Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή η τροπολογία για τις εγγυημένες καταθέσεις

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών - με την οποία πενταπλασιάζεται το ποσό των καταθέσεων σε εμπορικές τράπεζες, που θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σε περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας από τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Η τροπολογία αυτή που κινείται «στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών υποθέσεων (ECOFIN) της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 7-10-2008», αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών απέναντι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα - και όχι μόνο - που το τελευταίο διάστημα υφίσταται σοβαρούς κλυδωνισμούς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Μετά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, επανέλαβε πως το «ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Σύμφωνα με την τροπολογία, αυξάνεται σε 100.000 ευρώ (από 20.000 σήμερα) το σύνολο των καταθέσεων του ίδιου ιδιώτη σε πιστωτικό ίδρυμα που καλύπτεται από το σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων. Η εγγύηση για το αυξημένο ποσό των καταθέσεών, ισχύει για 3 χρόνια ήτοι μέχρι 31 Δεκέμβρη 2011, με δυνατότητα παράτασης από τον υπουργό Οικονομικών. Με την ίδια τροπολογία, καλούνται οι τράπεζες να συμπληρώσουν το σύνολο των εισφορών που τους αναλογούν για την εγγύηση των καταθέσεων, καταβάλλοντας τα ποσά μέχρι 31-12-2008.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ