Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Δε μιλάμε πολιτικά»!

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε χρόνο με την έναρξη των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στις σχολές, οι παρατάξεις οργανώνουν τη δουλειά τους για να γνωρίσουν το «νέο αίμα» των σχολών, να ενημερώσουν τους νεοεισερχόμενους για τα προβλήματα του χώρου στον οποίο πρωτομπαίνουν και, φυσικά, για τις θέσεις και τις διεκδικήσεις τους.

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από εσωοργανωτικό σημείωμα της ΔΑΠ Θεσσαλονίκης, που ενημερώνει τα μέλη της πώς να δουλέψουν στις εγγραφές πρωτοετών:

«Δε μιλάμε ποτέ για πολιτικά, παρά μόνο αν μιλήσει ο εγγραφόμενος (...) του εξηγούμε ότι (...) είμαστε μια ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη (...) Γενικά δείχνουμε στους εγγραφόμενους ότι είμαστε μια ωραία παρέα και έχουμε ένα πολύ ωραίο κλίμα».

Δηλαδή, την ώρα που η κυβέρνηση τσακίζει με τους νόμους της σπουδές και πτυχία, την ώρα που ο φοιτητής έχει ξοδέψει μια περιουσία για να μπει στο πανεπιστήμιο και θα ξοδέψει άλλη μια ακόμα για να βγει... η πρόταση της ΔΑΠ είναι: Μην ασχολείστε με την πολιτική, μην ασχολείστε με όλα αυτά που τσακίζουν τα δικαιώματά σας, άρα μην κινητοποιείστε, μην αντιδράτε, αφήστε την αντιλαϊκή πολιτική να εφαρμόζεται απρόσκοπτα! Αυτήν την πολιτική εξάλλου, τη διαφημίζει και τη στηρίζει κατά κόρον η ΔΑΠ, ως παράταξη της ΝΔ, μέσα στις σχολές...

Ομως, επειδή οι πρωτοετείς έχουν ήδη νιώσει στο πετσί τους τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, στο σχολείο, την οικονομική αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας κτλ., η ΔΑΠ πλασάρεται στις εγγραφές ως «ανεξάρτητη», για να μη χρεωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τον πολιτικό της φορέα, δηλαδή την κυβέρνηση.

«Ερχονται οι Ρώσοι»!

Στην αρχή, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο με την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου. Στη συνέχεια, μίλησε για παραπλανηθέντες υπουργούς από τις κρατικές γνωμοδοτικές υπηρεσίες και παρέπεμψε το θέμα στη Δικαιοσύνη, όπου ήδη είχε οδηγηθεί μια φορά στο αρχείο. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι παρέδωσε τη λίμνη Βιστωνίδα, αλλά το έκανε για χάρη των ακτημόνων αγροτών (Α. Κοντός). Το τελευταίο «επιχείρημα» της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι μη χτυπάτε το Βατοπέδι και το Αγιο Ορος, γιατί παίζετε το παιχνίδι των Ρώσων που καιροφυλακτούν! Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, το υποστήριξε χτες (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) με κάθε σοβαρότητα ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης. Είπε επί λέξει: «Αυτή η επίθεση που γίνεται εναντίον του Αγίου Ορους τώρα είναι ενοχλητική από πάσα άποψη και είναι επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα. "Ερχονται οι Ρώσοι". Ολοι γνωρίζουμε ότι η επίσκεψη Πούτιν στο Αγιο Ορος δεν είχε κανέναν άλλο σκοπό παρά να πάρουν βίζες μοναχοί και να εγκατασταθούν στο Αγιο Ορος. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Την ορθοδοξία και την ελληνικότητά του πρέπει να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού». Τα σχόλια, μάλλον, περιττεύουν.

«Πανωπροίκι»...

Από κοινού και ομοφώνως οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας ψήφισαν υπέρ της κρατικής επιδότησης του αστικού ΚΤΕΛ, με το ποσό των 816.342 ευρώ - χρήματα που δίνονται, γι' αυτό το σκοπό, στο δήμο από τα αρμόδια υπουργεία - και με «αντάλλαγμα» την «πύκνωση» και την επέκταση των δρομολογίων. Αρνητικά ψήφισε η παράταξη «Δημοτική Συνεργασία» - υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ - επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «πανωπροίκι» που παίρνουν από το κράτος οι ιδιοκτήτες του αστικού ΚΤΕΛ και υπογραμμίζοντας ότι τα δημόσια αγαθά, όπως είναι και οι συγκοινωνίες, δεν πρέπει να παραδίνονται στους ιδιώτες.

Τα αστικά ΚΤΕΛ είναι ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες κατέχουν μονοπωλιακή θέση στην τοπική «αγορά» των μαζικών συγκοινωνιών και κερδοσκοπούν, ασυστόλως, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα, αυτή η κερδοσκοπία κατοχυρώνεται από το ίδιο το κράτος, το οποίο και καθορίζει τις «αλμυρές» τιμές των εισιτηρίων. Ταυτόχρονα, το κράτος φροντίζει να ενισχύει και με άλλα μέσα αυτήν την κερδοσκοπία, όπως, π.χ., με την επιδότηση, κατά 30%, των ιδιοκτητών των αστικών ΚΤΕΛ για την αγορά καινούριων λεωφορείων, ενώ, κατά καιρούς, τους προσφέρει και «πανωπροίκια», σαν αυτό που αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας...

Για να εγκλωβίσουν το λαό

Κάποιος έπρεπε να κάνει το πολιτικό βήμα. Η άρχουσα τάξη είχε φροντίσει να καλλιεργήσει το κλίμα. Πρώτα ήρθαν οι δημοσκοπήσεις, μετά ακολούθησαν οι αναλύσεις των γνωστών τηλεσχολιαστών και αρθρογράφων, που όλες κατέληγαν στην εκτίμηση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες μιας «κεντροαριστερής συνεργασίας». Η πρόταση δεν άργησε. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, παρουσίασε μια πλατφόρμα «έξι σημείων» καλώντας το ΠΑΣΟΚ σε κοινή δράση με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» απέναντι στη «νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση».

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει κάθε ευρωενωσιακή κατεύθυνση προωθώντας μια σειρά αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που στο «διάβα» τους «σαρώνουν» κάθε εργασιακό, συνταξιοδοτικό και λαϊκό δικαίωμα που έχει απομείνει, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια δέσμη προτάσεων ο οποίες δεν αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο τα τεράστια λαϊκά προβλήματα. Μάλιστα η... κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του Αλ. Αλαβάνου, κινείται ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζει απουσία θέσεων για την...«ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος»! Πρόκειται άραγε για μια άστοχη κίνηση της ηγεσίας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Φυσικά και όχι. Αποτελεί μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Ο Αλ. Αλαβάνος ήρθε να ρίξει τη «σπορά» για να αρχίσουν οι πολιτικές ζυμώσεις. Το ΠΑΣΟΚ με την επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Γ. Παπανδρέου για το διάλογο με την «Αριστερά», θα παρουσιάσει το δικό του πλαίσιο «συνεργασιών».

Με μια «ατζέντα σημείων», τα οποία δε θα θίγουν τον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ούτε τις ευρωενωσιακές στρατηγικές επιλογές που και οι δυο «ασπάζονται», ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να παραπλανήσουν το λαό, καλλιεργώντας του ψευδαισθήσεις ότι υπάρχει «προοδευτικός δρόμος» για καλύτερη διαχείριση των λαϊκών προβλημάτων. Οι ηγεσίες των δυο κομμάτων, γνωρίζοντας ότι στην περίοδο του ιμπεριαλισμού και της απόλυτης κυριαρχίας των μονοπωλίων δεν μπορούν να υποσχεθούν ούτε τις ελάχιστες παροχές, για να ενσωματώσουν την εργατική τάξη μέσα στο σύστημα, αφού οι προγραμματικές τους θέσεις κινούνται ακριβώς στη στήριξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, επιδιώκουν να εγκλωβίσουν το λαό στην αναζήτηση «μερικών λύσεων» αφήνοντας στο απυρόβλητο τις δομές του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παγιδευτούν από τους τακτικούς ελιγμούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά σε μια χρονική περίοδο που η κρίση των οικονομιών των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών, θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο ολόκληρη τη ζωή τους. Ο λαός σήμερα οφείλει να κάνει το βήμα και να απεγκλωβιστεί από την «ιδέα» που προσπαθούν να του εμφυσήσουν ότι μέσα στα πλαίσια του άγριου καπιταλιστικού συστήματος μπορεί με «κοινές δράσεις» ή «κυβερνητικές συνεργασίες» μεταξύ των πόλων της «σοσιαλδημοκρατίας» - όποια «ταμπέλα» και αν αυτοί φέρουν - να υπάρξει μια μορφή...«εναλλακτικής διακυβέρνησης» που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα αφήνοντας ταυτόχρονα άθικτη την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Η διέξοδος για το λαό περνάει μέσα από την όξυνση της ταξικής πάλης και τη συγκρότηση μιας λαϊκής συμμαχίας, που θα θέτει στόχο τη ριζική ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Special Olympics των χορηγών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Οργανωτική Επιτροπή Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics - Αθήνα 2011 υπογράφηκε από τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο και την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Δεσποτοπούλου.

Οι αγώνες θα γίνουν στην Αθήνα απ' τις 25 Ιούνη έως τις 4 Ιούλη, με τη συμμετοχή 7.500 αθλητών. Η χρηματοδότηση θα γίνει κατά 30% από το ελληνικό κράτος και 70% από χορηγούς. Το Μνημόνιο περιλαμβάνει τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας, να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις αγωνιστικές και μη εγκαταστάσεις, την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης, παραχώρηση των εγκαταστάσεων των κατασκηνώσεων του υπουργείου Υγείας στον Αγιο Ανδρέα κ.ά. Αλλά, κυρίως, τη συνεργασία σε «θέματα εθελοντισμού», με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) του αρχείου του υπουργείου και «την προσέλκυση εθελοντών».

Στις βάρβαρες συνθήκες που δημιουργούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές ανάγκες, διοργανώσεις όπως οι Special Olympics έχουν καταλήξει να αποτελούν για νέους με ειδικές ανάγκες μοναδική διέξοδο και ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και συμμετοχή. Ομως, για μια ακόμα φορά, ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού (ΝΠΙΔ) - η Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων - αναλαμβάνει, χρησιμοποιώντας τις υποδομές του κράτους, να αναπαραγάγει τη λογική της «φιλανθρωπίας» των επιχειρήσεων που χτίζουν «κοινωνικό προφίλ» μέσω των χορηγιών, αλλά και την εμπέδωση της εμπλοκής των ΜΚΟ σε κάθε τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.


Γρηγοριάδης Κώστας

Καμία εμπιστοσύνη στους «σωτήρες»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περίσσεψαν οι βαρύγδουποι χαρακτηρισμοί για την αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ και η καλλιέργεια προσδοκιών για την ομιλία του Κ. Καραμανλή. «Ιστορική», «κρίσιμη», «καθοριστική» είναι ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς, ενώ η πρωθυπουργική ομιλία θα αλλάξει το κλίμα και θα βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση. Αστεία πράγματα. Καμία «μεγάλη κίνηση» δεν μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός, απλούστατα γιατί την κάνει ήδη και αυτή δεν είναι άλλη από τη στοχοπροσήλωσή του στον ευρωμονόδρομο. Αυτό «πουλάει» στα μεγάλα αφεντικά και ελπίζει να «εκτιμηθεί» ώστε να διαφυλάξει ό,τι μπορεί από το «πολιτικό κεφάλαιό» του. Από την άλλη, τέτοιες κινήσεις, της «αξιοποίησης» δηλαδή των ανώτερων κομματικών οργάνων για να «αναβαθμιστεί» και να στείλει μήνυμα πυγμής προς την κοινωνία, έκανε συχνά ο Κ. Σημίτης, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει το μοιραίο... Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, είναι να άρουν πλήρως την εμπιστοσύνη τους από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να δώσουν νέα δυναμική στους ταξικούς αγώνες.

Πρόστιμα...

Η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι έκανε το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του κύρους των ψευτοκολεγίων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι πιέσεις της ΕΕ για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωοδηγίας 36/05, πράγμα που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα γίνει αμέσως μόλις υπάρξει απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Συνέπεια αυτών των μέτρων θα είναι η ισοπέδωση των σπουδών και των πτυχίων των ΑΕΙ στα επίπεδα των διαφόρων «μεταλυκειακών» εμπορικών μαγαζιών κατάρτισης και η πλήρης κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, εκπρόσωποι του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, έδωσαν προχτές συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλουν τις παραπλανητικές διαφημίσεις κάποιων κολεγίων (που αυτοδιαφημίζονται ως πανεπιστήμια). Ως εδώ καλά.

Η πρόταση του ΔΣΑ όμως ποια ήταν; Να επιβάλει - λέει - η Πολιτεία διοικητικές κυρώσεις στους παρανομούντες και σε κάποιες περιπτώσεις να ασκηθούν μηνύσεις! Μα ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση προβλέπει πράγματι τέτοιου είδους πρόστιμα. Και τι έγινε; Θα σταματήσει έτσι η ισοπέδωση των σπουδών και των πτυχίων ή μήπως αυτά τα παραμάγαζα θα σταματήσουν να αφαιμάζουν τις λαϊκές οικογένειες;

Είναι αυταπάτη να το πιστεύει κανείς!

... και άλλες δικηγορίστικες αυταπάτες!

Και οι εκπρόσωποι του ΔΣΑ συνέχισαν να σπέρνουν αυταπάτες για τις ρυθμίσεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο νόμος για τα κολέγια «δεν αλλάζει σε τίποτα την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων σπουδών». Υπερασπίζονται δηλαδή το νόμο που προλειαίνει το έδαφος για την εφαρμογή της ευρωοδηγίας, η οποία ουσιαστικά κηρύσσει την εκπαίδευση «εμπόρευμα»!

Είπαν οι του ΔΣΑ: «οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών ή οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν (σ.σ. τα κολέγια) δεν είναι ισότιμα με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης, όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ΙΕΚ».

Με άλλα λόγια, λένε ότι ο νόμος είναι μια χαρά, ότι μπορεί και η κυβέρνηση και οι έμποροι της γνώσης να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους και... να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, κάνοντας πως δε βλέπουμε τις στρατιές των μισοκαταρτισμένων αποφοίτων που μπαίνουν και θα μπουν στην παραγωγή, συμπιέζοντας προς τα κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης και λειτουργώντας ως μοχλός για την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Αλλά αυτά φαίνεται δεν απασχολούν τους δικηγόρους που... ασχολούνται με τις ταμπέλες!

«Βοηθητική ρόδα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι αντίπαλος με την πρόταση της ΝΔ». Δεν είναι όμως με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Απλώς, «έχουμε μια πρόταση ανταγωνιστική, διαφορετική, απ' την πρόταση του ΠΑΣΟΚ». Σε τι συνίσταται τώρα η διαφορετικότητα; «Το ΠΑΣΟΚ λέει: Εγώ αυτοδύναμο με το πρόγραμμά μου, τον Γιώργο Πρωθυπουργό κι εσάς σάς θέλω σαν "βοηθητική ρόδα". Εμείς λέμε ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλαγή συσχετισμών, κανείς αυτοδύναμος». Επί της διαδικασίας, δηλαδή, η διαφορά. Και παρακάτω: «Αν η επόμενη Βουλή δώσει αυτούς τους διαφορετικούς συσχετισμούς, εμείς με βάση το πρόγραμμά μας θα αναλάβουμε την ευθύνη και θα προτείνουμε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο. Γιατί είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη. Θα θέσουμε και τους άλλους προ των ευθυνών τους (...). Η ιδέα ότι μπορεί ο πολίτης να πει "δε θέλω ούτε αυτοδυναμία, θέλω κάτι άλλο πιο αριστερό, πιο προοδευτικό", τους ενοχλεί».

Στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη ανήκουν τα παραπάνω, όπως τα είπε στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9.84», χτες. Εν ολίγοις, είπε αυτό που προσάπτει σαν κατηγορία στο ΠΑΣΟΚ. Οτι φιλοδοξία τους δεν είναι παρά να γίνουν «βοηθητική ρόδα» για κάτι «πιο αριστερό»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντικομμουνισμός Ευρωενωσιακών

Μέρος της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης καθυπόταξης του παρόντος και, πάνω από όλα, του μέλλοντος των λαών αποτελούν οι προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας, που με συστηματικό τρόπο εκδηλώνονται από τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στο επίκεντρο αυτής της επιχείρησης, που γίνεται στο πλαίσιο του αδιάκοπου ιμπεριαλιστικού πολέμου, βρίσκεται το τερατούργημα της ταύτισης και εξομοίωσης του σοσιαλισμού με το ναζισμό. Ετσι, έφθασαν στο σημείο 409 ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ευρώπης, των Φιλελευθέρων και της Ευρώπης των Εθνών να προτείνουν, υπογράφοντας ένα κατάπτυστο κείμενο, την 23η Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης κατά του σταλινισμού και του ναζισμού», με τις υπογραφές και βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Ο στόχος είναι προφανής. Να δηλητηριάσουν το όραμα για το μέλλον. Να συσκοτίσουν το ίδιο το μέλλον και να απονευρώσουν την προοπτική του αγώνα ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα το φασισμό - ναζισμό και συνολικά τον ιμπεριαλισμό από τα εγκλήματα που διέπραξε και σήμερα ακόμα διαπράττει κατά των λαών. Μετά, λοιπόν, το «αντικομμουνιστικό μνημόνιο» του Συμβουλίου της Ευρώπης, η σκυτάλη δίνεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου, αφού προηγήθηκαν κάποιες προσπάθειες ορισμένων ευρωβουλευτών, όπως αυτών της Σοσιαλιστικής Ομάδας, προωθείται κείμενο - δήλωση που υπογράφεται από 409 ευρωβουλευτές από τα κόμματα που προαναφέραμε. Αποδεικνύεται έτσι ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα λειτουργούν στη βάση ενιαίου σχεδίου συγκάλυψης των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού, στρώνοντας το έδαφος για την προέλαση της «νέας τάξης πραγμάτων».

Την ιστορική δικαίωση τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία επιχειρούν να την επιβάλουν, όχι τόσο για την επίδειξη της προσωρινής υπεροχής που απέκτησαν, μετά τις ανατροπές στο σοσιαλισμό και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά επιδιώκουν μέσω αυτής να βάλουν υποθήκες για το μέλλον. Η χυδαία αυτή διαστρέβλωση, που αποτελεί κλιμάκωση της προσπάθειας των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να πλαστογραφήσουν την Ιστορία, είναι μέρος του οπλοστασίου που προορίζεται για την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού ως βάρβαρου καθεστώτος και την αποστροφή των λαϊκών συνειδήσεων από την πάλη για να ανατρέψουν τον καπιταλισμό, τη «δημοκρατία» του, δηλαδή τη δικτατορία των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ο αντικομμουνισμός, βεβαίως, ήταν πάντα η αιχμή του δόρατος, η εμπροσθοφυλακή κάθε επίθεσης της αστικής τάξης κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όλα δείχνουν πως η επίθεση αυτή θα κλιμακωθεί. Εκείνο που προσπαθούν όλοι αυτοί είναι να φράξουν το δρόμο της αναζήτησης του σοσιαλισμού, να αμαυρώσουν το όραμα για την κομμουνιστική κοινωνία, ως τη μόνη εναλλακτική λύση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, ως αντικειμενική εξέλιξη της ιστορίας των κοινωνιών. Να καθυστερήσουν αυτή την προοπτική εμποδίζοντας την πάλη της εργατικής τάξης σ' αυτή τη ρότα.

Ομως, αποκαλύπτονται. Δείχνουν τον πραγματικό τους φόβο, που προέρχεται από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των λαών και τη συνειδητοποίηση από πλατιά λαϊκά στρώματα ότι η πολιτική που ασκείται στο όνομα «της ανάπτυξης» είναι το άλλοθι της λεηλασίας του κεφαλαίου στη ζωή των εργαζομένων. Αυτός είναι και ο λόγος που εστιάζουν την πολεμική τους στον Στάλιν και τη «σταλινολογία». Η επίθεση αυτή είναι επίθεση στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Αλλά ο δικός τους φόβος είναι η δύναμη της εργατικής τάξης, η απελευθερωτική δύναμη των λαών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org