Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης οι μετανάστες

«Βλέπουμε περιπολικό και τρέχουμε. Δεν έχουμε χαρτιά, δεν έχουμε τίποτα». «Είμαστε "παράνομες". Τα παιδιά μας δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Στους παιδικούς σταθμούς δεν τα παίρνουν». «Σε ένα σπίτι 40 τ.μ. μένουμε τέσσερα άτομα για να μοιραζόμαστε το νοίκι, το ρεύμα, το τηλέφωνο. Και δουλειά, από το πρωί μέχρι το βράδυ». Εδώ και 7 βδομάδες πάω μερόνυχτα στην Πέτρου Ράλλη για τη ροζ κάρτα. Μένω όλο το βράδυ, μόνο σπρώξιμο, ξύλο και φεύγουμε. Τίποτα δε γίνεται. Ξύλο και φύγε...».

Αυτές οι κουβέντες - μεταξύ πολλών άλλων ακόμα - ακούγονται από Πακιστανούς, Νιγηριανούς, Ιρακινούς, Αφγανούς και άλλους μετανάστες και μετανάστριες που έχουν στήσει το δικό τους στέκι μέσα στο Χώρο των Εργαζομένων.

Μια «πολύχρωμη», αγωνιστική συνάντηση ήταν καθημερινά στο Στέκι Μεταναστών, στην «καρδιά» του χώρου των Εργαζομένων. Στέκι που σηματοδοτούσε και αυτό με τη σειρά του, ότι για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ οι μετανάστες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης.

Χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά περνούσαν από εκεί, δοκίμαζαν τα ιδιαίτερα εδέσματα των χωρών προέλευσης των μεταναστών, που με μπόλικο μεράκι και χαρά οι τελευταίοι ετοίμαζαν και προσέφεραν. Νέοι, εργαζόμενοι, ακόμα και παιδιά κουβέντιαζαν μαζί τους για το Φεστιβάλ, για τη ζωή στην Ελλάδα, ρωτούν να μάθουν για τις χώρες τους, για τα προβλήματά τους, άλλα κοινά, άλλα ξεχωριστά για τους ντόπιους και ξένους εργαζόμενους. Ομως όλα με ίδια ρίζα και έναν δρόμο αντιμετώπισης: Τον ενιαίο, κοινό και οργανωμένο αγώνα.


Τα βλέμματα συγκέντρωνε η προβολή βίντεο της Ενωσης Εργαζομένων Μπαγκλαντές, με εικόνες από τις κινητοποιήσεις στη Μανωλάδα, ενάντια στους μεγαλοκτηματίες και αλλού. Φωτογραφίες και δημοσιεύματα του «Ρ» από κορυφαίες στιγμές των αγώνων τους «στόλιζαν» το περίπτερό τους. Ο Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδας συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Η πρώτη εμπειρία είναι πολύ θετική, λένε. Μεταξύ άλλων, περίπτερα μεταναστών από το Σουδάν, τη Μαδαγασκάρη, των Κούρδων Συρίας, των πολιτικών προσφύγων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που «διηγούνται» πώς σώθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν στα σοσιαλιστικά κράτη, των Τούρκων από το Κέντρο Αγωνιστικής Πολιτιστικής Αλληλεγγύης, χειροτεχνίες των πολιτικών κρατουμένων στα λευκά κελιά της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ