Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Πάλη ενάντια στην πολιτική ενίσχυσης των εργοδοτών

Με εργαζόμενους του ΟΑΕΔ που απασχολούνται με κάθε εργασιακή σχέση, μίλησε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Ο Γιάννης Πρωτούλης
Ο Γιάννης Πρωτούλης
Με την επισήμανση, ότι ο ΟΑΕΔ έχει γίνει Οργανισμός προστασίας των εργοδοτών και «μοχλός» κάθε λογής εργασιακών σχέσεων, περιόδευσε χτες το πρωί ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στα γραφεία του ΟΑΕΔ στην οδό Πειραιώς, συζητώντας με εργαζόμενους. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν ακόμα και επί 4 χρόνια με τα προγράμματα «Stage» για 500 ευρώ το μήνα, χωρίς ένσημα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός των εργαζομένων - ιδιαίτερα αυτών που απασχολούνται στα «Stage» - για το πώς μπορούν να οργανωθούν και να παλέψουν κυριάρχησε στη συζήτηση. «Πρέπει οργανωμένα και με πείσμα να απαιτήσετε να γραφτείτε κι εσείς στο σωματείο που είναι οι συνάδελφοί σας - σημείωσε ο Γ. Πρωτούλης - ή να φτιάξετε δικό σας. Να καθορίσετε τις διεκδικήσεις σας με βάση τις ανάγκες σας: Να γίνετε όλοι αορίστου χρόνου και να έχετε ένσημα. Να ανέβει ο αγώνας σας και παράλληλα να αλλάξει η πολιτική σας επιλογή, να σκεφτείτε πού οδήγησαν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια».

Αναφορά έγινε και στην ΕΕ, μετά από σχετικές ερωτήσεις των εργαζομένων. «Πρέπει κάθε λαός να πάρει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και να αρχίσει να ξηλώνει αυτό το μονοπωλιακό οικοδόμημα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πρωτούλης. Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν κι άλλοι λαοί που αμφισβητούν την ΕΕ, που λένε «δεν πάει άλλο». «Αν γίνει το πρώτο βήμα, και άλλοι λαοί θα ακολουθήσουν, θα πνεύσει άλλος αέρας για μια Ευρώπη πραγματικά των λαών. Ο λαός που αγωνίζεται ποτέ δεν είναι μόνος του».

Επιδοτούν τις επιχειρήσεις αντί τους ανέργους

Μετά την περιοδεία ο Γ. Πρωτούλης δήλωσε τα εξής: «Χρειάζεται σκληρός αγώνας για να ανατρέψουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι όλες αυτές τις εργασιακές σχέσεις που επιβάλλονται με μοχλό και τον ΟΑΕΔ, ο οποίος ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την πολιτική της ενίσχυσης της εργασίας που είναι ενίσχυση της εργοδοσίας, έχει καταντήσει Οργανισμός των εργοδοτών.

Οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις είναι περισσότερες από τους επιδοτούμενους ανέργους και είναι ένας μοχλός μέσα από τον οποίο επιβάλλονται τα "Stage", οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις με ανοιχτή την ημερομηνία της απόλυσης, όλες αυτές οι εργασιακές σχέσεις. Και ιδιαίτερα στον ΟΑΕΔ είναι ένα μωσαϊκό εργασιακών σχέσεων. Ωστόσο οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να βλέπουν παθητικά αυτή την κατάσταση. Το καθήκον που μπαίνει και για τους εργαζόμενους συνολικά, για τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η οργάνωση αυτού του κόσμου, η οργάνωση, ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ