Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Δίκαιη οργή

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Πριν από λίγες μέρες, οι Αμερικάνοι παρουσίασαν, σαν να πρόκειται για σπάνια ζώα του τσίρκου, τα παιδιά των Ρόζεμπεργκ, για να δηλώσουν δημόσια ότι δυο παγκόσμια σύμβολα του φιλειρηνικού κινήματος, οι γονείς τους, πράγματι ήταν κατάσκοποι των κομμουνιστών. Σε τι κατάντια πρέπει να 'χει φτάσει κάποιος, για να γίνεται τόσο τσίρκο;

Συμβαίνουν πολλά σ' αυτήν τη χώρα της ελευθερίας. Οπου όλα χορεύουν πράγματι στο ρυθμό της ελευθερίας του κεφαλαίου. Ελλείψει επαναστατικού υποκειμένου...

Θυμηθήκαμε την ιστορία με τους Ρόζεμπεργκ, καθώς διαβάζαμε για την απόγνωση των συνταξιούχων εργατών στις ΗΠΑ, που διαπιστώνουν - αργά πια - πως δεν τους χωρά όλους ο καπιταλισμός, πως αυτό που νόμιζαν πως είναι συμμετοχή στο μεγάλο καπιταλιστικό παιχνίδι (το χρήμα των συντάξεων στον τζόγο) δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα μεγάλο κόλπο των καπιταλιστών για να βάλουν στο χέρι και το ελάχιστο χρήμα που μάζευαν στα ταμεία τους οι εργάτες για να πάρουν σύνταξη.

Οι εργάτες που διαπιστώνουν πως δεν τους χωρά όλους ο καπιταλισμός είναι οι ίδιοι εργάτες που έγιναν κρέας στα κανόνια για να αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο στην Κορέα, στο Βιετνάμ, που έκαναν απόβαση στην Κούβα, που στέλνουν τα παιδιά τους να κάνουν καριέρα αξιωματικού στο Ιράκ διοικώντας λαθρομετανάστες που σαν μισθοφόροι - φονιάδες ελπίζουν να πάρουν βίζα εισόδου στη χώρα της ελευθερίας. Η απόλυτη παράνοια.

Πάμε γι' άλλα...

Δε δικαιούται να κλαίει ο γονιός που έστειλε το βλαστάρι του σε ιδιωτικό κολέγιο, γιατί δεν αναγνωρίζεται το κωλόχαρτο σαν πανεπιστημιακός τίτλος. Δεν είναι πτυχίο πανεπιστημίου το χαρτί που έχει χρυσοπληρώσει. Το κλάμα του γονιού σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από λίπασμα στην αξίωση ενός σχολάρχη να αναγνωριστεί το μαγαζί του ως πανεπιστήμιο. Αυτό οι εργάτες δεν πρέπει να το επιτρέψουν. Κι εκείνος ο γονιός που κλαίει ας πάρει τη θέση του ανάμεσα σ' αυτούς που παλεύουν για πραγματική, δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Ασχετο: Τι θέλει να πει ο ποιητής που βγάζει τίτλους στην «Αυγή», όταν γράφει πως οι ιδιωτικοποιήσεις εν μέσω κρίσης είναι θερμοκήπιο σκανδάλων; Οταν γίνουν εκτός κρίσης, είναι όλα καλά; Ασε το άλλο που ανακάλυψαν πως η Ευρωβουλή επιβάλλει ελέγχους και διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό ήθελαν να καταλάβουν για να παρουσιάσουν το μαγαζί που τους ταΐζει ως προοδευτικό, τη μέρα που η Ευρωβουλή εξίσωνε τους 20 εκατομμύρια νεκρούς της ΕΣΣΔ με τους ναζί που χρηματοδοτούσαν οι υπόλοιποι καπιταλιστές για να ξεμπερδεύουν με τον μπολσεβικισμό.

Δεν είναι για φτύσιμο η στάση τους. Οπως δεν είναι για φτύσιμο η Ευρωβουλή τους. Συνειδητή επιλογή τους είναι η συκοφάντηση του σοσιαλισμού. Συνειδητή πράξη πρέπει να 'ναι και η απάντηση. Για το σοσιαλισμό, που ήταν και παραμένει ιστορική ανάγκη. Για το σοσιαλισμό, που, για να υπάρξει, πρέπει το εργατικό κίνημα να τσακίσει έγκαιρα κάθε πεμπτοφαλαγγίτη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org