Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΣΙΜ ΘΑΤΣΙ
Απειλεί με επέμβαση του ΝΑΤΟ!

Τις επαφές του με την αποστολή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου επικαλέστηκε ο πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Απειλές κατά της Σερβίας εκτόξευσε χτες ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών (πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι, απαιτώντας από το Βελιγράδι να μην πειράξει «ούτε μία ίντσα από το έδαφος του νέου κράτους». Υπαινίχθηκε δε ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει η επέμβαση του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως βρίσκεται σε στενή επαφή με την εκεί αποστολή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών Χαϊρεντίν Κούπι.

Στον αντίποδα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, σημείωνε χτες ότι η Σερβία θα επιμείνει στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της για το Κοσσυφοπέδιο επιμένοντας στην ενίσχυση των διπλωματικών μέσων. Οπως είπε, πέρα από την προσωρινή ανάκληση των πρέσβεων από τις χώρες που αναγνώρισαν ήδη την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου (στις οποίες προστέθηκε χτες και η Πολωνία), η Σερβία θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση της υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων, επιδιώκοντας παράλληλα την ελαχιστοποίηση του αριθμού των χωρών-μελών του ΟΗΕ που θα αναγνωρίσουν τελικώς το προτεκτοράτο... Ο Γέρεμιτς απέφυγε πάντως να σχολιάσει πρότερη δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία «το Κοσσυφοπέδιο δε θα ξαναγίνει μέρος της Σερβίας» αλλά παρ' όλα αυτά η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει τις επαφές με Ρώσους και Σέρβους»...

Ερωτηθείς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Σερβίας - ΕΕ, ο Γέρεμιτς είπε ότι σήμερα το Βελιγράδι «είναι πιο μακριά στην επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου απ' ό,τι πριν μία βδομάδα»... Ο ευρωενωσιακός επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν δεν έχασε την αφορμή και κάλεσε τη Σερβία «να μη γυρίσει την πλάτη στη Δύση», λέγοντας ότι το Βελιγράδι «έχει μία πολύ ρεαλιστική και απτή προοπτική ένταξης στην ΕΕ».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις Σέρβων κατά της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου. Τόσο στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, όσο και στηΜπάνια Λούκα, όπου τουλάχιστον 10.000 άτομα διαδήλωσαν έξω από το αμερικανικό προξενείο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org