Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Απαισιόδοξοι οι Ελληνες

Η τρομοϋστερία επιχειρείται να διευρυνθεί

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Χειρότερη περιμένουν ότι θα είναι η ζωή των ανθρώπων 20 χρόνια μετά το 67% των Ελλήνων με βάση το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, έναντι του 49% του κοινοτικού Μέσου Ορου. Το 91% του ελληνικού δείγματος έχουν την πεποίθηση ότι δύο δεκαετίες μετά, οι άνθρωποι θα δουλεύουν σε μεγαλύτερες ηλικίες από ό,τι σήμερα, το 87% κρίνει ότι θα αυξηθεί και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Ενώ διαφωνούν και σε ποσοστό 63% στο ότι η τεχνολογική πρόοδος θα δώσει σε 20 χρόνια καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Στο Ευρωβαρόμετρο δημοσιοποιήθηκαν και στοιχεία σχετικά με τα θέματα «δικαιοσύνης και ασφάλειας», όπου οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα κατά 73% πιστεύουν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις για ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης σε επίπεδο ΕΕ, ενώ τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 72% όσον αφορά την ανταλλαγή αστυνομικών και δικαστικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών, υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα (86%), την καταπολέμηση των ναρκωτικών (84%), την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (86%) και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (79%). Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ποσοστά προκαλούν ερωτήματα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, στο καθιερωμένο ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιούνη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αντίστοιχο ζήτημα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας πρέπει να είναι υπόθεση της κυβέρνησης, χωρίς ανάμειξη της ΕΕ, σε ποσοστό 54%... Η μέτρηση δείχνει εκτός των άλλων και ότι η χειραγώγηση που επιχειρείται να επικρατήσει ένα κλίμα τρομοϋστερίας που φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση.

Ακολουθούν οι «διακρίσεις»...

Οσον αφορά το ευρωβαρόμετρο περί διακρίσεων στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη, που επίσης δημοσιοποιήθηκε χτες, το 76% των Ελλήνων θεωρούν ότι στη χώρα τους οι διακρίσεις, λόγω «εθνικής καταγωγής», είναι «πολύ ή σε κάποιο βαθμό διαδεδομένες», 73% ότι είναι λόγω «σεξουαλικού προσανατολισμού», 49% λόγω «κάποιου μειονεκτήματος», 48% λόγω «θρησκείας ή πεποιθήσεων», 47% λόγω «ηλικίας» και 44% λόγω «φύλου». Το 49% των ερωτηθέντων δεν κρίνει επαρκείς τις προσπάθειες του κράτους για την καταπολέμηση των διακρίσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ