Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ

Η διακήρυξη της παράταξης του Μητρόπουλου, με την οποία διεκδικεί να εκλεγεί περιφερειάρχης, έχοντας τη στήριξη του ΣΥΝ, είναι αποκαλυπτική για την πολιτική την οποία εκφράζει. Γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Στη χώρα μας βιώνουμε τις συνέπειες (...) της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία».

Μόνο που, σε ό,τι αφορά το ένα σκέλος στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ο ίδιος υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησε τη χώρα για πάνω από 20 χρόνια, με τον ίδιο αντιλαϊκό τρόπο που κυβέρνησε και η ΝΔ. Με το ΠΑΣΟΚ επιζητούσε να εκλεγεί βουλευτής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ήταν. Τώρα είδε τα στραβά και νιάστηκε για το λαό; Αφού πρώτα βοήθησε να χαντακωθούν τα δικαιώματά του;

***

Λέει σε άλλο σημείο ο Μητρόπουλος: «Με το Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, επιβλήθηκε μιας νέας μορφής εξάρτηση που καταλύει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, υπονομεύει τη συνταγματική νομιμότητα, υποθηκεύει τη δημόσια περιουσία και κατεδαφίζει τις κοινωνικές κατακτήσεις του Λαού. Τώρα που σε λίγο καιρό θα διασπαστούν και θα διαμοιραστούν στους αγοραίους ανέμους όλες οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που έχουν απομείνει, τώρα που θα αποδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο όλα τα άυλα και υλικά δημόσια αγαθά (Υγεία, Παιδεία, φως, νερό, καύσιμα, δρόμοι, λιμάνια, παραλίες κ.λπ.), η διεξαγωγή της ζωής θα γίνει προβληματική για τους περισσότερους συμπολίτες μας».

Σε ποια χώρα ζούσε τόσα χρόνια ο υποψήφιος του ΣΥΝ; Τα τελευταία 20 χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο έχει πατήσει για τα καλά πόδι σε τομείς στρατηγικής σημασίας της οικονομίας όπως οι υποδομές, το νερό, το ρεύμα, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία. Πρωταγωνιστής στις ιδιωτικοποιήσεις οποιασδήποτε μορφής ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τις οποίες υπηρέτησε και της ΝΔ.

`Η μήπως δεν ξέρει ότι ελέω της ευρωενωσιακής πολιτικής του δικομματισμού το 80% και πλέον της εθνικής νομοθεσίας καθορίζεται από οδηγίες της ΕΕ, που συνδιαμορφώνουν στα ευρωπαϊκά όργανα το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Τα ξέρει όλα αυτά ο Μητρόπουλος. Αλλά κάνει πως αποστασιοποιείται, συγκαλύπτοντας τις δικές του ευθύνες για τη στήριξη αυτής της πολιτικής, προκειμένου να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά.

***

«Πρέπει να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την καταγγελία του Μνημονίου και την απεμπλοκή της χώρας από το μηχανισμό δημοσιονομικής σταθερότητας της "τριαρχίας"», αποφαίνεται ο Μητρόπουλος και υπόσχεται να αγωνιστεί «για την αναδιαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του χρέους (...) προστασία και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (...) αντιμετώπιση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της μετανάστευσης των νέων μας (...) κοινωνικοποίηση και αυτοδιαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών στην Αττική (...) αυστηρή προστασία του φυσικού πλούτου (ορεινοί όγκοι, παραλιακό μέτωπο, αδόμητη - αγροτική γη).

Τι λέει εδώ; Οτι θα συνεχίζει να υπάρχει καπιταλιστική ιδιοκτησία, αλλά με κρατικοποίηση ορισμένων ΔΕΚΟ και τραπεζών από το καπιταλιστικό κράτος, αυτά εννοεί με τα περί «κοινωνικοποίησης» και «αυτοδιαχείρισης», τα οποία κάποτε έκανε το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν εξάλειψε ούτε την ανεργία, ούτε τη φτώχεια, ούτε απέτρεψε την επιχειρηματική εκμετάλλευση του δημόσιου φυσικού πλούτου στην Αττική. Σπέρνει αυταπάτες ο Μητρόπουλος και οι ΣΥΝ αυτώ ότι θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, χωρίς να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, πώς θα προστατέψουν το δημόσιο πλούτο, αν δεν εναντιωθούν στρατηγικά στην πολιτική που θέλει βουνά, θάλασσες και παραλίες εμπόρευμα και πάει λέγοντας. Οσο για τα περί αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, αυτό καθόλου δεν πρόκειται να αλλάξει τη βαρβαρότητα στη ζωή του λαού. Αλλωστε και οικονομολόγοι, ορισμένους τους καλεί και ο πρωθυπουργός για να ακούσει τις συμβουλές τους, όπως ο Στίγκλιτς και άλλοι, έχουν εκφράσει παρόμοιες μορφές διαχείρισης.

***

Ο λαός θα συνεχίσει να ζει στη φτώχεια και την ανεργία ακόμη και με την εφαρμογή μιας τέτοιας διαχείρισης. Εκτός αν ο ίδιος παλέψει για ριζικές λύσεις στο επίπεδο της εξουσίας, υποτάσσοντας σ' αυτό το σκοπό και την επικείμενη μάχη των εκλογών στις 7 Νοέμβρη, με την ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και την καταβαράθρωση των υποψηφίων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των παραφυάδων τους τύπου Μητρόπουλου και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ