Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΣΟΜΑΛΙΑ
Ιμπεριαλιστική δράση με πρόσχημα την πειρατεία

Το Συμβούλιο της ΕΕ προχωράει στη συγκρότηση ειδικής ναυτικής μονάδας

Τη δραστηριοποίηση ειδικής μονάδας σκαφών του πολεμικού ναυτικού από χώρες της ΕΕ για ιμπεριαλιστική δράση ανοιχτά των σομαλικών ακτών στον Κόλπο του Αντεν (και όχι μόνον...) με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΕ ορίζοντας ως επικεφαλής τον Ισπανό αξιωματούχο, Αντρες Μπρέιχο Κλαόρ.

Η ειδική αποστολή της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πειρατείας θα απαρτίζεται απ' την Πολιτική Επιτροπή Ασφαλείας, η οποία θα ασκεί τον πολιτικό έλεγχο της μονάδας και απ' την Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ που θα είναι υπεύθυνη για τη διευθέτηση των στρατιωτικών υποθέσεων. Ο επικεφαλής της δύναμης, Α. Μπρέιχο Κλαόρ, θα είναι ο «σύνδεσμος» επαφών ανάμεσα στις διάφορες εφοπλιστικές οργανώσεις, το Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, τον ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και τη Δύναμη Δράσης της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία».

Η ειδική «αντιπειρατική» ναυτική δύναμη της ΕΕ θα συγκροτηθεί αρχικά από τουλάχιστον τρεις φρεγάτες (από Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία), ένα σκάφος υποστήριξης και ως τρία αναγνωριστικά αεροσκάφη. Η ΕΕ σχεδιάζει τη χρηματοδότηση της δύναμης τουλάχιστον ως το 2011 ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δράσης της όχι μόνο στο Κέρας της Αφρικής αλλά και σε άλλεςοδούς της διεθνούς ναυτιλίας... Μάλιστα, στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται σχέδιο για τη συγκρότηση μόνιμης ναυτικής δύναμης (που κατά πάσα πιθανότητα θα επιδιώξει να δρα ανεξέλεγκτα όπου γης...) υποτίθεται κατά της πειρατείας...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org