Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμιά συναλλαγή με τις Μονές, άκυρες οι ανταλλαγές

Περιοδεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, με τον βουλευτή Γιάννη Ζιώγα στη Χαλκιδική

Τις θέσεις για το πρόβλημα της διεκδίκησης και παραχώρησης δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων στις Μονές του Αγίου Ορους ανέπτυξε στη διάρκεια περιοδείας της, χτες το βράδυ, στον Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης και της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, με την παρουσία του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζιώγα.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου για τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προχτές στη Βουλή για το θέμα και με την οποία ζητούνταν από την Πολιτεία να κηρυχτούν άκυρες και να καταστούν απαράδεκτες όλες οι πράξεις ανταλλαγής γης του κράτους από και με τις Μονές. Επίσης, έγινε αναφορά στη μακροχρόνια και συνεχή δράση του ΚΚΕ για τη στήριξη του αγώνα κατά των διεκδικήσεων δημόσιων εκτάσεων από τη Μονή Βατοπεδίου και τις άλλες Μονές, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες αυτές τις διεκδικήσεις εκτάσεων πάνω από 80.000 στρέμματα, στα οποία περιλαμβάνονται δάση, δασικές εκτάσεις, χωράφια, οικισμοί.

«Ολα αυτά, δήλωσε ο Γιάννης Ζιώγας, ανήκουν στον ελληνικό λαό, είναι δημόσια περιουσία». Μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων, ο βουλευτής σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν το πολιτικό και νομοθετικό πλαίσιο, ώστε τα μοναστήρια να καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να τους αναγνωριστεί η κυριότητα όλο και περισσότερης γης, επικαλούμενοι χρυσόβουλα ακόμη και της εποχής των Παλαιολόγων.

Φορείς και δήμοι της Χαλκιδικής υπολογίζουν ότι οι διεκδικούμενες εκτάσεις από τις Μονές που καλούνται τα δικαστήρια να αποφασίσουν είναι κατά σειρά:

Η Μονή Κουτλουμουσίου διεκδικεί στο δήμο Τορώνης εκτάσεις συνολικά 16.641 στρεμμάτων. Επίσης, στην ίδια περιοχή η Μονή Σίμωνος Πέτρας διεκδικεί 5.200 στρέμματα. Η Μονή Διονυσίου στο δήμο Ορμύλιας διεκδικεί 15.400 στρέμματα, η Μονή Ξενοφώντος στο δήμο Σιθωνίας 53.000 στρέμματα και η Μονή Βατοπεδίου στο δήμο Σταγείρων - Ακάνθου ένα πανέμορφο δάσος 8.400 στρέμματα.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Μίκρας, μετά από συζήτηση του θέματος της παραχώρησης στη Μονή Βατοπεδίου δημοσίων ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του δήμου, αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα για την οργάνωση κινητοποιήσεων. Μάλιστα, για την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συμβολική κατάληψη ενός εκ των εργοταξίων που υπάρχουν στο δημοτικό διαμέρισμα Καρδίας, σε οικόπεδο του Δημοσίου που δόθηκε στη Μονή. Στο νομό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους δήμους Μίκρας, Θερμαϊκού, Θέρμης, Ωραιοκάστρου και Πανοράματος έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου, ως ανταλλαγή για τη λίμνη Βιστωνίδα, 130 οικόπεδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιατί δεν ανακάλυψαν την Αμερική(12/9/2008)
Τα δάση ανήκουν στο λαό(30/8/2008)
Να σταματήσει η παραχώρηση εκτάσεων σε μονές(16/1/2008)
«Θέλουμε τη γη μας πίσω»(9/1/2008)
Εισαγγελική παρέμβαση(25/7/2007)
Σκανδαλώδεις παραχωρήσεις στη Μονή Βατοπεδίου(4/7/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org