Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μετριοπαθής κεϋνσιανισμός;

«Μ. Καψής: Αρα, λέτε, παρά το φαινομενικό ριζοσπαστισμό του, μπορεί να βρεθεί λύση και συμβιβασμός ανάμεσα στην κυρία Μέρκελ και τον Α. Τσίπρα.

Κ. Λαπαβίτσας: Δε βλέπω κανέναν ιδιαίτερο ριζοσπαστισμό εγώ, κ. Καψή. Αυτό που βλέπω είναι, σας επαναλαμβάνω, μετριοπαθής κεϋνσιανισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μιλάει για μια διαγραφή του χρέους».

Αλήθεια, γιατί έχει συμφέρον ένας εργαζόμενος, ένας άνθρωπος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αλλά και κάποιος που αυτοχαρακτηρίζεται ως αριστερός ή ριζοσπάστης, να ψηφίσει ένα κόμμα του «μετριοπαθούς κεϋνσιανισμού», δηλαδή ενός άλλου τρόπου διαχείρισης του ίδιου αντιλαϊκού - αντεργατικού δρόμου; Της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, της αλλαγής τρόπου με τον οποίο ο λαός θα πληρώσει το χρέος; Πώς είναι δυνατόν να καλείται ο λαός να δώσει ανοχή σε μια τέτοια πολιτική;

ΣΥΡΙΖΑ με «κρύα καρδιά» και για «σφιγμένα δόντια»;

Δυο φορές, μιλώντας χτες σε Καβάλα και Δράμα, ο Αλ. Τσίπρας «ενημέρωσε» το κοινό του ότι «η ελπίδα θα κερδίσει στις 25 Γενάρη» και τότε θα χρειαστεί να «σφίξουμε τα δόντια»... Τι είδους ελπιδοφόρα προοπτική είναι αυτή που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό, για την οποία θα χρειαστούν «σφιγμένα δόντια»; Οταν ο Αλ. Τσίπρας καλεί το λαό «να συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για να τιμήσει την παράδοση των αγώνων, των μεγάλων λαϊκών αγώνων της εργατιάς, των καπνεργατών εδώ στην Καβάλα», για ποιο πράγμα, αλήθεια, τον καλεί να αγωνιστεί; Οταν όσα έπεσαν σαν πέλεκυς στο κεφάλι του λαού, από εκείνα που ανέτρεψαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που συνέτριψαν μισθούς και συντάξεις, που εξαέρωσαν δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, όλα αυτά εδώ θα είναι στις 26 Γενάρη. Γι' αυτό και τα «σφιγμένα δόντια» που ενημερώνει ότι θα χρειαστούν, προκειμένου να μη μετατραπούν σε σφιγμένες γροθιές, ζητάει παραπέρα την ενεργητική συμμετοχή του λαού στην υλοποίηση της στρατηγικής που τον τσακίζει. Ετσι ώστε να τον καταστήσει συμμέτοχο και συνένοχο, άρα ακίνδυνο για το σύστημα του οποίου την εξουσία φιλοδοξεί να διαχειριστεί.

Εμπειρος στη διαπλοκή!

Πολλά μπορεί κανείς να πει για την επιλογή του Θεόδωρου Φορτσάκη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, αφού στην ολιγόμηνη θητεία του ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας (χωρίς να ξεχνάμε παλιότερες τοποθετήσεις του όταν συνδικαλιζόταν στο χώρο των πανεπιστημιακών με το ΠΑΣΟΚ), έδωσε λαμπρά δείγματα του πώς βλέπει το πανεπιστήμιο, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις φοιτητών και εργαζομένων... Εδωσε λαμπρά δείγματα διοίκησης, με τις σχολές - σκουπιδότοπους, τους φοιτητές να στοιβάζονται στα αμφιθέατρα που δε χωρούν, υπηρεσίες του Πανεπιστημίου να κλείνουν ή να υπολειτουργούν από τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις...

Πέρα απ' όλα αυτά, όμως, σημειώνουμε ότι στην πρώτη του συνέντευξη ως υποψήφιος βουλευτής, επέλεξε να στηλιτεύσει δήθεν το καθεστώς των συναλλαγών με τις φοιτητικές παρατάξεις. Πάει πολύ όμως να μιλάει για τις συναλλαγές και τη διαπλοκή, όταν πολιτεύεται με το κόμμα του οποίου η φοιτητική παράταξη, η ΔΑΠ, είναι ο βασιλιάς της διαπλοκής εδώ και τριάντα χρόνια, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ!

Δείξε μου το φίλο σου...

Ευρωβουλευτές της GUE/NGL στέλνουν μηνύματα στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ και εκθειάζουν το ρόλο του. Ισχύει στο ακέραιο η λαϊκή παροιμία «Πες μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι». Γιατί, οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την ΕΕ, τη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, στηρίζουν τη στρατηγική της, που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Οι εν λόγω ευρωβουλευτές, μέσα από τις γραμμές της GUE, έχουν βάλει πλάτη σε δεκάδες κοινά - συναινετικά ψηφίσματα μαζί με το Λαϊκό Κόμμα, τους σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους.

Η GUE/NGL άλλωστε φέρει τεράστιες ευθύνες για την επιχείρηση εξωραϊσμού της ΕΕ, την ανέξοδη κριτική ότι τάχα αυτή μπορεί να γίνει καλύτερη, ότι «οι αρχές και οι αξίες της είναι καλές», αλλά στράβωσαν στην πορεία και θέλουν δήθεν ένα σοβάτισμα. Δεν κρύβεται η επιδίωξή τους να αθωώσουν την ΕΕ και να βγάλουν λάδι την εξουσία των μονοπωλίων, γι' αυτό και η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ πάει γάντι με την όλη αποστολή τους μέσα κι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1742 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και αστρονόμος Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1822 Οι Δημήτριος Υψηλάντης και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απελευθερώνουν την Ακροκόρινθο.

1896 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Ντος Πάσος.

1898 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Λιούις Κάρολ (πραγματικό όνομα Τσαρλς Λούντβιτζ Ντόντγκσον).

1918 Γεννιέται ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 θα δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.

1918 Γενική απεργία ξεσπά στην Αυστροουγγαρία. Εργατικά Συμβούλια (σοβιέτ) συγκροτούνται σ' όλα τα προλεταριακά κέντρα της αυτοκρατορίας.

1943 Αρχίζει η Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα (Μαρόκο), ανάμεσα στους ηγέτες της Βρετανίας Ου. Τσόρτσιλ και των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ. Ο Ι. Στάλιν δεν παρευρέθηκε καθώς η μάχη του Στάλινγκραντ επέβαλε την παραμονή του στην ΕΣΣΔ. Σε αυτήν αποφασίστηκε ο πόλεμος να τελειώσει μόνο όταν η Γερμανία παραδοθεί άνευ όρων. Αποφασίστηκε, επίσης, η συμμαχική απόβαση στη Σικελία.

1951 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος.

1970 Το έκτακτο στρατοδικείο της Αθήνας καταδικάζει ερήμην τον εκπρόσωπο του ΠΑΜ στο εξωτερικό (και στέλεχος του ΚΚΕ) Αντώνη Αμπατιέλο σε 5 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 100.000 δρχ.

1988 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946 - 1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953 - 1955).

2011 Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μπεν Αλι εγκαταλείπει τη χώρα, έπειτα από κινητοποιήσεις που διήρκεσαν περίπου 4 βδομάδες και κόστισαν τη ζωή σε 338 ανθρώπους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ