Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Λεηλατούν και πάλι τα αποθεματικά

Στο σκοτάδι κρατάει τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους η κυβέρνηση για την κατάσταση στα αποθεματικά των Ταμείων τους. Αποκρύπτει σκόπιμα ποια είναι η σημερινή αξία δισεκατομμυρίων ευρώ που ρίχτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο χρηματιστηριακό τζόγο. Είναι όμως πασιφανές ότι μετά την «ένδοξη» τριετία 1999-2002, οπότε, με προπαγανδιστικό σπόνσορα το ΠΑΣΟΚ, έγιναν σκόνη πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, και πάλι στη χοάνη του τζόγου έχουν χαθεί δισεκατομμύρια από τις εισφορές των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης τηρούν «σιγήν ιχθύος» για τη συνολική περιουσία που έχουν σήμερα τα Ταμεία, ενώ στοιχεία υπάρχουν μόνο μέχρι το τέλος του 2006. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι προ μηνών το υπουργείο ανέβαζε την περιουσία των Ταμείων για το καλοκαίρι του 2007 σε πάνω από 30 δισ. ευρώ. Σήμερα πληροφορίες φέρουν την περιουσία αυτή να έχει συρρικνωθεί στα 24 δισ. ευρώ! Το σίγουρο πάντως είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στις 31/12/2006 η αξία των μετοχών και των αμοιβαίων που τα Ταμεία είχαν τζογάρει ανερχόταν σε πάνω από 6 δισ. ευρώ, απ' αυτά 4,752 δισ. ευρώ σε μετοχές και 1,344 δισ. ευρώ σε αμοιβαία. Ποια είναι σήμερα η αξία αυτών των «χαρτιών»; Η κυβέρνηση δεν απαντά. Επίσης, μόνο μέσα στο 2008, πολλές μετοχές έχουν χάσει πάνω από το 80% της αξίας τους, ενώ το σύνολο των μετοχών τη μισή τουλάχιστον κεφαλαιοποίηση που είχαν. Αρα η περιουσία των Ταμείων λεηλατείται για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Για τη λεηλασία υπάρχουν ένοχοι. Είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που με αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες εξασφάλισαν ώστε το 23% των αποθεματικών να είναι διαθέσιμο για την αναζωογόνηση του χρηματιστηρίου, για την εξασφάλιση τζάμπα χρήματος στο μεγάλο κεφάλαιο. Συνυπεύθυνος είναι και ο ΣΥΝ που, παρά τις φραστικές αντικαπιταλιστικές εξάρσεις του, δεν έχει αντίρρηση για την επένδυση σε επιλεγμένες μετοχές, αλλά και σε «αμοιβαία ειδικού ασφαλιστικού σκοπού»! Είναι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που υιοθέτησαν τον τζόγο και ψάχνουν άλλοθι στη «διαφάνεια» και στους δήθεν «ελεγκτικούς μηχανισμούς» οι οποίοι πρέπει να επιβληθούν. Τι λένε όμως τώρα όλοι αυτοί για τις μετοχές και τα αμοιβαία; Τι λένε για τους μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας; Ο,τι έλεγαν και το 2002 μετά τη λεηλασία των 3,5 δισ. ευρώ. Ο,τι επαναλάμβαναν και με τα δομημένα. Ψάχνουν ξανά για μηχανισμούς ελέγχου, για νέες μορφές διαχείρισης του τζόγου. Αλλά δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω από την απαίτηση να τζογάρονται τα αποθεματικά, να γίνονται κεφάλαιο για τους επιχειρηματίες. Και στη συνέχεια στο όνομα ότι δεν αντέχει οικονομικά το σύστημα να περικόπτουν ασφαλιστικά δικαιώματα. Να γιατί και σήμερα είναι όλοι τους συνένοχοι.

Οι εξελίξεις αυτές κάνουν επίκαιρο το σύνθημα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων «Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα», και όχι μόνο τα τζογαρισμένα, αλλά και την απαίτηση να αποσυρθούν, τώρα, τα αποθεματικά από τον τζόγο. Για πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Οσο οι εισφορές των εργαζομένων είναι μέσα στο χρηματιστήριο, ανά πάσα στιγμή είναι έρμαιο όχι στην «απληστία» ορισμένων, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, αλλά είναι χαμένες από χέρι, από τον αδυσώπητο νόμο του ανταγωνισμού και του κέρδους που υπηρετεί το χρηματιστήριο.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ