Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Λεπτομερή ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την τελευταία του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την Τρίτη, πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή, οπότε και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα εκφράσουν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις τους επί των εξελίξεων.

Απαντώντας στο αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο το χτεσινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου συνέστησε υπομονή, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Εθνικό Συμβούλιο, εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων των μελών του και λόγω της ιδιαίτερα ενδελεχούς ενημέρωσής τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, δεν έκαναν δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά τους ότι εκκρεμεί η τοποθέτηση των κομμάτων και θα υπάρξει ενημέρωση, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρίτη συνάντηση Ταλάτ - Χριστόφια έκλεισε με κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες «προέβησαν σε μια πρώτη ανασκόπηση των εργασιών των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας. Συζήτησαν τα θέματα της μίας και μόνης κυριαρχίας και ιθαγένειας, για τα οποία έχουν συμφωνήσει ως θέμα αρχής και συμφώνησαν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της εφαρμογής τους κατά τις απευθείας διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο χαρακτηριστική είναι η αναφορά του τουρκικού Τύπου στη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, όπου ο Κύπριος Πρόεδρος εμφανίζεται στην «Kurier» να είπε ότι «αγωνιζόμαστε με τον Ταλάτ εναντίον της τουρκικής κατοχής», ενώ η «Τζουμχουριέτ» είχε δημοσίευμα με τίτλο «Και ο Ταλάτ εναντίον της κατοχής». Η «Τούρκιγιε» με την «Τερτζουμάν» ισχυρίζονται «Αυθάδεια του Ελληνοκύπριου ηγέτη». Δημοσιεύματα που αποδεικνύουν ακόμα μία φορά την προσπάθεια της Τουρκίας να αποπροσανατολίσει τις συνομιλίες και να επιβάλλει τα δικά της συμφέροντα, που σε καμία περίπτωση δεν ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας, με μια ιθαγένεια και διεθνή υπόσταση, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ