Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Και τα σκυλιά δεμένα» για το κεφάλαιο...

Με στόχο τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας», κυβέρνηση και αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν νέα προκλητικά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους

Με «fast track» διαδικασίες προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Βουλή διαδοχικά πολυνομοσχέδια για τη διαμόρφωση του κατάλληλου... περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην αντιλαϊκή λίστα με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που περιέχουν σειρά νέων προνομίων για το κεφάλαιο και προμηνύουν νέα μέτρα για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, αλλά και τον σφαγιασμό συνολικά των λαϊκών δικαιωμάτων, ενώ δείχνουν την πόρτα της εξόδου σε αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και σε φτωχομεσαίους αγρότες, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης.

Τα πολυνομοσχέδια προωθούνται με τη συναίνεση της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα διαγκωνίζεται με την κυβέρνηση για το ποιος είναι ικανότερος να προωθήσει τα ζητούμενα του κεφαλαίου. Ανάλογη είναι η αντιπαράθεση και με τα άλλα αστικά κόμματα, που παροτρύνουν για γρήγορη εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Αρση εμποδίων για τη σύσταση επιχειρήσεων

Ηδη χτες ψηφίστηκε με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος και με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τίτλο: «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».

Οπως μαρτυρά και ο τίτλος του, περιέχει ρυθμίσεις για την απλοποίηση διαδικασιών στη σύσταση των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά το νομοσχέδιο:

  • Με την υπηρεσία «Μίας Στάσης» προβλέπεται ότι σύσταση επιχείρησης μπορεί να γίνει με τη συμπλήρωση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ακόμα και εξ αποστάσεως από οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.
  • Ταυτόχρονα, ενισχύει παραπέρα τη θέση των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων, απλοποιώντας και καταργώντας σειρά προβλέψεων για την προστασία των παραγωγών (π.χ. πρόστιμα, καταγγελίες παραγωγών, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.).
  • Αίρει «γραφειοκρατικά εμπόδια» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στο χονδρεμπόριο, στους κλάδους των εμπορικών αντιπροσώπων, της αγοράς πετρελαιοειδών, στην εμπορία προϊόντων και παροχή υπηρεσιών.
  • Τροποποιεί διατάξεις που αφορούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, στη βάση του θεσμικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από ΕΕ και ΟΟΣΑ για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αίρονται γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση επιχειρηματικών ομίλων από όποιο κράτος - μέλος της ΕΕ στη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων κ.ά.

Μετά απ' όλα αυτά τα «δώρα» στο κεφάλαιο ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, κάλεσε σε υπερψήφιση του νομοσχεδίου, «που θα συμβάλει στην προσέλκυση των επενδύσεων και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς».

Η ΝΔ υπερψήφισε με σωρό από παρατηρήσεις και τον εισηγητή της να κάνει κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν πιστεύει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση του περιβάλλοντος ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και δεν διαθέτει σχέδιο για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας». Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε λόγω διαφωνιών σε διαχειριστικά θέματα, όπως το άρθρο 24 για τις δημόσιες συμβάσεις, υπερψηφίζοντας τα περισσότερα άρθρα. Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν, ενώ καταψήφισε επί της αρχής η ναζιστική Χρυσή Αυγή υπερψηφίζοντας ωστόσο όλα τα άρθρα για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «υλοποιεί την άρση των όποιων εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, όλες εκείνες δηλαδή τις διατάξεις και μέτρα που διαμορφώνουν το πλαίσιο για τη διευκόλυνση της εισόδου νέων επιχειρηματικών παικτών, πάντα με άξονα τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε λίγους». Οπως τόνισε, η βάση είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, ενώ οι όποιες αντιπαραθέσεις, όπως τόνισε, ανάμεσα στα αστικά κόμματα «στην ουσία έρχονται να σκεπάσουν τη συμφωνία στην κοινή στρατηγική που έχουν, σε σχέση με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ», αλλά και για την εξυπηρέτηση επιμέρους συμφερόντων τμημάτων του κεφαλαίου.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας

Ακολουθεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», με στόχο, όπως αναφέρεται στην αρχή της αιτιολογικής έκθεσης, «την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας». Προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος και χτες επικυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προκειμένου σήμερα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Συνοπτικά, καταργεί σειρά προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων (π.χ. πυρασφάλεια, περιβαλλοντικές μελέτες κ.λπ.), αλλά και ελέγχων που σχετίζονται ακόμα και με την ασφάλεια των τροφίμων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς θεωρούνται «εμπόδια» στην προσέλκυση επενδύσεων. Ακόμα, προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης σε όποιους ελέγχους απομένουν ακόμα και σε «ιδιωτικούς φορείς». Περιέχει διάταξη για την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν την άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistic) και ανοίγει το δρόμο για τη διείσδυση επιχειρηματικών ομίλων στους αρχαιολογικούς χώρους.

Ολες οι Ενώσεις του κεφαλαίου που συμμετείχαν χτες στην Επιτροπή κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων βρήκαν το νομοσχέδιο «πολύ θετικό». Ενδεικτικό εξάλλου είναι το υπόμνημα που απέστειλε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Β. Ελλάδας, όπου αναφέρει ότι η κυβέρνηση «ικανοποιεί μία διαχρονική απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας».

Η ΝΔ επιφυλάχθηκε, χωρίς να διαφωνεί επί της ουσίας, όπως διευκρίνισε η εισηγήτρια, Ντ. Μπακογιάννη, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε θεωρώντας ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, ο οποίος καταψήφισε, το νομοσχέδιο, ως προαπαιτούμενο, είναι κομμένο και ραμμένο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων γι' αυτό άλλωστε, όπως τόνισε, επικροτήθηκε από τις Ενώσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ