Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ζητάνε πίσω τα ψίχουλα που πήραν οι αγρότες το 2009!

Με τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά χτες, η κυβέρνηση στήνει μηχανισμό επανείσπραξης μέσω παρακράτησης των επιδοτήσεων

Το μηχανισμό μέσω του οποίου θα απαιτήσει καταρχήν 320 εκατ. ευρώ από 720.000 αγρότες, ως επιστροφή ενισχύσεων που είχαν αποσπάσει την περίοδο 2008 - 2009, στήνει η κυβέρνηση. Τα ποσά αυτά χαρακτηρίστηκαν «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» από την ΕΕ.

Σε τροπολογία που κατέθεσαν χτες αιφνιδιαστικά στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης (ψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης), προβλέπονται τα εξής στην εισηγητική έκθεση: «(...) Ορίζεται η ανάκτηση με υποχρεωτικό τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) του ΟΠΕΚΕΠΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με βάση το σύστημα αυτό, μέσω του οποίου οι αγρότες λαμβάνουν τις κοινοτικές ενισχύσεις (...) θα διενεργείται παρακράτηση μέρους του οφειλόμενου ποσού, μέσω του Τραπεζικού Ιδρύματος που έχει συμβληθεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ανωτέρω διαδικασία, η οποία θα εξειδικευτεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα καθορίζονται ο αριθμός των ετήσιων δόσεων που θα υποχρεούται να αποπληρώνει ο υπόχρεος προς ανάκτηση, οι οποίες θα καθοριστούν με βάση το οφειλόμενο ποσό».

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, εντείνοντας την πρόκληση στους αγρότες, ισχυρίστηκε λίγο έως πολύ ότι η τροπολογία είναι ένα «τρικ», προκειμένου η ΕΕ να σχηματίσει την εντύπωση ότι το θέμα της είσπραξης των ενισχύσεων προχωράει νομικά. «Δεν υπάρχει περίπτωση (να προχωρήσει) αυτή τη διαδικασία επανείσπραξης από αγρότες μέσω των ανακτήσεων όσο είμαι εγώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», είπε δημαγωγικά ο αρμόδιος υπουργός, όταν στην τροπολογία καθορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο ο μηχανισμός είσπραξης.

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά την τοποθέτησή της από το βήμα της Βουλής για τη συγκεκριμένη τροπολογία, επισήμανε: «Ζητάτε πίσω από 700.000 αγρότες να επιστρέψουν 320 εκατ. ευρώ και μάλιστα θα τους τα πάρετε από τους λογαριασμούς τους, αυτόματα μόλις μπουν οι επιδοτήσεις. Τους καταλογίζετε ότι παρανόμησαν για να τα πάρουν. Δηλαδή πώς παρανόμησαν; Λήστεψαν; Μπήκαν στα Ταμεία και τα άρπαξαν; Οχι βέβαια. Με Υπουργικές Αποφάσεις και μέσω τραπεζών τα εισέπραξαν.

Να δουν οι αγρότες ότι αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές επιτρέπονται μόνο για τους μεγάλους ομίλους, τα μονοπώλια και όχι για την εργατιά, την αγροτιά, γι' αυτούς που υποφέρουν. Και επίσης να βγάλουν και συμπεράσματα και από τη σημερινή κυβέρνηση, που υλοποιεί ό,τι παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και επαυξάνει τα αντιλαϊκά αντιδραστικά μέτρα. Ναι, παίρνετε και την μπουκιά από το στόμα της φτωχολογιάς για να ταΐσετε τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή στην άγρια εκμετάλλευση του συστήματος και τα κόμματα που το υπηρετούν, αυτό είναι το μήνυμα στέλνουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ