Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σαφής πρόοδος» στις αντιλαϊκές συνεννοήσεις για τα Εργασιακά

Μετά το... μεγάλο «χάσμα» που χώριζε δήθεν κυβέρνηση και κουαρτέτο στις διαπραγματεύσεις για τα Εργασιακά, εικόνα που σκόπιμα έδινε για μέρες προς τα έξω το Μέγαρο Μαξίμου, αίφνης χτες, ύστερα από τη συνάντηση του Επίτροπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ανώτερες πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε «σε πολύ καλό κλίμα» και ότι «υπήρξε σαφέστατη πρόοδος και διεφάνη η δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα Εργασιακά».

Η εν λόγω «σαφέστατη πρόοδος», βέβαια, σημαίνει μαύρα μαντάτα για τους εργάτες και επιβεβαιώνει την κοινή αντιλαϊκή βάση όλων των πλευρών που συμμετέχουν στα παζάρια...

Χαρακτηριστικά, οι ίδιες πηγές του υπουργείου επεσήμαναν «τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κινηθεί εντός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, όπως αυτό ορίζεται μέσα από τους Ευρωπαϊκούς Χάρτες, τις Διεθνείς Συνθήκες του ILO και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα Εργασιακά». Μόνο που είτε ως «όπλα» και «σύμμαχοι», όπως τα παρουσίαζε έως τώρα η κυβέρνηση, είτε ως «δεσμευτικό» πλαίσιο, τα παραπάνω κείμενα, συνθήκες και πορίσματα είναι αυτά ακριβώς που όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τα εργατικά δικαιώματα, αλλά προδιαγράφουν τις νέες αντεργατικές ανατροπές.

Στην πραγματικότητα, η «δέσμευση» που δηλώνει η κυβέρνηση είναι δέσμευση στη στρατηγική του κεφαλαίου, που διαιωνίζει και ενισχύει την εργασιακή ζούγκλα, ανεξάρτητα από το πώς η κυβέρνηση θα «πουλήσει» επικοινωνιακά και θα κλιμακώσει χρονικά τη συμφωνία που μεθοδεύει με το κουαρτέτο. Ως απαύγασμα «ισονομίας» και «εξορθολογισμού», άλλωστε, είχε παρουσιάσει και το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό...

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Μοσκοβισί δεν έχει κανένα λόγο να μην υποστηρίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου, ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης από το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», αφού συνολικά το «μοντέλο» σε όλη την ΕΕ είναι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και η ένταση της εκμετάλλευσής σε βάρος τους.

Σήμερα Τετάρτη, η υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, θα έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους των ευρωομάδων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της GUE.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα μνημόνια θα συνεχίζονται... και μετά το «τέλος του προγράμματος»(2018-02-09 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»...(2017-02-15 00:00:00.0)
Συνεννοήσεις και παζάρια για το ύψος των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων(2017-01-11 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τις «αβεβαιότητες» και τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς(2016-07-24 00:00:00.0)
Κοινός στόχος η επιτάχυση του αντιλαϊκού έργου(2016-07-16 00:00:00.0)
Ο «εργασιακός μεσαίωνας» προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(2016-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ