Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ανθρωποκτόνος ο σκοπός της επίθεσης του τάγματος εφόδου

Eurokinissi

Τον «ανθρωποκτόνο σκοπό» της «σχεδιασμένης και συντονισμένης» επίθεσης του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, υπογράμμισε χτες στη δίκη το μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, ηλεκτροσυγκολλητής στη Ζώνη Μιχάλης Βαξεβάνης. Ο μάρτυρας, που ήταν ανάμεσα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που υπέστησαν δολοφονική επίθεση το Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου: «Σε κλείνει μια ομάδα, τάγμα εφόδου, με διάταξη σε τόξο, δηλώνει Χρυσή Αυγή, στοχεύει το κεφάλι ξεκάθαρα (...) εγώ αν δεν είχα κάνει δεξιά να το αποφύγω θα την είχα φάει στο κεφάλι (...), φέρουν όπλα που δεν είναι συνηθισμένα, δεν είναι σκέτα ξύλα, έχουν μέταλλα, ελάσματα (...) Αν θέλει κάποιος απλώς να σε χτυπήσει, σε πλακώνει στις μπουνιές (...). Ηθελαν αίμα». Μάλιστα είπε για τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, που τον είχε στα χέρια του αιμόφυρτο μετά το χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι: «Σωριάστηκε λιπόθυμος, σαν τσουβάλι, δεν ήξερα αν ζει ή έχει πεθάνει»... Περιέγραψε, επίσης, στο δικαστήριο τα χτυπήματα που υπέστησαν κι άλλοι συνάδελφοί του που έγιναν με ρόπαλα με καρφιά «αν είχαν βρει το στόχο τους, γιατί τους σημάδευαν στο κεφάλι, θα τους είχαν σκοτώσει».

Ο Μ. Βαξεβάνης απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου του δικαστηρίου για το κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης κατέθεσε ευθέως ότι «η επίθεση είχε σκοπό να διαλύσει το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Αυτές ήταν και οι δηλώσεις τους. Αν η επίθεση είχε πετύχει το σκοπό της, να αφήσει έναν άνθρωπο, ή δύο και τρεις, στον τόπο, η τρομοκρατία θα είχε περάσει στον κόσμο, στους συναδέλφους, ότι εδώ τσακίζουν τα πάντα. Δεν θα μπορούσε άνθρωπος να σηκώσει κεφάλι, να διεκδικήσει ένα καλύτερο μεροκάματο. Σκοπός τους ήταν να εγκαθιδρύσουν την τρομοκρατία στο Πέραμα, ότι "εμείς είμαστε εδώ και τσακίζουμε τα πάντα"».

Ο μάρτυρας είπε για το πώς έφυγε το τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «...άκουσα, πρέπει να ήταν ο Χατζηδάκης, τη φράση "το Πέραμα από δω" (...) Κάποιοι πετάνε πέτρες, πολλές πέτρες, και τα καδρόνια που κρατούσαν στα χέρια τους. Εκεί σταμάτησε η επίθεση. Πρέπει να κράτησε πέντε λεπτά». Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το τάγμα εφόδου, ίσως θεώρησε ότι πέτυχε το στόχο του, βλέποντας τον κομμουνιστή πρόεδρο του Συνδικάτου Σ. Πουλικόγιαννη να βρίσκεται κάτω καταματωμένος τόσο που δεν ξεχώριζε λαιμός, κεφάλι.

Η Πολιτική Αγωγή έδειξε στο δικαστήριο σειρά φωτογραφιών αναφορικά με τη σχέση της Χρυσής Αυγής και της ηγεσίας της με το ναζισμό, αρκετές εκ των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Ο μάρτυρας διέκρινε ομάδα ανθρώπων με την σβάστικα μεταξύ των οποίων τον χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη, τον χρυσαυγίτη βουλευτή Χρ. Παππά στον τάφο του Μουσολίνι να χαιρετάει ναζιστικά και σε νεαρή ηλικία στο γερμανικό νεκροταφείο, με τη σβάστικα στο δεξί χέρι και να χαιρετά ναζιστικά, τον χρυσαυγίτη βουλευτή Λαγό με τατουάζ του αετού της Βέρμαχτ, τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και τον χρυσαυγίτη βουλευτή Χρ. Παππά με τη σβάστικα στη μέση, τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο να χαιρετάει ναζιστικά, φωτογραφία από έντυπο της Χρυσής Αυγής με το σταυρό της Βέρμαχτ και τη σβάστικα, τον Αδόλφο Χίτλερ σε έντυπο της Χρυσής Αυγής κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org