Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Οταν τρέχεις, δε σκέφτεσαι

Του Γιάννη ΙΩΑΝΝΟΥ από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη ΙΩΑΝΝΟΥ από το «ΕΘΝΟΣ»
Ιδρωνε εσύ, η τύχη σου δουλεύει, ή, αλλιώς, να δεις που στο τέλος θα σε πούνε και «αυτάρκη».

Τα βατράχια θα κάτσουν στο σκαμνί, απολογούμενα γιατί δεν παραμένουν «υγιή» την ώρα που τα βουβάλια χορεύουνε στο βάλτο.

Να το ομολογήσουμε: Η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία.

Την ώρα που γίνεται χαμός στο τηλεοπτικό προσκήνιο για το ποιος πλήρωσε το ξενοδοχείο ενός υπουργού, την ίδια ώρα στα ψιλά των πολύ - πολύ μέσα σελίδων περνά ένα ρεπορτάζ που λέει ότι μια ιδιωτική εταιρεία με κυβερνητική απόφαση θα μετατραπεί σε οργανισμό δημοσίου συμφέροντος. Και πανηγυρίζει - δικαίως - ο εκδότης - ιδιοκτήτης της εταιρείας για την εξέλιξη που επιτέλους αναγνωρίζεται το ιδιωτικό του ταμείο ως δημοσίου συμφέροντος.

Ψάξε εσύ να βρεις, αν και ποιος πλήρωσε τα εισιτήρια του υπουργού της προηγούμενης περίπτωσης, να πάει να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην άλλη άκρη του κόσμου, σα να είναι αυτό το πιο φυσικό πράγμα που συμβαίνει και στη δική σου ζωή.

Στη δική σου ζωή;

Στη δική σου ζωή μπορούν να συμβούν άλλα πράγματα: Ενα, αυτό που έπαθε μια Αμερικανίδα που περίμενε 24 ώρες στον προθάλαμο νοσοκομείου για ένα κρεβάτι, πέθανε εκεί - πάνω σε μια πλαστική καρέκλα - και μετά από ώρες και ώρες αναρωτήθηκαν κάποιοι, γιατί αυτή η γυναίκα είναι τόσες ώρες ακίνητη στο πάτωμα όπου ήδη είχε πέσει.

Στη δική σου ζωή μπορεί να συμβεί αυτό που έπαθαν οι γονείς ενός παιδιού που έπεσε στα ναρκωτικά, πέθανε, το έθαψε η αστυνομία ως «αγνώστων στοιχείων» και μόνο μετά από πέντε χρόνια, όταν η οικογένεια που είχε πέντε χρόνια πριν καταγγείλει την εξαφάνιση του παιδιού, ζήτησε να μάθει μήπως υπάρχει κάτι, μόνο τότε η αστυνομία ανακάλυψε ότι απλά δεν είχε ενημερώσει τους γονείς ότι το σπλάχνο τους ήταν ήδη θαμμένο. Πέντε χρόνια το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

Στη δική σου ζωή, είναι σίγουρο πως θα συμβεί, επίσης, το να αρχίσεις να καταναλώνεις μεταλλαγμένο καλαμπόκι χωρίς ποτέ να μάθεις ότι αυτό είναι για το καλό σου, είναι μέτρο ενάντια στην ακρίβεια!

Μέχρι χτες ήταν κακό ως γενετική μετάλλαξη. Τώρα όμως που η ΕΕ το θεωρεί φτηνότερο στην παραγωγή, άρα πιο κερδοφόρο, είναι καλό. Θα πέσουν οι τιμές; Οχι, απλά θα αυξηθούν τα κέρδη της πολυεθνικής. Εσύ θα χάσεις.

Ανάμεσα σ' αυτά που θα συμβούν στη δική σου ζωή κι αυτά που σου προβάλλουν στην «τιβί» για να διαμορφώσεις συνείδηση, υπάρχει ένας τοίχος. Εσύ πρέπει να διαλέξεις από ποια μεριά του τοίχου θα αντλήσεις γεγονότα για να οικοδομήσεις συνείδηση.

Ετσι είναι η δημοκρατία. Εχει πρόβλημα χρόνου. Οταν η «Αυριανή» σού λέει ότι οι Αμερικανοί θα το σκαλίσουν κι άλλο κι ο Παπαχελάς στην «Καθημερινή» επιμένει ότι πρέπει να καθαρίσει το σάπιο, άντε εσύ να ψάξεις να βρεις ποιες ακριβώς εταιρείες για ποιες ακριβώς προμήθειες παλεύουν.

Ασε που σε έχει φάει και η αγωνία για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ