Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο προσκήνιο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα

Αν πιστεύει ότι είναι έτοιμο το κίνημα, η Αριστερά κλπ., και σε ελλαδικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αντισταθεί και να προχωρήσει προς μία μορφή εξουσίας, τώρα που έχουμε μία τεράστια κρίση του καπιταλισμού, ρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα. Η απάντησή της:

-- Κατ' αρχήν μιλάμε για επιλογή δρόμου πάλης και προοπτικής. Εχει πολύ μεγάλη σημασία. Αν, παραδείγματος χάρη, δεν έχεις αυτήν την επιλογή του δρόμου πάλης και την προοπτική να νικήσεις στο επίπεδο εξουσίας, τότε ο αγώνας σου είναι περιορισμένης εμβέλειας. Σου λέει πάρε 1,00 ευρώ. Ε, του λες δώσε μου 1,50 ευρώ την ημέρα.

Η επιλογή του δρόμου πάλης που χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση, την αντιπαράθεση στις επιλογές των μονοπωλίων, στις ιμπεριαλιστικές επιλογές δεν έχει πάρει μαζικό χαρακτήρα. `Η αν θέλετε ακόμα δεν έχει επιλεγεί ο δρόμος πάλης που διαχωρίζεται εντελώς από τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας δεν είναι απλώς να κάνει διαπιστώσεις και να λέει έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να γίνουμε μία πιο αξιόμαχη κομμουνιστική δύναμη, που ακριβώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του κινήματος, συμβάλλει στη χειραφέτηση της εργατικής τάξης.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα, οπωσδήποτε γίνεται σταδιακά. Αν, παραδείγματος χάρη, οι ίδιοι οι εργάτες - η έκφραση που θα πω έχει πολιτικό περιεχόμενο - δεν πετάξουν έξω από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος την εργατική αριστοκρατία, τη συνδικαλιστική αριστοκρατία, τον εργοδοτικό και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, όλους εκείνους οι οποίοι έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει.

Πώς θα τους πετάξουν έξω; Οταν μαζικά οι εργάτες γραφτούν στα σωματεία τους, όταν με τη βοήθεια του Κόμματος, αλλά και με τη βοήθεια γενικά του κινήματος ξεπεράσουν τους όποιους φόβους και αναστολές έχουν, απέναντι στην εργοδοσία που είναι πάρα πολύ σκληρή. Γι' αυτό εμείς λέμε οικοδόμηση του Κόμματος στους χώρους εργασίας, αυτή είναι η ουσιαστική δύναμη του Κόμματος, δεν είναι απλώς οι ψήφοι. Ψήφους μπορεί να πάρεις σε μία περίοδο, και τις θέλουμε τις ψήφους, δεν τις σνομπάρουμε, αλλά ποια είναι η ουσία;

Αυτά λέμε σήμερα στο Κόμμα. Το ουσιαστικό είναι το είναι και όχι το φαίνεσθαι, γιατί το Κόμμα προετοιμάζεται ακριβώς να βοηθήσει το λαό για να αντιμετωπίσει πολύ χειρότερα πράγματα και να συγκρουστεί με δυνάμεις, που όσο αδυνατίζουν γίνονται και πιο επικίνδυνες, με διάφορους τρόπους.

Και να ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να βγει στο προσκήνιο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν. Να βρεθούν μαζί οι μικρέμποροι, οι μικροεπαγγελματίες, οι αγρότες, τα μικρομάγαζα.

Με την ευκαιρία, να πω ότι όλο βλέπω στην τηλεόραση κι εμείς λείπουμε, δε μας καλούν. Και λέω το εξής πράγμα. Αυτά που συζητάνε όλα τα άλλα κόμματα είναι τα μεταξύ τους. Η μια πλευρά. Ισως γι' αυτό αναγνωρίζουν ότι εμείς είμαστε μια άλλη δύναμη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ