Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ορίστηκε ο ειδικός ανακριτής για την υπόθεση

Ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, ορίστηκε προκειμένου να διενεργήσει την κύρια ανάκριση της υπόθεσης «Siemens». Ο ανακριτής άρχισε ήδη να μελετά την 30 τόμων δικογραφία, ενώ οι όποιες εξελίξεις της υπόθεσης αναμένονται από το Σεπτέμβρη.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου, που έκανε από το Δεκέμβρη του 2006 την προκαταρκτική εξέταση, ολοκλήρωσε προχτές τη διαδικασία χωρίς να εκδώσει πόρισμα και να προσωποποιήσει τις κατηγορίες. Η εξέταση έκλεισε με την άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα σε βάρος του Δημοσίου, χωρίς να εντοπιστούν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Στο πλαίσιο της έρευνάς του ο εισαγγελέας εξέτασε με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων περίπου σαράντα άτομα. Οι κατηγορίες είναι παθητική και ενεργητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου και του ΟΤΕ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ηθική αυτουργία και άμεση συνεργία στη νομιμοποίηση εσόδων και αφορούν τις συμβάσεις του ΟΤΕ με την «Siemens» για ψηφιοποίηση, καθώς και τη σύμβαση για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος C4I ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην ποινική δίωξη δεν περιλαμβάνεται το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ o εισαγγελέας Πρωτοδικών ζήτησε επίσης να σχηματιστούν ξεχωριστές δικογραφίες και να διενεργηθούν ξεχωριστές προκαταρκτικές έρευνες για τις καταγγελίες που αφορούν στον ΟΣΕ, στο πρόγραμμα «Ερμής» και στην προμήθειά τους.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ούτε βιαστικό κλείσιμο της υπόθεσης ούτε αιφνιδιαστική απόφαση της προανάκρισης ούτε βεβαίως ουδεμία διάθεση κάλυψης ευθυνών και στοιχείων υπήρξε στην υπόθεση της "Siemens"», χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνους τους ισχυρισμούς και τις διαρκείς επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό η Δικαιοσύνη με αφορμή την υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ