Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντεργατικός «πιλότος»

Στην πρόσληψη ωρομίσθιων εργαζόμενων προχωράει η διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) λίγες μέρες αφού απολύθηκαν έντεκα συμβασιούχοι εργαζόμενοι της «Πρωτοπορίας», της Αστικής Εταιρείας που λειτουργεί στα πλαίσια του ΚΕΑΤ και επιχειρήθηκε η απόλυση δυο ψυχολόγων (τελικά ανακλήθηκε η απόλυση της μιας ψυχολόγου γιατί είναι τεσσάρων μηνών έγκυος). Το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη κοινωνικού λειτουργού για 4ωρη απασχόληση. Ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο έχει περάσει πρόταση για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών απ' το υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση των τυφλών παιδιών, που προϊδεάζει για την απόλυση των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών του ΚΕΑΤ.

Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η μια μετά την άλλη, χειροτερεύουν τις εργασιακές σχέσεις στο ΚΕΑΤ και βέβαια και τις υπηρεσίες που παρέχονται στα τυφλά παιδιά. Από το 1976 που πέρασε το ΚΕΑΤ στο δημόσιο όλοι οι εργαζόμενοι ήταν μόνιμοι υπάλληλοι. Το 1995 σταμάτησαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το 1999 φτιάχτηκε η «Πρωτοπορία» και ξεκίνησαν οι προσλήψεις εργαζομένων αορίστου χρόνου με πολύ χειρότερους μισθούς από αυτούς των μονίμων υπαλλήλων και με ελαστική απασχόληση για πολλούς από αυτούς, αφού δουλεύουν ως εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων. Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις που γίνονταν απ' την «Πρωτοπορία» ήταν ορισμένου χρόνου, για να καταλήξουμε σήμερα στις απολύσεις των συμβασιούχων και την πρόσληψη ωρομισθίων. Πρακτικές που όχι μόνο δεν θυμίζουν δημόσιο ίδρυμα για τη φροντίδα των τυφλών παιδιών, αλλά πολυεθνική επιχείρηση.

Οι εξελίξεις αυτές κάνουν ακόμα πιο αναγκαία την πάλη για να μην περάσουν οι απολύσεις, ενάντια στη διάλυση του ΚΕΑΤ και για την αναβάθμισή του, αλλά και με κεντρικό αίτημα αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία- Πρόνοια-Παιδεία-Ειδική Αγωγή, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, μόνιμη δουλειά και πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org