Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κάλπικος ο καημός τους για τις γυναίκες

Ο ΟΑΕΔ αισθάνθηκε χτες την ανάγκη να υπερασπιστεί για μια ακόμη φορά το μέτρο που εμπεριέχεται στον αντιασφαλιστικό νόμο Πετραλιά και αφορά στην επέκταση κατά ένα εξάμηνο της άδειας μητρότητας για τις γυναίκες εργαζόμενες. Πρόκειται για ρύθμιση που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση, όταν άλλα μέτρα που προβλέπει ο ίδιος νόμος και τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή αποσιωπώνται και περνάνε «στη ζούλα».

Ακόμα όμως και αυτή η ρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει σαν μέτρο προστασίας της μητρότητας, κάθε άλλο παρά λύνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες εργαζόμενες στους τόπους δουλειάς. Γιατί το εξάμηνο της επιπλέον άδειας - το οποίο επί της ουσίας η κυβέρνηση χαρίζει στον ιδιώτη, αφού η μητέρα εργαζόμενη θα πληρώνεται από χρήματα που η ίδια και οι άλλοι εργαζόμενοι έχουν συνεισφέρει στον ΟΑΕΔ - έρχεται να θολώσει τα νερά για την επέκταση του εργάσιμου βίου. Κι αυτό επειδή τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες εργαζόμενες μετά το 1993 έχουν ήδη πάει στα 65 χρόνια, ενώ οσονούπω έρχεται η εξίσωση και για τις παλιότερες εργαζόμενες στο Δημόσιο, με τη συμβολή της ΕΕ και του Ευρωδικαστηρίου.

Οσο για την προστασία της μητρότητας, το εξάμηνο της άδειας σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανό να επισκιάσει την άθλια επίθεση που δέχεται το δικαίωμα της γυναίκας να γεννάει και να μεγαλώνει απρόσκοπτα τα παιδιά της, αφού, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η γέννηση ενός παιδιού ταυτίζεται με την απόλυση, την παραμονή στην ανεργία. Ολα τα άλλα είναι φούμαρα για λαϊκή κατανάλωση, μπροστά σε έναν ακόμα γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, που βρίσκεται προ των πυλών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ