Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι να μην αποπροσανατολιστούν

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Ρ/Σ «Αλφα», για τις τρέχουσες εξελίξεις και την υπόθεση «Ζήμενς»

Σε ερωτήσεις που αφορούν στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στις επιπτώσεις από την υπόθεση «Ζήμενς», απάντησε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στον Ραδιoφωνικό Σταθμό «Αλφα» και στον δημοσιογράφο Μπ. Παπαναγιώτου.

Η συζήτηση της Αλ. Παπαρήγα με τον δημοσιογράφο έχει ως εξής:

-- Τι βλέπετε, πάει για κουκούλωμα η ιστορία;

«Βέβαια. Θέλει ερώτημα; Αλλωστε, έχουμε συνηθίσει από αυτά. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αδιαφορούμε, γιατί καμιά φορά και η συνήθεια οδηγεί σε αδιαφορία. Δεν αδιαφορούμε, τουλάχιστον το ΚΚΕ δεν έχει δικαίωμα να αδιαφορεί».

-- Εσείς, πού ακριβώς διαφωνείτε με αυτά που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής και τι αντιπροτείνετε;

«Αυτό που είναι ολοφάνερο και δεν είναι και καινούργιο είναι αυτό που λέμε η σύμφυση του κράτους με τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα βεβαίως τις πολύ μεγάλες. Αυτό υπήρχε και υπάρχει. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται και προϋποθέσεις προσωπικού χρηματισμού, εξαγοράς κλπ. Οι μίζες βέβαια ήταν νόμιμες - στη Γερμανία έπαψαν να είναι από το 1999 - αλλά οπωσδήποτε είναι φανερό ότι δεν μπορεί αυτό να αφορά πολιτικά πρόσωπα. Υπάρχουν διάφοροι αντιπρόσωποι, έμποροι που παίρνουν μίζες. Καλώς, κακώς παίρνουν. Αλλά δεν μπορεί κανείς να αδιαφορήσει όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα. Δεν μπορούμε εμείς να αδιαφορήσουμε γιατί τότε μέσα στην κοινωνία θα νομιμοποιηθούν αυτά και θα φτάσουν μέχρι κάτω».

-- Θα νομιμοποιηθούν ή έχουν νομιμοποιηθεί, κυρία Παπαρήγα;

«Οταν λέω νομιμοποίηση μιλάω στη συνείδηση των λαών. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει. Γιατί για εμάς δεν είναι νόμιμα. Οταν ένας υποψήφιος βουλευτής λέει "ψήφισέ με και θα σου βρω εγώ δουλειά όταν βγω βουλευτής", αυτό δεν είναι μία προσπάθεια εξαγοράς ψήφου; Εγώ να καταλάβω υπάρχει ένας άνθρωπος, μια μάνα, που θέλει να βρει δουλειά στο παιδί της. Δεν μπορώ να τα βάλω όλα στο ίδιο τσουβάλι, με έναν υπουργό που παίρνει από οικοσκευές μέχρι δεν ξέρω πόσα χρήματα. Δεν τα βάζω στο ίδιο καζάνι. Ωστόσο, αυτό το κλίμα της εξαγοράς, δώσε μου για να σου δώσω, πάει μέχρι κάτω».

-- Η ιστορία της εξεταστικής ή της προανακριτικής επιτροπής πώς τίθεται με τα καινούργια δεδομένα κατά τη γνώμη σας;

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε απογοητευτεί από αυτές τις διαδικασίες, δεν έχουμε δικαίωμα να αδιαφορήσουμε σε οποιοδήποτε μέσο υπάρχει. Οπου μπορεί να ασκηθεί μια ανάκριση ή μια εξέταση, πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Ακόμα και αν δε βγει τίποτα, να ξέρει ο καθένας ότι δεν υπάρχουν κάποιοι αδιάφοροι που λένε "δε βαριέσαι, έτσι είναι το σύστημα". Επομένως, εμείς συντασσόμαστε πάντα και είναι και δική μας πρόταση, οποιοδήποτε μέσο υπάρχει. Τώρα τι να σας πω; Και μέσα στην εξεταστική της Βουλής μπορεί να γίνουν κάποιοι συμψηφισμοί. Αλλά εν πάση περιπτώσει είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε διαδικασία».

-- Οταν λέτε να γίνουν κάποιοι συμψηφισμοί, ακόμα και μέσα σε εξεταστική επιτροπή τι εννοείτε;

«Τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν ράμματα για τη γούνα τους. Μπορεί να αρχίσει ένα παζάρι. Και έχω την εντύπωση ότι γίνεται αυτό, παρασκηνιακά, ανεξαρτήτως τι λέει ο ένας ή ο άλλος. Τώρα, αν ο ένας έχει πέντε στη γούνα του και ο άλλος έχει τρία, αυτό δεν το ξέρω. Πάντως, αυτή είναι η ιστορία.

Παρ' όλα αυτά όμως λέω, δεν μπορεί κανείς προκαταβολικά να καταλήξει. Στην πολιτική είσαι υποχρεωμένος να κάνεις κάποιες επιλογές χωρίς εκ των προτέρων να είσαι σίγουρος για το θετικό αποτέλεσμα. Αλλά πρέπει να τις κάνεις. Αυτή είναι η πολιτική. Δεν είναι αγορά, να πεις αγοράζω ένα σπίτι κερδίζω, χάνω. Δυνατότητες εμείς να γνωρίζουμε αυτά τα πράγματα δεν έχουμε και νομίζω ότι δεν είναι εύκολο. Εσκασε η υπόθεση, άγγιξε την Ελλάδα και πολλές χώρες και, φαντάζομαι, πιθανόν και να μην είναι εύκολο όλα να κρυφτούν. Κάποιος λέει κάτι παραπάνω για το δικό του λόγο».

-- Κάποια στιγμή, όταν υπήρχε η αίσθηση ότι η προανάκριση θα φτάσει και σε εν ενεργεία υπουργό και άρα θα πρέπει ο εισαγγελέας να στείλει την υπόθεση στη Βουλή, ακουστήκανε σενάρια για πρόωρες εκλογές. Εσείς το βλέπετε να εξακολουθεί αυτό το ενδεχόμενο ή είναι κάτι το οποίο και αυτό πάει πίσω;

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα πότε θα γίνουν εκλογές. Και ούτε θέλουμε αυτό το θέμα να το προτάσσουμε κάθε φορά, γιατί μας ενδιαφέρει να προτάξουμε την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων. Αλλά δεν μπορεί εκβιαστικά κάθε φορά το κάθε κόμμα εξουσίας να βλέπει την κατάλληλη στιγμή για να κάνει εκλογές. Η ελπίδα μου είναι η εξής: Είτε γίνουν οι εκλογές τώρα είτε σε ένα χρόνο, εγώ δεν πιστεύω ότι τα σκάνδαλα θα είναι στο επίκεντρο. Δε σημαίνει ότι δεν αξίζει να συζητηθούν, αλλά οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια έχουν τεράστια προβλήματα. Ακρίβεια, ανεργία, αβεβαιότητα.

Και το βάζω με κεφαλαία. Δεν είναι μόνο τι έχεις σήμερα ή τι δεν έχεις. Είναι και τι θα γίνει αύριο. Και τουλάχιστον όσο εξαρτάται από εμάς στις εκλογές θα ανοίξουμε τα χαρτιά σε όλα αυτά.

Και να σας πω και κάτι ακόμα. Συνεδρίασε η ΚΕ και συζητήσαμε τις θέσεις μας για την ΕΕ και για τις ευρωεκλογές. Θα κυκλοφορήσουμε την Κυριακή Διακήρυξη για τη μάχη των ευρωεκλογών. Δεν πρόκειται για εκλογικίστικη δουλειά, αλλά θεωρούμε ότι όλα τα μεγάλα θέματα της ΕΕ και με αφορμή την Ευρωσυνθήκη - και απ' ό,τι φαίνεται θα πάνε να παρακάμψουν και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία - πρέπει να συζητούνται έγκαιρα, γιατί ακριβώς θέλουμε να συμβάλουμε, να ανοίξουν όλα τα μεγάλα θέματα και εκεί να γίνει αντιπαράθεση. Μέσα εκεί είναι και τα σκάνδαλα, αν θέλετε, η απελευθέρωση της αγοράς, διάφορα πράγματα. Δε λέμε να αδιαφορήσουμε γι' αυτό, αλλά είναι ένα στοιχείο και δεν μπορεί να είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στις εκλογές».

-- Αρα, λοιπόν, εσείς δε βλέπετε επίσπευση των εξελίξεων;

«Δεν ξέρω πώς σκέφτεται ο πρωθυπουργός. Δεν ξέρω αν φοβάται κάτι που θα βγει μετά και προτιμάει να κάνει τις εκλογές πριν. Το θέμα όμως είναι ότι κάθε μέρα θα μετράμε συνέπειες και προβλήματα για το λαό. Βλέπετε τώρα τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, αύριο θα συζητήσουμε το 65ωρο, μεθαύριο το αίσχος των μεταπτυχιακών.

Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί όλη η συζήτηση να είναι αν στο ΠΑΣΟΚ θα μείνει αρχηγός ο κύριος Παπανδρέου ή αν ο ΣΥΝ θα φτιάξει ή δε θα φτιάξει πρόγραμμα. Να πάμε να συζητήσουμε για τις θέσεις που έχει το κάθε κόμμα, τη στάση που είχε κρατήσει και την πρακτική του. Ολα τα άλλα γύρω από τα πρόσωπα είναι ό,τι πρέπει για αποπροσανατολισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ