Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις

Στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και του κεφαλαίου, επικεντρώνονται οι δηλώσεις των επιτελείων της ΕΕ, ενώ παράλληλα σε δεύτερο πλάνο περνά η διαμόρφωση του όποιου «νέου» κυβερνητικού σχήματος. «Οποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση θα συνεργαστούμε μαζί της», σημείωσε σε δηλώσεις του από το Τόκιο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπουμ, προσθέτοντας πως η όποια κυβέρνηση «δεν θα διαταράξει ούτε την πολιτική μας ούτε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα». Μάλιστα, δείχνοντας προς την κατεύθυνση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», υπό τον όρο ότι θα «τηρηθούν οι δεσμεύσεις». Επιπλέον, εμφανίστηκε και βέβαιος για τη διατήρηση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, λέγοντας ότι «όλοι οι πολιτικοί, όλες οι κυβερνήσεις προσαρμόζονται στις συνθήκες». Οπως είπε, «όταν δεν υπάρχει αρκετή εισροή χρήματος, δεν μπορούμε να δαπανήσουμε και αν δεν υπάρχουν δανειστές, δεν υπάρχει προϋπολογισμός». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ «υπενθύμισε» ότι το τρέχον «πρόγραμμα στήριξης» λήγει στο τέλος Φλεβάρη, ενώ η Ελλάδα να διαπραγματευθεί τη μελλοντική χρηματοπιστωτική της ενίσχυση...

«Αντίθετα απ' ό,τι προ δύο - τριών ετών, το ευρωσύστημα είναι πολύ πιο στέρεο. Οι κίνδυνοι μόλυνσης που θα μπορούσαν να μεταδοθούν από την ελληνική χρηματαγορά είναι αισθητά μικρότεροι», σημείωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ. Οπως είπε, η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε «κούρεμα» των ομολόγων που διακατέχονται από την ίδια. Σχετικά με το άμεσο ζήτημα, που έχει να διαχειριστεί η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, και που αφορά σε τυχόν παράταση των αποπληρωμών προς την ΕΚΤ, τόνισε πως «τυχόν επέκταση των προθεσμιών πρέπει να συμφωνηθεί μαζί μας».

«Κίνητρα για συμβιβασμό», μεταξύ της όποιας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας μετά τις εκλογές, «βλέπει» από την πλευρά της η «Goldman Sachs», στελέχη της οποίας επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η «Goldman Sachs» μετείχε στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με το αμερικανικό μονοπώλιο, αν και η αναθεώρηση του προγράμματος της Ελλάδας προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη, «ορισμένοι θεωρούν πως η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί περισσότερο διάστημα, και ενδεχομένως θα τρέξει μέχρι και το β' εξάμηνο του έτους». Πρόκειται δηλαδή για το ενδεχόμενο νέας παράτασης του τρέχοντος αντιλαϊκού προγράμματος, μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα παζάρια σχετικά με την «επόμενη μέρα».

Αποκαλυπτική είναι και η χτεσινή παρέμβαση του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ) Ε. Νοβότνι. Οπως είπε, κατά την πρώτη επίσκεψή του στην ΕΚΤ, το φθινόπωρο του 2008, ο τότε διοικητής της (Ζ. Κ. Τρισέ) παρουσίασε γράφημα, που έδειχνε ότι το «κόστος εργασίας» στην Ελλάδα, αυξανόταν με σαφώς εντονότερο ρυθμό σε σχέση με τη Γερμανία και την Αυστρία. Ο ίδιος, τότε, είχε επισημάνει πως «αυτό δεν μπορεί να έχει καλή εξέλιξη». Πρόκειται, δηλαδή, για το ζήτημα που αφορά στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, για την οποία θα κλιμακωθούν τα αντιλαϊκά μέτρα και στην «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από κυβέρνηση και μείγμα πολιτικής.

Ο Γκ. Χαρδούβελης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης σε δηλώσεις του στο «Bloomberg», σημείωσε πως η «έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα». Υποστήριξε ακόμη πως «θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα και το θέμα είναι να το αποφύγουμε». Ο Γκ. Χαρδούβελης τόνισε ότι εάν επανεκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση, θα μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία με την τρόικα μέσα στο Φλεβάρη. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ «θα ήταν συνετό να ζητήσει μία παράταση της προθεσμίας, ώστε να έχει κάποιο χρόνο να διαπραγματευθεί για να κλείσει η αξιολόγηση»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ