Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός έχει ανάγκη μια εναλλακτική διακυβέρνηση εξουσίας

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Γιάννενα, σε εκδήλωση για την πολιτική πρόταση του Κόμματος

«Ή θα έχουμε εξουσία στα χέρια του λαού, ή στα χέρια των δυνάμεων του κεφαλαίου, της ολιγαρχίας του πλούτου, των μονοπωλίων. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, πιστεύουμε ότι κοροϊδεύει τον κόσμο, γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οφείλεται σε αφέλεια, ούτε σε ανωριμότητα λόγω ηλικίας και απειρίας». Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην προχτεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την πολιτική πρόταση του Κόμματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι, νέοι και άνθρωποι του μόχθου. Επειτα από ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Γραμματέα της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα, τον λόγο πήρε ο Δ. Κουτσούμπας για την παρουσίαση και ανάλυση της πολιτικής πρότασης του Κόμματος.

«Για το ΚΚΕ - υπογράμμισε ο ομιλητής - η γραμμή της συσπείρωσης των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων και της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που επιδιώκουμε είναι συγκεκριμένη. Τα κόμματα, κι εδώ πρέπει να τοποθετηθούν συγκεκριμένα, ιδιαίτερα αυτά που μιλάνε για ενότητα και συνεργασία, όπως ο ΣΥΝ, ας μας πουν καθαρά:

  • Θα ακυρώσουν τους νόμους προηγουμένων κυβερνήσεων;
  • Θα δηλώσουν ανυπακοή στην ΕΕ;
  • Μήπως δήλωσε να μην εφαρμόσει τις συνθήκες της Λισαβόνας και δεν το αντιληφθήκαμε;
  • Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με τις γιγάντιες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, της Παιδείας; Δε φτάνει σήμερα να λες ότι είμαι γενικά υπέρ του δημόσιου τομέα στην Υγεία ή στην Παιδεία, γιατί αν αφήσεις τους μεγάλους επιχειρηματίες να προχωρούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, σε βαθύτερη διείσδυση στον κοινωνικό τομέα, σε καταστάσεις λίγο - πολύ μονοπωλιακές, τότε είναι που ο δημόσιος τομέας γίνεται καχεκτικός, αναποτελεσματικός, στην υπηρεσία του κέρδους, στην εξάρτηση από το κέρδος.
  • Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας; Με stage και προγράμματα που μοιράζουν την ημιαπασχόληση και υποαπασχόληση σε περισσότερους; Με τους ιδιώτες να πηγαίνουν όπου θέλουν τις επιχειρήσεις τους για μεγαλύτερο κέρδος;
  • Τι θα γίνει με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που είτε τις ξεπουλάνε είτε τις κλείνουν; Ετσι θα αναπτυχθεί η ελληνική κτηνοτροφία; Ετσι θα βρεθούν μήπως θέσεις εργασίας;

Τι θα γίνει π.χ. με τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, τις μεταφορές, το τραπεζικό σύστημα, όλο δηλαδή το στρατηγικό τομέα της οικονομίας, που σήμερα έχει περάσει σε κατάσταση πλήρους ιδιωτικοποίησης, έχουν γίνει τμήματα ή θυγατρικές γιγαντιαίων πολυεθνικών; Εμείς λέμε καθαρά, ότι όσο τομείς στρατηγικής σημασίας βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, τότε είναι αδύνατον να δουλεύουν για το συμφέρον προς όφελος του λαού, να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, να ανεβεί το βιοτικό επίπεδο του λαού».

Το ΚΚΕ προτείνει τη μόνη ρεαλιστική λύση

Συνεχίζοντας, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Εμείς παλεύουμε για την κοινωνικοποίησή τους, αλλά και τη συνύπαρξη του κοινωνικοποιημένου τομέα με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα στηρίζουν τους μικρομεσαίους. Κι αυτή βεβαίως η κοινωνικοποίηση είναι λύση προς τα μπρος κι όχι προς τα πίσω, στην επιστροφή στο γνωστό μας διευρυμένο επιχειρηματικά, αποτυχημένο γι' αυτό το λόγο, κρατικό τομέα.

Τι θα γίνει αν π.χ. έχουμε μια προοδευτική, κυβέρνηση, όπως λένε κάποια άλλα κόμματα, θα συνεχίζεται η συμμετοχή μας στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ; Θα έχουμε τις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων στην Ελλάδα; Τη βάση της Σούδας; Στο Κόσσοβο -ΠΓΔΜ οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του κόσμου.

Θα δεχόμαστε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε διεθνείς ενώσεις και μηχανισμούς που καταπιέζουν λαούς και χώρες; Βλέπετε τι γίνεται στα Βαλκάνια, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, με δημιουργία κρατών προτεκτοράτων, όπως το Κόσσοβο, η ανεξαρτητοποίηση του οποίου θα ανοίξει νέους ασκούς του Αιόλου, θα αποτελέσει, φοβόμαστε, προηγούμενο λύσης και για άλλα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα. Ηδη, ανοίγει η όρεξη και άλλων περιφερειακών δυνάμεων. Ολο και μεγαλώνει η προπαγάνδα για τη "μεγάλη Αλβανία", για τους Τσάμηδες και τόσα άλλα».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Συνοπτικά, αυτό που πρέπει να στοχεύει αυτή η πάλη, που είναι υπερώριμο και για την ελληνική κοινωνία τη σημερινή εποχή, είναι το εργατικό πρόγραμμα που προβλέπει κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής, πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, λαϊκή συμμετοχή και εργατικό έλεγχο σε όλους τους τομείς της παραγωγής και της κοινωνικής δραστηριότητας. Δηλαδή, λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Πρόκειται για μια πρόταση συμμαχίας, που έχει στόχο την εξουσία, μια ριζικά διαφορετική εξουσία από αυτήν που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα από τα κόμματα που αντιπροσωπεύουν το μεγάλο κεφάλαιο.

Ή θα έχουμε εξουσία στα χέρια του λαού ή στα χέρια των δυνάμεων του κεφαλαίου, της ολιγαρχίας του πλούτου, των μονοπωλίων. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Οποιος ισχυρίζεται το αντίθετο πιστεύουμε ότι κοροϊδεύει τον κόσμο, γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οφείλεται σε αφέλεια, ούτε σε ανωριμότητα λόγω ηλικίας και απειρίας.

Στο δρόμο αυτό, ανάλογα με την πορεία του κινήματος και την επίδραση των διεθνών εξελίξεων, ανάλογα με τα αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, υπάρχει έδαφος για επιμέρους κατακτήσεις που το σιγούρεμά τους όμως και η διεύρυνσή τους, θα γίνει μόνο με τη νίκη στο επίπεδο της εξουσίας. Δεν υποστηρίζουμε απλοϊκά ή όλα ή τίποτα, αλλά ένα δρόμο που θα έχει ένα σκοπό, ένα στόχο και που στην πορεία του θα αποσπώνται και κατακτήσεις. Αυτό σημαίνει καθαρό πρόγραμμα στόχων και μέσων πάλης, αυτό σημαίνει σαφή πολιτική συμμαχιών, κι όχι να ξεκινάς ανάποδα χωρίς προορισμό, χωρίς πυξίδα για το επόμενο βήμα και τον τελικό σκοπό, όπως ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα αυτό που έχει ανάγκη ο λαός είναι να παλέψει όχι για μια απλή κυβερνητική εναλλαγή, αλλά για εναλλακτική διακυβέρνηση εξουσίας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org