Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Εποικοδομητικές» συζητήσεις με φόντο τα μνημόνια διαρκείας

Ελληνική κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκονται στην ίδια πλευρά σε ό,τι αφορά την αντιλαϊκή επίθεση, διαβεβαίωσε ξανά χτες ο Π. Μοσκοβισί

Eurokinissi

Ελληνική κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ βρίσκονται στην ίδια πλευρά σε ό,τι αφορά την αντιλαϊκή επίθεση, διαβεβαίωσε ξανά χτες ο Π. Μοσκοβισί
«Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν θα υπάρξει ούτε ρήγμα, ούτε διαχωρισμός. Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ από την Ευρώπη και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο».

Αυτό υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας το χαρακτήρα των αντιλαϊκών παζαριών, των ενδοαστικών αντιθέσεων και των συμβιβασμών, που εμφανίζονται στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του οποίου αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επιστροφή του εγχώριου κεφαλαίου σε ρυθμούς «κανονικότητας».

Την ίδια ώρα, και ενώ έχει ξεκινήσει στα «γεμάτα» η συζήτηση για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο για αυτά που θα συνδεθούν με την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών» στα επόμενα χρόνια, όσο και με αυτά που θα κλειδώσουν μαζί με τη διαχείριση - «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο της επιβολής και 4ου μνημονίου. Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Π. Μοσκοβισί χαρακτηριστικά τόνισε: «Πρέπει να είμαστε επιτυχείς έως το τέλος του προγράμματος. Να είμαστε πολύ σοβαροί, πολύ προσεκτικοί και πολύ εποικοδομητικοί έως τότε. Ετσι, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε».

Σε αυτό το φόντο και με κεντρικό ζητούμενο την απαρέγκλιτη εφαρμογή και την «επιτυχία» του 3ου μνημονίου ο Π. Μοσκοβισί, εστίασε στην «ανάγκη» για το άμεσο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, επισήμανε ότι αποτελεί προϋπόθεση μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) αυτήν τη βδομάδα (πριν από το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας 5/12) με όλους τους θεσμούς, προκειμένου στη συνέχεια να εξειδικευθούν οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους. «Εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, πριν από το τέλος του 2016», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ και ξεκαθάρισε πως η συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο» θα πρέπει να περιλαμβάνει και την πλευρά του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε «αισιόδοξος» για την πορεία της «αξιολόγησης», καθώς βέβαια και για την επίτευξη συμφωνίας στα Εργασιακά. «Θα προχωρήσουμε βήμα - βήμα», θα βρούμε ένα «ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ και στο ζήτημα του κρατικού χρέους.

Φορο-ελαφρύνσεις στο εγχώριο κεφάλαιο

«Οι φορολογικοί συντελεστές ήταν και παραμένουν αρμοδιότητα της κυβέρνησης», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, σχετικά με τη χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να μειωθεί η φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη.

Σύμφωνα με την πρόταση της συγκυβέρνησης μείωση του στόχου κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ (2,5% από 3,5% από το 2019) διαμορφώνεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό που θα δαπανηθεί αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας και των εισφορών των επιχειρήσεων. Την ίδια πρόταση επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών και χθες από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, επιχειρώντας να την παρουσιάσει και ως «κοινωνική δικαιοσύνη» και «ελάφρυνση των βαρών» για τα λαϊκά στρώματα, αλλά χωρίς να μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για πρόταση που αφορά την μείωση του εργατικού «κόστους», τη μείωση δηλαδή της τιμής της εργατικής δύναμης και την ένταση της εκμετάλλευσης. Χαρακτηριστικά είπε πως στόχος είναι «να μειώσουμε το κόστος σε συγκεκριμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταξύ -του τι κοστίζει, τι παίρνει ένας εργαζόμενος- και τι κοστίζει στον εργοδότη, για να απασχολήσει έναν εργαζόμενο. Αυτή την πρόταση την κάναμε, ακριβώς, επειδή γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ανταγωνιστικότητα».

Το ζήτημα αυτό, βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ συζητήθηκε εκ νέου χτες στο πλαίσιο συνάντησης που είχε το Προεδρείο του ΣΕΒ με τον Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση του ΣΕΒ ζήτησε από τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ την «ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση και την ελάφρυνση του χρέους και οδικό χάρτη για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων».

Και σε αυτό το επίπεδο, προκύπτει ο χαρακτήρας και το «ποιόν» της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης που διενεργείται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αναφερόμενος στα «ελλείμματα» ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, εστίασε στην έλλειψη ανταγωνιστικής χρηματοδότησης και το υψηλότερο κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού, στην αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς και στην υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση, «η οποία επιβραδύνει ή και ανακόπτει την πρόοδο προς την αποκατάσταση της συνολικής ανταγωνιστικότητας».

Η εξέλιξη του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ελληνική στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), το παραγόμενο ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο του 2016 (σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2015) εμφανίζεται οριακή ανάκαμψη 1,8% έναντι 1,5%, που είχε ανακοινωθεί με προηγούμενη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Ο εν λόγω ρυθμός ανάκαμψης συνδέεται με τη χαμηλή βάση υπολογισμού που είχε διαμορφωθεί στο γ' τρίμηνο του 2015, όταν το ποσοστό της κατρακύλας είχε διαμορφωθεί σε 2,2%, που αποτελούσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το δ' τρίμηνο του 2013 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι η σωρευτική κατρακύλα του ΑΕΠ στην περίοδο 2008 - 2015 έχει ξεπεράσει το 25%, ενώ σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, συνολικά στο φετινό 12μηνο θα εμφανίσει απόλυτη στασιμότητα.

Επιχειρηματικές «κολιγιές»

Στο μεταξύ, μετοχικό πακέτο ύψους τουλάχιστον 15% στην συνεταιριστική «Παγκρήτια Τράπεζα», αναμένεται να αποκτήσει ο τραπεζίτης Μ. Σάλλας, πρώην επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Η επιχειρηματική συμφωνία, μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, υπογράφηκε χτες, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, «η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να ενισχύσει και να θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή επάρκεια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ