Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Να αλλάξει η τάξη που είναι στην εξουσία

Ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Χαϊδάρι

Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του Α΄ ΚΑΠΗ Χαϊδαρίου, που ξεχείλισε από κόσμο στην προχτεσινή εκδήλωση για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, την οποία διοργάνωσαν οι ΚΟΒ Χαϊδαρίου. Ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

Ο Δ. Αρβανιτάκης υπογράμμισε: «Σήμερα, αυτό που έχει ανάγκη ο λαός είναι να παλέψει όχι για μια κυβερνητική εναλλαγή, αλλά για την εξουσία. Αλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία».

Αναφερόμενος στο τι θα λύσει η πάλη και η λαϊκή εξουσία, ο Δ. Αρβανιτάκης επισήμανε: «Η ιδιοκτησία των μονοπωλίων να αντικατασταθεί με την κοινωνική ιδιοκτησία, να απαλλοτριωθούν οι ιδιοκτησίες των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, ενώσεων, οργανισμών και κλάδων, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι κατασκευές». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει επιχειρηματική δράση σε τομείς, όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός. «Φιλολαϊκή ανάπτυξη -είπε - σημαίνει σχέδιο από μια εξουσία που κοιτάει να εξυπηρετείται το λαϊκό συμφέρον, των εργατών, των αγροτών, των φτωχών μεσαίων λαϊκών στρωμάτων». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ακόμα ο λαϊκός έλεγχος. Ταυτόχρονα, η λαϊκή εξουσία θα κάνει διεθνείς συμφωνίες, δε θα είναι απομονωμένη. Αλλά διεθνείς συμφωνίες προς όφελος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού και όχι όπως επιτάσσουν η ΕΕ και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί». Ο Δ. Αρβανιτάκης είπε ότι αυτή η εξουσία θα προωθήσει τον παραγωγικό συνεταιρισμό για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, καθώς και για τους μικρούς βιοτέχνες, σε κλάδους με μικρή συγκέντρωση παραγωγής. Τόνισε επίσης ότι αυτή η εξουσία μαζί με το λαό θα οργανώσει την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για τον απεγκλωβισμό από ΝΑΤΟ - ΕΕ και την κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών, αντιλαϊκών, αντεργατικών νόμων.


«Στην εξουσία πρέπει να αλλάξουν οι τάξεις, δηλαδή στην εξουσία να έρθει η εργατική τάξη, να φύγει η αστική τάξη και τα κόμματά της. Αυτή η τάξη και η εξουσία της στις σημερινές συνθήκες μπορεί να λύσει τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των μικρών ΕΒΕ», υπογράμμισε. «Επιδιώκουμε -επισήμανε - τη συγκρότηση του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου, της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας των εργατών, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ». Για να τονίσει: «Πίσω από την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη δεν υπάρχει σήμερα ελπίδα και προοπτική».

Αντίπαλοι της εργατικής τάξης

Αναφερόμενος στους αντιπάλους της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σημείωσε: «Είναι φυσικά αντίπαλος το κόμμα της ΝΔ, καθημερινά λέει "θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις" και έχει ως οδηγό την περιβόητη ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την ΕΕ». Ακόμα επισήμανε: «Το ΠΑΣΟΚ ούτε άλλαξε, ούτε πρόκειται να αλλάξει. Με το συνέδριό του προτείνει τη λεγόμενη ανασυγκρότησή του, το νέο - όπως λέει - προωθητικό "ιστορικό συμβιβασμό εργασίας και κεφαλαίου, στη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα συνδέει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με τη δικαιότερη διανομή του πλούτου μεταξύ μισθών και κερδών". Πρόκειται για την ίδια πολιτική, που εξαγγέλλει και η ΝΔ». Ακόμα πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το ΚΚΕ ότι «έχει κλειστεί στο "φρούριό" του, σε σχήματα του πιο "ακραίου σεχταρισμού" και ότι γινόμαστε συνήγοροι της δεξιάς γιατί το εξομοιώνουμε με τη ΝΔ». Ο Δ. Αρβανιτάκης υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται να υποστείλουμε την κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν προσπαθεί να φοβίσει, να περιχαρακώσει λαϊκές δυνάμεις. Το πρόγραμμά του είναι κομμένο και ραμμένο υπέρ των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών οργανώσεων και της ΕΕ».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το ίδιο κόμμα, όπως διαμορφώθηκε τη δεκαετία του '90 και προεκλογικά. Οσο και αν προσπαθεί να δείξει ότι αποτελεί ριζοσπαστική δύναμη, η πραγματικότητα δεν κρύβεται και μετά το συνέδριό του και τη νέα ηγεσία του». Σημείωσε πως «ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ δηλώνει ότι θα προωθήσει "τομές και μεταρρυθμίσεις που θα μοιράζουν δίκαια τα βάρη, που θα εξασφαλίζουν πρόοδο και ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο". Θα φορτώσει, δηλαδή, με βάρη τους εργαζόμενους με "δίκαιο" τρόπο, αλά ΣΥΡΙΖΑ! Αυτή είναι η περιβόητη αναδιανομή της σοσιαλδημοκρατίας. Ο ΣΥΝ αφήνει άθικτη την ιδιοκτησία των μονοπωλίων. Δεν αντιπαλεύει την ΕΕ. Κοροϊδεύει λέγοντας ότι θα την εξανθρωπίσει. Εμφανίζεται δακρύβρεχτος ο πρόεδρός του για τη γενιά των 700 ευρώ, αλλά είναι το κόμμα του που έχει δεχτεί τη μερική απασχόληση. Μιλάει για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, ενώ είναι γνωστό ότι πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ έκαναν προτάσεις για να τον φτιασιδώσουν». Ακόμα είπε: «Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις όπου συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωνε: "Σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι εξουσία δεν ασκούν μόνο οι κυβερνήσεις, εξουσία μπορεί να ασκήσει ο λαός". Δηλαδή, με τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στη ΓΣΕΕ ο ΣΥΝ θα ασκήσει εξουσία. Αυτός είναι τελικά ο "κινηματικός" χαρακτήρας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ «δηλώνει πως πρέπει να ηττηθεί το ΚΚΕ για να προχωρήσει το εγχείρημα του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κρύβουν ότι εμπόδιο στη συναινετική πολιτική είναι το ΚΚΕ. Το χτύπημα του ΚΚΕ είναι η επιδίωξη για να πετύχουν τα σενάρια αναμόρφωσης του συστήματος». «Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε δίνουν προοπτική αλλά δε συμβάλλουν για μια πορεία ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος στη γραμμή ρήξης και ανατροπής των μονοπωλίων, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας», τόνισε ο Δ. Αρβανιτάκης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org