Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Στον αέρα θέσεις εργασίας και δικαιώματα

Με όχημα τις διαπιστώσεις περί «διογκωμένου δημόσιου τομέα», η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επίθεση στους εργαζόμενους

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής και καλούνται να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα αυτούς που τους κρατούν ομήρους, με μισή δουλειά, μισή ζωή

MotionTeam

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής και καλούνται να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα αυτούς που τους κρατούν ομήρους, με μισή δουλειά, μισή ζωή
H κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, πέρα από αυτές που προβλέπονται στο προσχέδιο νομοσχεδίου που συζητήθηκε χτες στο στάδιο της «διαβούλευσης» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Βάζει έτσι εκ νέου μπουρλότο στα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με εκφρασμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις, καταργώντας θέσεις εργασίας που υπήρχαν έως σήμερα.

Την ανακοίνωση έκανε στην επιτροπή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι για τη διόγκωση του δημόσιου τομέα, ευθύνες έχουν όλα τα κόμματα, «ακόμα και τα μικρά κόμματα της αριστεράς που δεν κυβερνούν μεν, αλλά ακολουθούν την ίδια πρακτική μέσα από τους ΟΤΑ που ελέγχουν»!

Ο ίδιος είπε προκλητικά ότι «η απάντηση στην κατακραυγή των πολιτών πως "φάγατε τα λεφτά" είναι ότι "σας διορίσαμε όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο. Τα φάγαμε όλοι μαζί σε μια πρακτική αθλιότητας και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος"»!

Με τον άθλιο αυτό τρόπο, προσπάθησε να καταστήσει τους εργαζόμενους και το λαό συνένοχο και να τους χρεώσει τόσο τις συνέπειες από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική του δικομματισμού, όσο και την πολιτική ομηρία στην οποία διατηρούν χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους τα κόμματα της αστικής εξουσίας και οι παραφυάδες τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μιλώντας στην επιτροπή, είπε ότι η δεύτερη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου θα γίνει με νέο νομοσχέδιο και ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στις καταργούμενες υπηρεσίες διασφαλίζονται, εκτός από αυτούς της ΑΓΡΟΓΗ, που απολύονται, γιατί πρόκειται για προσλήψεις που δεν έγιναν «με τους απαιτούμενους κανόνες διαφάνειας».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου απέδωσε ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για το καθεστώς ομηρίας στο οποίο κρατάνε χρόνια ολόκληρα τους συμβασιούχους του Δημοσίου. Τόνισε ότι με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών στρώνεται το έδαφος για πολλές ακόμα απολύσεις και αγνοείται το γεγονός οι συμβασιούχοι καλύπτουν ζωτικές ανάγκες.

Είναι κοροϊδία, συνέχισε, αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις, αφού οι διάφορες συμβάσεις ορισμένου χρόνου λήγουν και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανανεωθούν. Για παράδειγμα, είπε, στο υπουργείο Πολιτισμού στέλνετε στην ανεργία 250 εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ ετοιμάζεστε για νέα χτυπήματα σε βάρος των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι απολύσεις θα προχωρήσουν κανονικά(24/5/2013)
Στα σκαριά χιλιάδες απολύσεις(9/2/2013)
Διεκδικήσεις για τις ανάγκες ασθενών και εργαζομένων(1/4/2011)
Σύμμαχος για απολύσεις και ανατροπές στο δημόσιο(18/11/2010)
Για τις συγχωνεύσεις στο Δημόσιο(5/8/2010)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org