Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα για τον έλεγχο του διαδικτύου

Σε συνεννόηση με ΕΕ και ΗΠΑ και αξιοποιώντας την όζουσα υπόθεση με τα blogs

Στις ΗΠΑ και την ΕΕ καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να επεξεργαστεί νομοθετικές ρυθμίσεις για τον καθορισμό κανόνων, συμπεριφορών, ελέγχου και - γιατί όχι; - αστυνόμευσης του διαδικτύου, αξιοποιώντας την όζουσα υπόθεση με τα ιστολόγια (blogs).

Σαν έτοιμος από καιρό, ο αρμόδιος υπουργός, Θ. Ρουσόπουλος, έσπευσε χτες να ανακοινώσει ότι προωθεί νομοσχέδιο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, που εκτιμά ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του έτους. Οπως ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση «κινείται στη λογική της ενσωμάτωσης σχετικών οδηγιών της ΕΕ», σημειώνοντας ότι η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει «σχεδόν ολοκληρώσει την κατάρτιση του νομοσχεδίου». Με τις διατάξεις του, συμπλήρωσε, «αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα στο διαδίκτυο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές».

Ο Θ. Ρουσόπουλος παραδέχτηκε ότι «το θέμα της ανωνυμίας στο Ιντερνετ είναι ένα θέμα, που ισχύει διεθνώς», αλλά, συμπλήρωσε, «δεν ισχύει σε καμία χώρα, ή εν πάση περιπτώσει κατά τη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ δεν μπορεί να ισχύει ο υβριστικός χαρακτήρας ή ο συκοφαντικός χαρακτήρας δημοσιευμάτων». Επισήμανε ακόμα ότι η διαφορά με τα ανώνυμα δημοσιεύματα που υπάρχουν «στα κλασικής μορφής» Μέσα Ενημέρωσης είναι ότι σε αυτά υπάρχει υπεύθυνος κατά το νόμο.

Περισσότερο αποκαλυπτικός ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης, υπερθεμάτισε για την ανάγκη αστυνόμευσης του διαδικτύου επικαλούμενος ...την παιδική πορνογραφία! «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε (στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1), διαπιστώνοντας με ανακούφιση ότι «ευτυχώς αναπτύσσεται στην Αστυνομία εδώ και αρκετό καιρό, αναπτύσσεται στο χώρο του ηλεκτρονικού εγκλήματος μια δραστηριότητα θετική». Στα λόγια βέβαια υπερασπίστηκε την ελευθερία του διαδικτύου, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε «να μπουν και κάποιοι κανόνες έτσι ώστε να μην έχουμε φαινόμενα, όπως αυτό το οποίο βγήκε στην επιφάνεια, εάν αυτά τα οποία μαθαίνουμε είναι αληθή».

Στη Βουλή

Τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Ν. Στεφάνου, επισκέφθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα ο 5ος ειδικός ανακριτής και δύο στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των ερευνών για το blog με το όνομα «Press.gr.».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραμματέα, ο ανακριτής του ανακοίνωσε ότι «ανάμεσα σε μια σειρά από κείμενα, συκοφαντικού περιεχομένου που είχαν καταχωρηθεί σε συγκεκριμένο blog, υπήρχε και ένα το οποίο είχε διακινηθεί, με βάση τα στοιχεία που διέθεταν, τον Απρίλιο του 2007, μέσω του ηλεκτρονικού δικτύου της Βουλής».

Ο Ν. Στεφάνου αναφέρει ότι ρωτήθηκε με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να διασταυρώσουν από τις υπηρεσίες της Βουλής το όνομα του αποστολέα του κειμένου. «Τους ανακοίνωσα, τονίζει, ότι η Βουλή θα μπορούσε να εξετάσει την παροχή σχετικών πληροφοριών εφόσον υποβληθεί εκ μέρους τους έγγραφο αίτημα και υπάρχει σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που να μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα». Ο γραμματέας της Βουλής ανακοινώνει ότι μέχρι την αναχώρησή του για την Κωνσταντινούπολη (τη Δευτέρα) δεν είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Στο μεταξύ, ακόμα εφτά πρόσωπα, τα οποία φέρονται ως μέλη της ομάδας που διαχειριζόταν το «press.gr.» αναζητούν οι αρχές. Στο τελευταίο δημοσιεύονταν σχόλια και ειδήσεις για πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, ενώ σε μία περίπτωση πραγματοποιήθηκαν εκβιαστικά e-mails με τα οποία ζητούνταν χρήματα. Οι μηνύσεις έχουν φτάσει τις 100. Ανάμεσα στους μηνυτές είναι οι υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Βουλγαράκης αλλά και βουλευτές, ιεράρχες και επιχειρηματίες.

Το ΠΑΣΟΚ

Να μην «οδηγηθεί σε κυνήγι μαγισσών κατά των "μπλογκς" και των "μπλόγκερ"» κάλεσε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, με δηλώσεις του χτες, αναφερόμενος στην κόντρα του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα στη Βουλή, όταν ο υπουργός συνέδεσε μηνύματα προσβλητικά γι' αυτόν στην ιστοσελίδα «press.gr.» με Επερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ, τον κάλεσε «να τα αφήσει αυτά» και «να δώσει ρητές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για όσα έχει ερωτηθεί και αρνείται να απαντήσει».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε ότι «ουσιαστικά ο κ. Αλογοσκούφης συκοφάντησε, με έναν τελείως ανυπόστατο και αστήρικτο τρόπο, τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Ο Ν. Αθανασάκης είπε ότι «σε κάθε blog μπορούν να αναρτηθούν γεγονότα ή πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έχουν χρησιμοποιηθεί είτε για να τεθούν ερωτήματα είτε για να γίνει περαιτέρω ρεπορτάζ», και πρόσθεσε: «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με έκνομες ενέργειες, εκβιασμούς ή ό,τι άλλο και η προσπάθεια σύνδεσης αυτών των ανόμοιων πραγμάτων από τον κ. Αλογοσκούφη είναι απαράδεκτη και άθλια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει θέμα περιορισμών στα blogs (2009-02-10 00:00:00.0)
Εστάλη το γραπτό αίτημα για έλεγχο στο ηλεκτρονικό δίκτυο (2008-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org