Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επιχειρεί να κρύψει τη στρατηγική ταύτιση με ΝΔ
  • Σταθερά στη γραμμή της επιδιαιτησίας για τα θέματα των Βαλκανίων
  • Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέει ο Γ. Παπανδρέου

Σταθερά προσηλωμένη στις ευρωενωσιακές αντιδραστικές πολιτικές, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην ανάθεση ρόλου επιδιαιτητή στις ΗΠΑ για τα εθνικά θέματα παραμένει η ηγεσία και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα νέα κρούσματα εσωκομματικού «αλληλοφαγώματος» που παρουσιάστηκαν.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ, το ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, προσπαθώντας να αποτινάξει τις πολιτικές του ευθύνες. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη ΝΔ για τους χειρισμούς της, επιχειρώντας να κρύψει ότι συνολικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν αναγνωρίσει στους Αμερικανούς το ρόλο του «διαμεσολαβητή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο ίδιος χαρακτήρισε «δυσμενέστατη εξέλιξη» τα συμβαίνοντα στο Κόσσοβο, αποσιωπώντας, βέβαια, ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με σύμφωνη τη ΝΔ, και επί υπουργίας του στο ΥΠΕΞ, ξεκίνησαν το 1999 οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, απόρροια των οποίων είναι οι σημερινές εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης με δηλώσεις του χτες ανέφερε ότι το κόμμα του έχει «τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της διπλής ονομασίας». Συγχρόνως, ο ίδιος όταν ρωτήθηκε ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για «τα συλλαλητήρια που ετοιμάζονται», είπε «απευθυνθείτε σε αυτούς που τα ετοιμάζουν».

«Δεν έκανα πίσω» στο άρθρο 16

Χτες ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την «απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης»... εγκαλώντας την κυβέρνηση για άσκηση «μη πολιτικής», με συνέπεια την «απορύθμιση, την υποβάθμιση και την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης». Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου καλεί τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες συμφωνεί πλήρως το ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», απαντώντας στην ερώτηση «γιατί κάνατε πίσω στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος;», ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε: «Δεν έκανα ποτέ πίσω. Ούτε εγώ, ούτε το κίνημά μας (...) πρέπει να αλλάξει για το καλό των δημόσιων ιδρυμάτων», αποκρύπτοντας την ουσία της ευρωενωσιακής θέσης τους, την προώθηση της ιδιωτικοποίησης και στην ανώτατη εκπαίδευση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του επανέλαβε ότι η δυνατότητα προγραμματικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ «είναι ανοιχτή».

Παρατράγουδα με τη «διπλή κάλπη»

Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, επιχείρησαν να «χρυσώσουν το χάπι» για την εικόνα που δημιουργήθηκε την Κυριακή στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των 4.500 συμμετεχόντων στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον επόμενο μήνα, κάνοντας λόγο για «θετικό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την εσωκομματική ζωή του πολιτικού συστήματος»... Αν και η προσέλευση χαρακτηρίστηκε χαμηλή αφού, σύμφωνα με παράγοντες του κόμματος, ψήφισαν 208.738 εγγεγραμμένα μέλη (η συμμετοχή στην προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία άγγιζε τα 300.000 άτομα), ο Ν. Αθανασάκης δήλωσε ότι «αυτό που ενδιαφέρει είναι το πολιτικό πλαίσιο»... Στο ΠΑΣΟΚ, βέβαια, μέχρι σήμερα έδιναν βαρύτητα στον όγκο της συμμετοχής, αλλά από την Κυριακή ...ανακάλυψαν το «πολιτικό πλαίσιο».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), Χρ. Πολυζωγόπουλος, κατηγόρησε όσους μιλούν «ανωνύμως για μικρή συμμετοχή» και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «άλλο κόμμα πανευρωπαϊκά με τέτοιους αριθμούς συμμετοχής». Πάντως, αναφερόμενος σε ποσοστά, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή έφθασε στο 27,84% όσων ψήφισαν στις 11 Νοεμβρίου για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας τα παρατράγουδα στη Θεσσαλονίκη, όπου «παπανδρεϊκοί» και «βενιζελικοί» έστησαν δύο διαφορετικές κάλπες, συγκρότησαν δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια και εξέλεξαν δύο διαφορετικές εφορευτικές επιτροπές, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα αφορά μία μόνο οργάνωση από τις 38 της πόλης, προσθέτοντας όμως παράλληλα ότι «ανέκαθεν η Θεσσαλονίκη παρουσίαζε προβλήματα στις εσωκομματικές διαδικασίες»...

Για τη Χαριλάου Τρικούπη, η κάλπη που στήθηκε από τους βενιζελικούς είναι παράτυπη. Τους προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι εκεί επέλεξαν να ψηφίσουν οι Βενιζέλος και Τσοχατζόπουλος, ενώ πολλά στελέχη έσπευσαν να σημειώσουν πως με αυτό τον τρόπο το «ρεύμα Βενιζέλου» ξαναδήλωσε «παρών». Επίσημα χτες ο Χρ. Πολυζωγόπουλος υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε θέμα συσχετισμού δυνάμεων, ούτε σκοπιμότητα από την άποψη της αλλοίωσης των συσχετισμών, αλλά προσωπικές αντιθέσεις που πηγάζουν από το παρελθόν». Ωστόσο, τα προβλήματα που ανέκυψαν στην οργάνωση του Α΄ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και στην οργάνωση της Νίκαιας θα ξεκαθαριστούν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν κυρώσεις και διαγραφές. Επίσης προβλήματα παρουσιάστηκαν σε Πάτρα και Ηράκλειο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org