Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις κυπριακών κομμάτων για τις δηλώσεις Γκιουλ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντονα αντέδρασαν τα κυπριακά κόμματα στη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επιτευχθεί με «παρθενογένεση» ενός νέου κράτους με δύο ιδρυτικά συνιστώντα κράτη.

Τις θέσεις του Τούρκου Προέδρου απέρριψε και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, με δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, όπου δήλωσε πως θα πει περισσότερα για τις θέσεις Γκιουλ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα γινόταν αργά χθες το βράδυ.

Στη Λευκωσία, τα κόμματα επισήμαναν πως οι θέσεις του Τούρκου Προέδρου δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για λύση του Κυπριακού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκιουλ, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δίνει τη δική της μάχη για λύση του προβλήματος, παρά τις δημόσιες τουρκικές τοποθετήσεις.

«Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουμε παγιοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Οσες φορές εφαρμόσαμε τη λογική να αναμένουμε να γίνει από μόνο του το θαύμα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, το μόνο που πετύχαμε ήταν τα μεγάλα βήματα αναβάθμισης του ψευδοκράτους», είπε ο κ. Κατσουρίδης. Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί οποιαδήποτε απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί σαφέστατο μήνυμα πως ο κυπριακός λαός, μέσα από τη βούλησή του για επίλυση του Κυπριακού, δεν είναι δυνατόν να δεχτεί παρθενογενέσεις και λύσεις που παραπέμπουν σε δύο κράτη.

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η ομιλία του κ. Γκιουλ και ανάλογες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν αποκαλύπτουν την απροκάλυπτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που εκδηλώνεται όλο και πιο προκλητικά, ακόμα και μέσα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ότι η τουρκική πλευρά, Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία, ναρκοθετεί ευθέως την προοπτική των απευθείας διαπραγματεύσεων με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ