Τρίτη 15 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στηρίζει την «Ενωση για τη Μεσόγειο»

Ακόμα ένα «τρομακτικό εγχείρημα» για τους λαούς

Αναφανδόν υπέρ της πρότασης Σαρκοζί για την «Ενωση για τη Μεσόγειο» τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής, προσδοκώντας ότι μέσα από αυτή θα εξυπηρετηθούν και συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Σε δηλώσεις του από το Παρίσι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που οργάνωσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα θέσαμε τις κατευθυντήριες γραμμές, για να δοθεί μια νέα ώθηση στην πολιτική μας απέναντι στην περιοχή και να ανακτήσει η Μεσόγειος τη θέση που της αξίζει στις προτεραιότητές μας». Οπως ανέφερε οι προτεραιότητες που εγκρίθηκαν από τη σύνοδο κορυφής αφορούν «την απορρύπανση της Μεσογείου, τους θαλάσσιους διαδρόμους, την ηλιακή ενέργεια, την εκπαίδευση, την πολιτική προστασία και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Η κυβέρνηση πάντως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα «για την ανάπτυξη των θαλάσσιων διαδρόμων στην ανατολική Μεσόγειο», ακριβώς γιατί αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους εφοπλιστές που θέλουν να δημιουργήσουν κερδοφόρες «γραμμές» μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων στην περιοχή. Επίσης, όπως είπε, «ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα και για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας και επεξεργαζόμαστε ήδη το σχετικό πλαίσιο συνεργασίας, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που προσφέρει η περιοχή».

Στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε ο Ν. Σαρκοζί, ο Κ. Καραμανλής είχε ολιγόλεπτη συνομιλία «κοινωνικού περιεχομένου» με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν 43 κράτη, ωστόσο η «Ενωση» μόνο ως «όνειρο» δεν μπορεί να εκληφθεί για τους λαούς, παρά τους ισχυρισμούς του Γάλλου Προέδρου, που πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της, καθώς αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα νέο όργανο στα χέρια των ιμπεριαλιστών που με πρόσχημα το «συλλογικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, της ειρήνης, του δικαίου και της αλληλεγγύης» της Μεσογείου, θα επιχειρήσουν πολιτική και οικονομική διείσδυση στις χώρες αυτές, προσπαθώντας να τη χρησιμοποιήσουν και ως «Δούρειο Ιππο», στην υλοποίηση των σχεδίων για τη «Νέα Ευρεία Μέση Ανατολή», όπου οι ισχυροί της ΕΕ προσδοκούν σημαντικό ρόλο.

Η «Ενωση» αποτελεί εξέλιξη της διαδικασίας της Βαρκελώνης, με το κοινό ανακοινωθέν να σημειώνει ως στόχους της Διαδικασίας της Βαρκελώνης: Ενωση για τη Μεσόγειο για «να επιτύχει ένα μέλλον ειρήνης και κοινής ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή, με την εφαρμογή προγραμμάτων που θα ενισχύσουν τη ροή ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων όλης της περιοχής. Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη δημοκρατία και τον πολιτικό πλουραλισμό και επιβεβαιώνουν τη φιλοδοξία τους να κτίσουν ένα κοινό μέλλον πάνω στον πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ