Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αποπροσανατολισμός από τους βολεμένους

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η συζήτηση που έχει ανάψει στα τηλεοπτικά δελτία για το πού πρέπει κανείς να βάλει τα χρήματά του. Είναι οι τράπεζες ασφαλείς; Ποιες επενδύσεις είναι πιο κατάλληλες;

Το ενδεχόμενο να μην έχει κάποιος χρήματα (ή να έχει πολύ λίγα) και να μην αγχώνεται ιδιαιτέρως για όλα αυτά, το έχουν σκεφθεί;

'Η μήπως κρίνουν μόνο από τον εαυτό τους; (Γιατί οι «πρωταγωνιστές» των δελτίων ειδήσεων δε φημίζονται για τη ροπή τους προς τον πένητα βίο).

Ισως πάλι να νομίζουν ότι αυτή η κατηγορία αποτελεί ...μια μικρή κοινωνική μειοψηφία, με την οποία δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς.

Αν είναι έτσι, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν και να αναλογιστούν πως ζουν σε μια χώρα που το 20% βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας.

Και γι' αυτό το 20%, όπως και για πολλούς άλλους, η «κρίση» δεν είναι κάτι που συνέβη πρόσφατα, αλλά μόνιμη και μη αναστρέψιμη κατάσταση.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει «πάρει σβάρνα» γυμνάσια και λύκεια, υποσχόμενος... «βαθιές τομές στην Παιδεία».

Αν τις εννοεί ...με τσεκούρι ίσως και να έχει δίκιο. Κατά τα άλλα όμως το μόνο στο οποίο μπορεί να βασίζεται είναι η νεαρή ηλικία των μαθητών.

Γιατί ίσως οι 14χρονοι να μη θυμούνται τι ακριβώς γινόταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα σχολεία (της όποιας κυβέρνησης ήταν υπουργός ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ).

Να μη θυμούνται επίσης τις διώξεις κατά καταληψιών μαθητών, τα ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις τους, την υποβάθμιση των σπουδών και όλα τα σχετικά.

Πάντως, εκτός από μνήμη τα παιδιά έχουν και μυαλό κι όταν ακούν για «βαθιές τομές» και παρόμοιες υποσχέσεις γνωρίζουν τι κρύβεται από πίσω...


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ