Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ζητούν να μη ... ριχτεί ο δικός τους εργοδότης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Διαπιστευτήρια στο αφεντικό των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, ότι θα συνεχίσουν να παίζουν το ρόλο μάνατζερ, προκειμένου να μετέχει στο φαγοπότι των εξοπλιστικών προγραμμάτων δίνουν, για μια ακόμα φορά, τα Σωματεία Εργαζομένων στους δύο χώρους, στων οποίων τη διοίκηση πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ.

Μετά την κοινή τους ανακοίνωση που εξέφραζαν στην κυβέρνηση «ανησυχία» για δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την ανάθεση του προγράμματος φρεγατών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, προχτές επανήλθαν με νέο δελτίο Τύπου. Αυτή τη φορά, εκφράζουν την «ικανοποίησή» τους, γιατί όπως σημειώνουν στο σχέδιο νόμου που αφορά το Σκαραμαγκά περιλαμβάνει άρθρο που λέει ότι: «Το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας - Σύρου είναι για το ελληνικό δημόσιο πρόβλημα εξίσου σημαντικό με το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά». Και πατώντας πάνω σε αυτό το άρθρο, ζητάνε φυσικά από την κυβέρνηση «άμεση αναγγελία ανάθεσης του προγράμματος φρεγατών στα ναυπηγεία μας».

Επανέρχονται ουσιαστικά οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στα δύο ναυπηγεία, για να ξεκαθαρίσουν ότι ο «αγώνας» που θα δώσουν αφορά στο να μπει και το δικό τους αφεντικό στη μοιρασιά της πίτας των 10 δισ. ευρώ των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο ρόλος που παίζουν είναι διπλά επικίνδυνος. Από τη μια, υιοθετούν την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που επιφυλάσσει τη συρρίκνωση των ναυπηγείων, εξασφαλίζοντας όμως στους ιδιοκτήτες υπερκέρδη. Από την άλλη, η κατεύθυνση που δίνουν στους εργαζόμενους είναι ότι το μέλλον των ναυπηγείων και το δικό τους είναι συνδεδεμένο με το κυνήγι για κέρδη των ιδιοκτητών. Πέρα και μακριά, δηλαδή, από τις πραγματικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούν τα ναυπηγεία, δεμένες με τις ανάγκες για πλοία χωρίς εφοπλιστές όπως και ναυπηγεία χωρίς επιχειρηματίες, δηλαδή να είναι όλα λαϊκή περιουσία. Η ταχτική αυτών των ηγεσιών δείχνει υποταγή των εργατικών συμφερόντων στα αφεντικά. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει απλά να τους γυρίσουν την πλάτη, αλλά να εντάξουν ακόμα πιο αποφασιστικά στην πάλη τους την προοπτική δημιουργίας δημόσιου Ενιαίου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας, όπου η οικονομία θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ