 15ης Ιούλη και μέχρι να αντιμετωπιστούν «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το ΡΚΚ.

Μάλιστα, ο Μπαχτσελί αντέδρασε σε όσους λένε ότι δεν μπορεί η χώρα να πάει σε δημοψήφισμα (για τις συνταγματικές αλλαγές) σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». «Τι άβολο υπάρχει; Πας στη δουλειά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνεχίζεις την καθημερινή σου ρουτίνα. Μπορείς να πας και να ψηφίσεις στη διάρκεια της μέρας» είπε, ενώ πληθαίνουν μέτρα κατά των εργατικών - λαϊκών αγώνων, με χαρακτηριστικότερη την πρόσφατη, πλήρη απαγόρευση της Επιτροπής Ειρήνης της Τουρκίας. Βεβαίως, η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» εξυπηρετεί και λόγους ενδοαστικών ανακατατάξεων, στο πλαίσιο των οποίων τους τελευταίους μήνες ΑΚΡ και ΜΗΡ μοιάζουν να «συναντιούνται» σε αρκετά σημεία.

Ο Μπαχτσελί, όμως, επικρότησε και τις πρόσφατες «προειδοποιήσεις» της κυβέρνησης προς την ΕΕ, μετά τη «δυσαρέσκεια» που προκάλεσε η συμβουλευτική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Εχουμε το δικαίωμα να ανοίξουμε τα σύνορα και να πούμε ποιος θα φύγει και ποιος θα έρθει», ανέφερε ο ηγέτης του ΜΗΡ, στο φόντο ευρύτερων «τριβών» μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών.

Τέλος, όσον αφορά τα σχέδια για τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, στις οποίες περιλαμβάνεται και η δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας, ο Μπαχτσελί είπε ότι «σύντομα, αφού εξαλειφθούν ορισμένες διαφωνίες, νομίζω ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο».

Από τη μεριά του ΑΚΡ, χτες, το κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί εντός 15θήμερου και θα γίνει δημοψήφισμα την άνοιξη.

Πολλές «εναλλακτικές» επαναλαμβάνει ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χτες - από το βήμα της 7ης Συνόδου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη - ότι η Τουρκία έχει «πάρα πολλές εναλλακτικές» εκτός από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι (ακόμα) «δεν έχει κλείσει το βιβλίο» της ΕΕ.

«Ομως, το τρέχον πλαίσιο δεν μας επιτρέπει να έχουμε αισιόδοξες προσδοκίες», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ηγέτης και επισήμανε όλο νόημα: «Υπάρχουν για την Τουρκία πάρα πολλές εναλλακτικές».

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ, η «Σαμπάχ» μετέδωσε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Ανάπτυξης, Γκερντ Μούλερ, σύμφωνα με τις οποίες παροτρύνει την ΕΕ να δώσει άμεσα στην Τουρκία την οικονομική βοήθεια των 3 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί στη συμφωνία για το Προσφυγικό, αναφέροντας ότι προς το παρόν έχουν δοθεί λιγότερα από 1 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org