Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πόλωση για απόκρυψη της σύγκλισης

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όσο συγκλίνουν στρατηγικά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο οξύνουν τη μεταξύ τους πόλωση για να αποκρύψουν το πόσο ίδιοι είναι σε βασικά σημεία της πολιτικής τους. Σε αυτήν τη βάση, η ΝΔ επιμένει στην κινδυνολογία ότι με το μείγμα διαχείρισης που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, στη ρήξη με την ΕΕ, ότι δεν υπάρχουν τόσα λεφτά για να στηριχτούν όσες «παροχές» υπόσχεται. Πέραν της στόχευσης που έχει η τακτική της αυτή να συσπειρώσει την «εκλογική της βάση» εκφοβίζοντας τους «νοικοκυραίους», ταυτόχρονα δίνει πάσες στον ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας ακριβώς αυτές τις επιθέσεις, να εμφανίσει το πρόγραμμά του ως φιλολαϊκό - αφού μάλιστα του επιτίθεται μια καθαρόαιμη αστική δύναμη όπως η ΝΔ - να πάρει έτσι πόντους στα μάτια του λαού.

***

Στην πραγματικότητα, με τον κουρνιαχτό της κοκορομαχίας τους, πασχίζουν να αποκρύψουν συγκλίσεις τους σε κομβικά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με το πώς ζει και βγάζει το μεροκάματο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού: Να κρύψουν το γεγονός ότι κανείς τους δεν θέτει ζήτημα αναπλήρωσης των απωλειών. Π.χ. ο ένας μοιράζει «κοινωνικά μερίσματα» των 500 ευρώ εφάπαξ στους πιο εξαθλιωμένους, ο άλλος υπόσχεται συσσίτια και επιστροφή της 13ης σύνταξης μόνο για όσους συνταξιούχους έχουν εισόδημα κάτω από 700 ευρώ. Επίσης, να κρύψουν το γεγονός ότι και οι δύο εξαρτούν την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων από την πορεία της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η ΝΔ λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν «παραχωρήσεις» αν δεν έχουμε πρώτα υψηλών ρυθμών σταθερή ανάπτυξη. Οτι τις όποιες παροχές πρέπει «να τις σηκώνει η οικονομία», να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει κι αυτός ότι η βελτίωση της ζωής του λαού εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη. Ομως, από την πείρα τους οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει τη δική τους φτώχεια, που αυξάνει σχετικά και απόλυτα.

Παραπέρα, η κοκορομαχία τους αποσκοπεί να κρύψει το γεγονός ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος εγγυάται καλύτερα τη συνοχή και τη σωτηρία της ΕΕ και του ευρώ. Σ' αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουν και οι δύο το χρέος και δεσμεύονται ότι θα είναι συνεπείς στην αποπληρωμή του, ανεξάρτητα αν ο ένας ζητάει γενναίο «κούρεμα» και ο άλλος «επιμήκυνση», χωρίς και οι δύο να απορρίπτουν τη μια ή την άλλη εκδοχή. Αναγνώριση, όμως, του χρέους (που δεν το δημιούργησε ο λαός, αλλά δάνεια για κίνητρα και προνόμια στο κεφάλαιο, χαριστικοί νόμοι στα μονοπώλια, όπως γίνεται παντού στον καπιταλιστικό κόσμο) σημαίνει θηλιά στο λαό, με μέτρα λιτότητας και μνημόνια διαρκείας.

***

Κρύβουν, επίσης, ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαρτούν την τύχη του ελληνικού λαού από τον ευρωμονόδρομο, τις εξελίξεις στην ΕΕ, μια ιμπεριαλιστική, αντιλαϊκή ένωση, όπου κυριαρχούν η ανισοτιμία και η ανισομετρία ανάμεσα σε κράτη - μέλη, με μόνιμα θύματα τους λαούς. Εξ ου και σε Γαλλία ή Ιταλία, που θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως «συμμάχους» (ο «νότος» της Ευρώπης ενάντια στο ...μερκελισμό), τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Τέλος, και οι δύο διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί καλύτερα να εξασφαλίσει τις επενδύσεις των κεφαλαιοκρατών. Παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ ο Σαμαράς έταξε: «Μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και διευκολύνουν τον επιχειρηματία (...) Μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και εξαλείφουν τα εμπόδια (...) Δημόσια διοίκηση, για ένα πιο μικρό, ευέλικτο και λειτουργικό κράτος» κ.ά. Τάζει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», «αναγκαίες παρεμβάσεις στο κράτος, ώστε να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού και ως μοχλός ανάπτυξης (...) κράτος που θα είναι αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία (...) Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων (...) Δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (ΚΕΕΠ) και συμβουλευτικών υπηρεσιών στις δημόσιες υπηρεσίες (...) Ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού» κ.ά. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν, βέβαια, από το λαό ότι οι επίδοξοι επενδυτές τους ζητάνε να προχωρήσουν οι αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για να επενδύσουν. Αποσιωπούν ότι ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον σημαίνει διατήρηση και ενίσχυση του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου.

***

Εν κατακλείδι, και οι δύο εγγυώνται τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου, συναγωνίζονται μόνο στο πόσα ψίχουλα επιφυλάσσουν για εκείνο το τμήμα του λαού που βουλιάζει στην εξαθλίωση. Αλλωστε, οι «εξετάσεις» που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα δείχνει να πιάνουν τόπο, εξ ου και η μεταστροφή υπέρ μιας κυβέρνησής του από μια σειρά κέντρα και παράκεντρα του συστήματος. Γίνεται έτσι φανερό πως την επομένη των εκλογών όλη η αντιλαϊκή πραγματικότητα θα είναι στη θέση της. Γίνεται καθαρό πως το να αλλάζουν οι κυβερνήσεις ενόσω ο λαός συνεχίζει να πορεύεται στην κατεύθυνση του κεφαλαίου και των κομμάτων του, μόνο στον γκρεμό τον οδηγεί. Γι' αυτό και ο λαός χρειάζεται να αλλάξει κατεύθυνση, χρειάζεται ένα πανίσχυρο ΚΚΕ. Για να οργανωθεί η λαϊκή συμμαχία, να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, που θα βάζει εμπόδια, θα διεκδικεί κάλυψη όλων των απωλειών, κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων, ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, θα ανοίγει αγωνιστικά δρόμους για την οριστική ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την εργατική - λαϊκή εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ