Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ
Πετούν χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας

Ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε, στη Βουλή, τις καταγγελίες του ΚΚΕ

Δίχως ακόμη να έχουν ενσωματωμένα συστήματα εντοπισμού και αυτοπροστασίας πετούν ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στο Αιγαίο! Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έλαβε προχτές η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη από τον αρμόδιο υφυπουργό Αμυνας, Κ. Τασούλα, σε Ερώτησή της στη Βουλή.

Ο Κ. Τασούλας, αν και αρχικά μέμφθηκε τη βουλευτή του ΚΚΕ για το περιεχόμενο της Ερώτησής της στη συνέχεια το ...επιβεβαίωσε πανηγυρικά. Οπως χαρακτηριστικά παραδέχτηκε, «τα αεροσκάφη F-16 έχουν συστήματα αυτοπροστασίας, με εξαίρεση την παραγγελία που έγινε το 2000», ενώ διευκρίνισε ότι «αυτό είχε να κάνει με τη σύμβαση που υπεγράφη», αλλά «παρά ταύτα με δικές μας προσπάθειες αναμένεται σε αυτά τα F-16 να εγκατασταθεί σύστημα αυτοπροστασίας μέχρι το τέλος του έτους». Συνέχισε λέγοντας ότι «το ίδιο συμβαίνει με τα συστήματα προστασίας των μεταφορικών αεροσκαφών» (ελικόπτερα έρευνας- διάσωσης C-130)!

Στόχος της Ερώτησης είναι «να μη χαθεί το έμψυχο δυναμικό» και «να μη λοιδορούνται τα στελέχη της αεροπορίας γιατί έκαναν 800 ώρες να βρουν κάτι» αφού δεν έχουν τα απαραίτητα συστήματα, διευκρίνισε τοποθετούμενη η Λιάνα Κανέλλη. Πρόσθεσε ότι «σας μεταφέρω αγωνία των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των ίδιων των ανθρώπων που πετάνε». Επισήμανε ότι η αποκατάσταση των συστημάτων εντοπισμού και επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι αντίστοιχα η Τουρκία «υποχρέωσε χιλιάδες αεροσκάφη της να εφοδιαστούν» με αυτόματο σύστημα εντοπισμού, που «είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να εντοπίζει τον ατυχή πιλότο πιο σύντομα από εμάς». Παράλληλα, αναρωτήθηκε για το ακριβές των πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες «ετοιμάζεστε να στείλετε 6 ελικόπτερα "Απάτσι" στο Αφγανιστάν», αναρωτώμενη αν «θα τα στείλετε χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας» και τονίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση «θα στερηθεί η άμυνα της χώρας το μηχανικό προσωπικό το οποίο δεν έχει», οπότε «δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια». Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org