Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εγγυητής» για διαχείριση της κρίσης

«Δύναμη εγγύησης» και «σιγουριάς» εμφανίζεται η κυβέρνηση αξιοποιώντας τη διεθνή οικονομική κρίση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τη διαχείριση της κρίσης.

Αν και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ που ρίχνουν όλες τις δυνάμεις τους (και το χρήμα) για να στηρίξουν το τραπεζικό και γενικότερα το καπιταλιστικό σύστημα, ωστόσο επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι η διέξοδος αυτή διασφαλίζει και τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων και του λαού.

Για το σκοπό αυτό έσπευσε χτες να καταθέσει στη Βουλή την τροπολογία που προβλέπει την τριετή εγγύηση των καταθέσεων φυσικών προσώπων και τραπεζών, με όριο τα 100.000 ευρώ, ενώ ο Κ. Καραμανλής ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να προτάξει «τα νομοσχέδια και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας». Στη συνάντηση προφανώς συζητήθηκε και η ημερομηνία για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός για να καταδείξει το μονόδρομο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Δ. Σιούφας εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές» και πως «αυτή την ώρα η έννοια όλων μας είναι, με προσοχή και υπευθυνότητα, να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση».

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε συνομιλία που είχε χτες με τον πρώην Γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ Ντε Βιλπέν εκτίμησε πως «φαίνεται ότι μπορεί και να διαρκέσουν τα προβλήματα» από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Φανερή η επιδίωξη της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την κρίση προκειμένου να κερδίσει πόντους στο δικομματικό διαγκωνισμό για την εξουσία. Σε κάθε ευκαιρία καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα και λαϊκισμό που δεν μπορεί να εμπνέει σιγουριά και φερεγγυότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «αντιφατική πολιτική» επειδή από τη μια δήλωσε ότι θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, από την άλλη το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Ακόμα χειρότερα δεν είναι διατεθειμένη να πάρει τέτοια μέτρα το προσεχές διάστημα, βάζοντας πάνω απ' όλα τη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ. Μετά από αυτό, το μόνο που μένει στην κυβέρνηση είναι να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου και να τον εμπαίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θ. Ρουσόπουλος ζήτησε ...από τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακρίβειας επειδή η κυβέρνηση «έχει περιορισμένα περιθώρια» ελέγχου των αγορών, γιατί διαθέτει «ένα μικρό ελεγκτικό μηχανισμό συγκριτικά με το τεράστιο μέγεθος και των πολιτών - καταναλωτών και των εμπορικών καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα μας»(!).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ