Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κομπανία - τιμή στον Ναζίμ Χικμέτ

ΛΕΠΙΔΗΣ

Εναν ολότελα διαφορετικού είδους, ήθους και ύφους ορχηστρικό και τραγουδιστικό ήχο, ήχο που με την ευαισθησία και την ποιότητά του γλύκανε την ψυχή και την ακοή πρόσφερε την Κυριακή το βράδυ, στη Θεατρική Σκηνή, μια εξαίρετη 15μελής μουσική ομάδα που ήρθε για το Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από την Κωνσταντινούπολη. Ο λόγος για την «Κομπανία Ναζίμ», ένα ακόμα δημιούργημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ», το οποίο εδρεύει στην ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, διαθέτει βιβλιοθήκη, καλλιτεχνικές ομάδες σε όλους τους τομείς της Τέχνης, εκδίδει βιβλία, διοργανώνει ποικίλες μορφωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και, βεβαίως, τιμά και διαδίδει το επί πολλές δεκαετίες «εξαφανισμένο» από το επίσημο τουρκικό κράτος έργο του κορυφαίου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Τα μέλη της «Κομπανίας Ναζίμ» είναι «μάστορες και μαθητευόμενοι» του μουσικού χώρου, που ερμηνεύουν δικές τους συνθέσεις, αλλά και ξένες, καθώς είναι «ανοιχτοί» σε μουσικά είδη όλου του κόσμου, αυτοαποκαλούνται «χορωδία χωρίς συνοδεία και ομάδα σολίστ με συνοδεία». Η κομπανία δημιουργήθηκε, για να εκφράσει, μέσω της μουσικής, «τις έννοιες της συντροφιάς και συνοδοιπορίας. Γιατί η κομπανία είναι η ζωή των ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους και μαζεύτηκαν γύρω από κοινές προσδοκίες...». Η κομπανία αυτή σημαίνει «συντροφιά, συνοδοιπορία, συλλογικότητα».

Συνοδεία τριών οργάνων (πιάνο, βιολί, ακορντεόν) τα καλλίφωνα, ασκημένα με το λυρικό τραγούδι, μέλη της κομπανίας προετοίμασαν για το Φεστιβάλ του ΚΚΕ - ΚΝΕ ένα πρόγραμμα με είκοσι τραγούδια του τόπου τους (παραδοσιακά, λαϊκά και έντεχνα), δικές του συνθέσεις (κυρίως με ποίηση του Χικμέτ), ξένα παραδοσιακά και έντεχνα, μεταξύ των οποίων την «Ομορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη και το ρεμπέτικο «Το καναρίνι», που τραγούδησε η Ρόζα Εσκενάζυ. Κρίμα που εξαιτίας της βροχής δεν απολαύσαμε ολόκληρο το πρόγραμμά της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ