Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Καθήκον και συμφέρον το αντιπάλεμα της συμφωνίας

Ανακοίνωση της αγωνιστικής παράταξης για τη σύμπραξη κυβέρνησης - πολυεθνικών ενάντια στους εργαζόμενους και στη ναυπηγοεπισκευή

Σε ανακοίνωσή της για τη συμφωνία κυβέρνησης - πολυεθνικών σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» επισημαίνει:

«Η Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θεωρεί την συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και των πολυεθνικών Thyssen Krupp και Abu Dhabi Mar, που κατατέθηκε για έγκριση στη Βουλή, σαν ένα ακόμα έγκλημα ενάντια στους εργαζόμενους και του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά αλλά και σαν ένα καίριο πλήγμα ενάντια στην Ναυπηγική Βιομηχανία της χώρας μας στο σύνολό της .

Η συμφωνία προβλέπει:

  • Τη δραστική συρρίκνωση του Ναυπηγείου, καθώς οι μόνες δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται είναι αυτές που αφορούν πολεμικά πλοία για 15 ολόκληρα χρόνια.
  • Οι εργαζόμενοι παραδίδονται στα σαγόνια των πολυεθνικών, αφού από τη μια λένε ότι δεν έγινε αποδεχτή η πρόταση των πολυεθνικών για 350 απολύσεις, ταυτόχρονα όμως θα εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία, η οποία προβλέπει 5% απολύσεις το μήνα (νομίζουν ότι κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους).
  • Με τους 160 εξαθλιωμένους συναδέλφους μας των Τρένων που είναι απλήρωτοι εδώ και 1,5 χρόνο, λένε ότι θα προσληφθούν όλοι. Με ποιους όρους θα πληρωθούν, από ποιον και πότε;
  • Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολυεθνικές εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη τους γι' άλλη μια φορά αφού όλες οι απαιτήσεις τους υλοποιούνται. Καινούρια προίκα δισ. ευρώ εξασφαλίζουν από κρατικές παραγγελίες που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ακόμα και το υποβρύχιο Παπανικολής με τα γνωστά προβλήματα αγοράζεται!

Η λύση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι η απεμπλοκή τους από το "δόκανο" των πολυεθνικών και η επαναφορά του κάτω από κρατικό έλεγχο, με προοπτική τον Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, στα πλαίσια ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης με κοινωνική κρατική ιδιοκτησία των βασικών μέσων παραγωγής.

Γι' άλλη μια φορά ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και στο Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα, στο Νεώριο, με δελτίο Τύπου έτρεξαν να ευθυγραμμιστούν με τις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιλογές εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση για την συμφωνία! "Παλιά τους τέχνη κόσκινο". Οπως χειροκροτούσαν όλα αυτά τα χρόνια τις ιδιωτικοποιήσεις όλων των Ναυπηγείων, το 49% - 51%, όπου βάφτιζαν αφεντικά τους εργάτες και τους έβαζαν να πληρώνουν για να μην έχουν μεροκάματο!

Οπως τα πανηγύρια με τον κολοσσό HDW - Thyssen, τους "σωτήρες" του Ναυπηγείου, όπως έλεγαν τους Περατικούς, Ταβουλάρηδες και Σία. Οπως την υπογραφή τους στον τεμαχισμό του Σκαραμαγκά από την Thyssen, την ξεχωριστή "εταιρεία" Τροχαίου υλικού, με αποτέλεσμα σήμερα τους 160 εξαθλιωμένους εργάτες, απλήρωτους για 18 μήνες.

Σε όλα αυτά τα εγκλήματα έχουν βάλει τις υπογραφές τους. Εχουν συναινέσει και τα καθυστερημένα δάκρυά τους είναι ψεύτικα και υποκριτικά. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κοιτάξουν την πραγματική κατάσταση κατάματα, να βγάλουν συμπεράσματα για τις πολιτικές που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, για το πού οδήγησαν και τους εργαζόμενους, αλλά και τα Ναυπηγεία στη χώρα μας.

Η ΕΕΝΣ καλεί τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να οργανώσουν την πάλη τους και την αντίστασή τους ενάντια στα σχέδια και στις συμφωνίες που διαλύουν την Ναυπηγική Βιομηχανία στη χώρα μας. Να ετοιμαστούν από τώρα για να μπορέσουν αύριο να αποκρούσουν τα νέα χτυπήματα και βέβαια με κάθε τρόπο και με την ψήφο τους να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ, τους μηχανισμούς του και τους πολιτικούς συμμάχους του σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ενωμένοι θα νικήσουμε».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org