Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«... μεγαλείο. Θα ξανάρθουμε»

Ψηλαφώντας τα ντοκουμέντα
Ψηλαφώντας τα ντοκουμέντα
«Μια ημέρα είναι πολύ "λίγη" γι' αυτό το μεγαλείο. Θα ξανάρθουμε».

Τα λόγια αυτά, που γράφτηκαν στο «βιβλίο επισκεπτών» της Εκθεσης Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας, δίνουν το στίγμα. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, από κάθε σημείο της Αθήνας, επισκέπτονται την έκθεση.

Χτες, η αίθουσα πλημμύρισε από κόσμο. Νεολαίοι, από τις Τομεακές Οργανώσεις Παντείου και Υγείας της ΚΝΕ, το Σύλλογο Σπουδαστών ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, της Συντακτικής Ομάδας του «Οδηγητή», Οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ και αντιπροσωπεία της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) ΑμΕΑ Τυφλών, ξεναγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης.

«Πάνω από 1.500 άτομα έχουν επισκεφτεί την έκθεση», σημειώνει με δηλώσεις του ο Νίκος Παπαγεωργάκης, υπεύθυνος για τη λειτουργία της έκθεσης. Και συνεχίζει: «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν έρθει δύο και τρεις φορές, για να γνωρίσουν όσο το δυνατό καλύτερα τον πλούτο αυτό»...

Εκεί, παραβρέθηκε και ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο οποίος, μιλώντας στον «Ρ» για την έκθεση, επισήμανε: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός». «Αυτή η έκθεση», συνέχισε, «πραγματικά διαπαιδαγωγεί, για να μπορέσουμε όλοι να σταθούμε στην πρώτη γραμμή της πάλης του Κόμματός μας».

Φοιτητές της Παντείου κατά τη διάρκεια της περιήγησης
Φοιτητές της Παντείου κατά τη διάρκεια της περιήγησης
Μια «κόκκινη κλωστή» διαπερνά το σύνολο της έκθεσης. Οτι η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Οτι το παγκόσμιο πισωγύρισμα είναι προσωρινό. Οτι ο Σοσιαλισμός παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος. Και αυτό το μήνυμα, ηχηρά βγαίνει από κάθε ξεχωριστή φωτογραφία, από κάθε ταμπλό, από κάθε έκθεμα. Είναι το μήνυμα που απλώνεται στο σήμερα και το αύριο...

«Ψηλάφισαν» την Ιστορία

«Ψηλάφισαν» την Ιστορία με τ' ακροδάχτυλά τους. «Αγγιξαν» το χτες κι «έζησαν», βήμα προς βήμα, τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Η χτεσινή επίσκεψη, στην Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων του Κόμματος, αντιπροσωπείας της ΕΣΚ Τυφλών, ήταν κάτι παραπάνω από μια ακόμη περιήγηση. Ηταν ένα «μάθημα» θέλησης και δύναμης.

Η ξενάγηση ξεκίνησε με τη «γνωριμία» της αντιπροσωπείας με τα εκθέματα της έκθεσης. Αγγιξαν τη γραφομηχανή που αξιοποιήθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα», τον ασύρματο που χρησιμοποιούσαν οι κομμουνιστές στα χρόνια της παρανομίας στην Ελλάδα, τον αυτοσχέδιο πολύγραφο της ΚΝΕ στα χρόνια της δικτατορίας και τον πομποδέκτη που λάμβανε στρατιωτικά σήματα και χρησιμοποιήθηκε από τον ΔΣΕ. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στις εφτά ενότητες της έκθεσης, όπου οι υπεύθυνοι για την ξενάγηση εξηγούσαν τι περιλάμβανε το κάθε ταμπλό.

Τέλος, ακούμπησαν και τα αντικείμενα που εκτίθενται στις κεντρικές προθήκες της έκθεσης, όπως την οπλοθήκη και τα γάντια του Νίκου Μπελογιάννη και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο Χαρίλαος Φλωράκης στον ΔΣΕ.

«Η έκθεση αυτή είναι ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό, είναι η ίδια η Ιστορία του ΚΚΕ και ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας», μας είπε ο Ζώης Τούτος, από την ΕΣΚ Τυφλών. Και σημείωσε: «Είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη, για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Δεκάδες, χτες, ήταν και οι νεολαίοι, από Οργανώσεις της Σπουδάζουσας, που ξεναγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης. Ο Λεων. Γραμματικός από το Τμήμα Αυτοματισμού της σχολής ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά έκανε λόγο για μια «πρωτόγνωρη εμπειρία», για μια έκθεση «που αποτυπώνει την Ιστορία του ΚΚΕ. Αυτή η έκθεση, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, για κάθε νέο, να γνωρίσει τους αγώνες, τις θυσίες και το ρόλο του ΚΚΕ». Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ζούπας από την Πάντειο μας λέει: «Η έκθεση αποτελεί μια παρακαταθήκη αγώνων για ένα νεολαίο σήμερα. Νιώθω ότι οι αγώνες του χτες εμπνέουν τους αγώνες του σήμερα. Μας γεμίζουν κουράγιο κι αντοχή»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ